Predloženo smanjenje taksi za pasoše za djecu

Poslanici u crnogorskom paralamentu prihvatili su inicijativu Udruženja roditelji i predsjedniku parlamenta Ivanu Brajoviću juče uputili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o administrativnim taksama kojim traže da djeca i mladi do navršene 21. godine života ne plaćaju taksu od 25 eura prilikom vađenja pasoša.

Ukoliko prijedlog dobije zeleno svijetlo, djeca i mladi do 21. godine neće više plaćati taksu za izdavanje pasoša u iznosu od 25 eura, već samo troškove obrasca od 15 eura.

U obrazloženju Prijedloga zakona navodi se da je Udruženje roditelji “potpuno osnovano uputilo inicijativu poslanicima Skupštine Crne Gore za izmjenu Zakona o administrativnim taksama u ovom dijelu”, te da je “realno i opravdano da takse budu oslobođena sva lica do navršene 21. godine života”.

“Smatramo da kao društvo koje inače, nažalost, nema neke značajnije vidove podrške porodici, a i zbog lošeg ekonomskog statusa velikog broja građana, ne smijemo da dozvolimo da se ovakve vrste nameta uvode za djecu. Ovom odlukom su posebna ugrožene jednoroditeljske porodice, ili značajan dio njih, koje se suočavaju sa velikim brojem problema, a dodatno ih usložnjavaju ekonomske poteškoće, s obzirom da jedan član porodice treba da obezbijedi egzistenciju. Podsjećamo i da se u Crnoj Gori ne možemo pohvaliti sa plaćanjem alimentacije, odnosno da se veliki dio roditelja oglušuje o tu svoju obavezu”, piše između ostalog u obrazloženju Udruženja.

Izdavanje pasoša za djecu, podsjetimo, ranije je koštalo je 15 eura, a nakon izmjena i dopuna Zakona o administrativnim taksama povećano je na 40 eura, budući da je i za najmlađe bila uvedena administrativna taksa od 25 eura, koja je, inače, obavezna za odrasle osobe.

Udruženje roditelji odmah je reagovalo na novo zakonsko rješenje i prvo se obratilo MUP-u, a kasnije svim poslaničkim klubovima u crnogorskom parlamentu kako bi inicirali izmjene. Poslanici vladajuće koalicije su zahtjev ocijenili opravdanim i pokrenuli inicijativu za dopunu Zakona o administrativnim taksama.

Iza inicijative i Prijedloga zakona o dopuni Zakona o administrativnim taksama stoje poslanici Nikola Rakočević i Jovanka Laličić, Vujica Lazović, Genci Nimanbegu, Andrija Popović, Andrijan Vuksanović i Ervin Ibrahimović.

Podsjetimo, pravo na biometrijski pasoš ima crnogorski državljanin. Pasoš se izdaje sa rokom važenja od 10 godina, a licu mlađem od četiri godine života, sa rokom važenja od dvije godine.

Prema važećim propisima, za izdavanje pasoša prilaže se zahtjev (obrazac se dobija u područnim jedinicama ili filijalama za upravne unutrašnje poslove), dokaz o uplati naknade za obrazac 15 eura i administrativne takse 25 eura, kao i identifikaciona isprava (lična karta, pasoš, vozačka dozvola ili druga javna isprava sa fotografijom iz koje se može utvrditi njihov identitet).

Usvajanjem Prijedloga dopune Zakona o administrativnim taksama, djeca i mladi do navršene 21. godine plaćaće samo troškove obrasca – dakle 15 eura.

Izvor: Dnevne novine

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. A sto sa svima koji su od Nove godine placali taksu od 25e pri vadjenju pasosa za djecu?!Naci nacin da im se obezbijedi povracaj novca!Ili ce obo proci lagano kao ona famozna taksa od 1€ pa se niko nije zapitao gdje su 9 miliona eura a mozda i vise…

Leave a Reply