Za nevaksinisanje sudovi najčešće izricali kaznu od 100 eura

Prekršajni sudovi u Crnoj Gori su za četiri godine okončali 57 predmeta protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu djecu protiv zaraznih bolesti, a više od 70 odsto njih dobilo je minimalnu kaznu.

Po zakonu, vakcinacija djece obavezna je protiv deset zaraznih bolesti – tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, malih boginja, rubele, virusnog hepatitisa B i hemofilusa influence.

Zakonom su predviđene novčane kazne od 100 do 2.000 eura za roditelje i staratelje koji odbiju vakcinaciju protiv ovih zaraznih bolesti.

Iz Sekretarijata sudskog savjeta Vijestima su dostavili podatke, koji pokazuju da su roditelji, u ukupnom iznosu, kažnjeni sa 4.835 eura. U čak 41 predmetu, roditelji su dobili minimalnu novčanu kaznu od 100 eura, dok su u devet slučajeva sudovi izrekli opomenu. Obuhvat vakcinisane djece, prije šest ili sedam godina, bio je oko 90 odsto, da bi tokom 2015. godine pao na 64 odsto. Visoke stope vakcinisane djece prethodnih godina, tvrde u Institutu za javno zdravlje razlog su što je gotovo jedino Crnu Goru u regionu zaobišla epidemija malih boginja.

Prema preliminarnim podacima Instituta, procenat dvogodišnje djece koja su primila MMR vakcinu je sada na najnižem nivou u posljednjih par godina, što je, tvrde, potencijalno “izuzetno opasna situacija”. To se dešava u trenutku kada je epidemija malih boginja (morbila), zbog sve manjeg broja vakcinisanih, proglašena u Italiji i Rumuniji, gdje je umrlo više od 20 osoba.

Načelnik odjeljenja za imunizaciju IJZ Senad Begić smatra da je nemoguće predvidjeti do kada će takva situacija trajati i da li je moguće širenje bolesti u Crnoj Gori:

“Dovoljno je da se poklopi nekoliko okolnosti – dalji porast broja nevakcinisanih, kao i unos virusa u osjetljivu populaciju kako bi se bolest raširila”, kazao je on.

Begić dodaje da bi svaka smrt od zarazne bolesti, koja se može spriječiti vakcinacijom, u našoj zemlji u 21. vijeku bila “ravna katastrofi”. Smatra da je obaveza cijele zajednice da do toga ne dođe i da se svi odupru navali pogrešnih informacija i zlonamjernih tvrdnji protivnika vakcinacija, jer će sve antivakcinalne poruke samo da dovedu do nepotrebnog pada broja vakcinisane djece i pojavi zaboravljenih bolesti.

Ministarstavo zdravlja je prije dvije godine pripremilo nacrt novog zakona, po kojem nevakcinisana djeca ne bi mogla da budu upisana u vrtić ili školu. Uvođenje obavezne vakcinacije kao preduslova za upis u škole kritikovao je dio roditelja i NVO, dok je ombudsman Šućko Baković tražio da se izbriše pomenuta odredba, jer se njom krši ustavno pravo djece na obrazovanje. Iz Ministarstava zdravlja su tvrde da ne krše ustavno pravo na obrazovanje, jer je Ustavom propisano da svako ima pravo na zdravstvenu zaštitu, a vakcinisanje je jedan od njenih preventivnih oblika, protiv zaraznih bolesti.

Zakonska rješenja, po kojoj je vakcinacija preduslov za upis u vrtić ili školu, na snazi su u većini država SAD, a posebno su rigorozna u Kaliforniji i Virdžiniji.

Takvi zakoni postoje i u 12 evropskih zemalja, među kojima su Slovenija i Hrvatska. U Italiji su vakcine protiv zaraznih bolesti samo preporučene. Međutim, kako je nedavno potvrđena epidemija malih boginja u toj zemlji, Vlada je donijela odluku o obaveznim vakcinacijama.

Begić podsjeća i na novi primjer iz sudske prakse u Njemačkoj, gdje je sud donio odluku da otac može da odvede dijete na vakcinaciju, u skladu sa preporukama ljekara, uprkos tome što se majka tome protivila.

On smatra da neodgovorno ponašanje roditelja podrazumijeva zdravstveni rizik po dijete i istovremeno zaslužuje i određene sankcije. On podsjeća da je vakcinacija u Crnoj Gori obavezna, ali nije prisilna.

“To znači da je vakcinacija djece moralna i osnovna roditeljska dužnost i obaveza svakog roditelja i to ne samo prema sopstvenom djetetu, već i prema drugoj djeci iz okruženja. Posebno onoj koja iz određenih razloga, prije svega bolesti i medicinskih stanja ne mogu da budu vakcinisana”, dodaje Begić.

Prema njegovim riječima, samo kolektivnim imunitetom mogu se sačuvati najranjiviji – najmlađi i djeca koja zbog osnovnih bolesti nijesu kandidati za vakcinaciju.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Super!Jeli odgovornost samo na roditeljima Ajde drugacije da postavimo stvari,tacnije drufim redosledom.
    “Prava proisticu iz preuzetih obaveza”!!!-naucio sam od jednog mog drugara.
    Neka roditelj ima obavezu da dovede dijete na vakcinisanjerevakcinaciju, a pedijatar ima odgovornost u slucaju nusefekata?Kad ste sigurni u vakcinu, potpisite se da preuzimate odgovornost u slucaju nezeljenog efekta!NVO Roditelji neka da predlog ministarstvu zdravlja.Drago mi je sto su roditelji iskomentarisali u velikom broju i sto sr moj komentar nece ni primijetiti.

    • Bravo bas sam i ja to htela,neka se i pedijatri,ministarstvo potpise da se nasoj deci nista nece desiti,a ko ce nama garantovati za decu,bitno je da samo od naroda uzimaju pare,vazda im je malo ma koliko god da uzmu od ovog naroda

    • Odgovornost je na državi koja garantuje da su uvezene vakcine ispravne i efikasne, a jesu. Mnogo korisnih podataka o vakcinaciji možete naći na mom profilu u 10 tekstova koje sam nazvao “Škola vakcinacije”. Tekstovi su na “public” tako da svak može da ih pročita. Tamo ćete naći sve što može da vas zanima, uključujući sastav vakvina, njihovo kontrolisanje i neželjena dejstva.

    • Jovan Raičević da li morate na svakom postu o vakcinama da se samoreklamirate? Kako to država garantuje da su vakcine ispravne i efikasne a nema nikakvih mogućnosti da to ispita,što su predstavnici Alims-a i javno potvrdili! U našim laboratorijama nemate uslove ni elementarne pretrage da uradite.

    • Spomenka Miseljic, ja ne reklamiram sebe već promovišem naučne informacije o imunizaciji. Mnoge razvijene evropske zemlje takođe ne posjeduju laboratorije kojima mogu da testiraju sastav vakcina, već se oslanjaju na referentne laboratorije drugih država. To i jeste smisao međunarodne saradnje, niko nije samodovoljan.

  2. Samo po dzepu,to je najbitnije a to sto doktori nece da preduzmu odgovornost za posljedice nikom nista;bitno je da se pune dzepovi raznim lobijima i pojedincima a to sto su vakcune postale zivi otrov i to sto je u porastu autizam koji je posljedica tih vakcina nikome nista.

    • Doktori preuzimaju punu odgovornost da su pregledali dijete i utvrdili da nema kontraindikacija za vakcinaciju, svaki put kad potpišu nalog da se da neka vakcina, kao što država preuzima odgovornost da su uvezene vakcine efikasne i ispravne. Detaljnije možete naći u mojoj “Školi vakvinacije” na mom profilu.

  3. Drzava ne snosi odgovornost nego odgovornos snosi proizvodjac vakcina a vakcine se uvoze i Belgije , Engleske. Vakcine koje se danas proizvode su vakcine trece generacije i direktno uticu na DNK. Kao prvo roditelj da bi vakcinisao svoje dete mora da bude potpuno informisan o kojoj se vakcini radi, koja su nezeljena dejstva i obavezno traziti da se uradi test na svaku komponentu iz vakcine. Za mmr vakcinu obavezno raditi test na zumance u suprotno nikako ne treba dete da primi tu vakcinu. Nikako ne potpisujte nego odlazite vakcinaciju. Budite smireni i ne dajte da Vas plase i cuvajte Vasu decu .

    • Pa ni od side niko ne umire, ignorantu. Umiru od drugih bolesti koje ih pokose kad im sida sredi imuni sistem. Po tvojoj maloumnickoj logici sida je bezopasna jer ne ubija.

      Konju glupi. I da to je taj sadisticki pogled antivakcinasa “jbga vec su bila bolesna i gladna, sta sad.”

    • Petar Vojinovic konjino glupa,da si pročitao ijedan medicinski priručnik našao bi definiciju da su morbile dječija bolesti koja ne ostavlja posledice kod normalno uhranjene djece koja nemaju neko drugo oboljenje. Ajde,marš sa ovog portala.

  4. imate pravo na punu informaciju,cak i da pedijatar potpise da djetetu nec ebiti nista poslije vakcine(a u uputustvu se navodi upala mozga???)..da se urade alergo testovi za svaku komponentu vakcine…Ustav garantuje to a i Zakon o zastiti pacijenta.dakle,imate obrasce za informisanost pa ga ponudite pedijatru da potpise

  5. koliko vas su vakcionisani zbog vasih roditelja? svi vi mi nesto zvučite zdravi al odjednom to nije dovoljno za vašu djecu….super je to, kažnjavajte djecu koja ne mogu zbog zdravstvenih problema se vakcinisovat.

  6. Mene interesuje jedno, da li “roditelji.me” podržava paranoične roditelje okovane teorijama zavjere i zalaze se za vjerovanje divljim sajtovima “ova biljka čini čudo Vašem organizmu, a svi je imamo u kući” ili je za vakcinaciju i bezbijednost djece?

    • Uopšte nema “ovoliko bolesne dece”. Nekada su djeca umirala od bolesti koje danas preveniramo vakcinacijom. A ako, spominjući mušku djecu, mislite na autizam, napomenuću Vam da autizam nije bolest, već neurorazvojni poremećaj, koji se ne stiče tokom života, već se sa niime rađa. A sa vakcinacijom nema nikakve veze. Detaljno o tome možete naći u 6. i 7. epizodi moje škole.

    • Kako “nema,kada ima!! Unazad 5-10 godina u Cg nije nije bilo pojave toliko oboljele od raka i autizma male djece od 2-5 god u CG. A da to nisu ona djeca sto nisu primila vakcine?! Nisu. I kako nema?! EVO KONKRETNO PITANJE ZA VAS DOKTORE: ZASTO NE POTPISETE GARANCIJU DA DJETETU NECE BITI NISTA KADA PRIMI VAKCINU?! I koje su nus pojave nakon vakcine?! Ako toboze mislite dobro djeci..Ako stvarno mislite da djeca treba da prime vakcinu,potrudite se da roditeljima to dokazete svojom pismenom garancijom Pedijatra i pismenim obrazlozenjem zasto se ponudjena vakcina prima,i koje je sadrzine?! Ajte vi tako prvo,dokazite da bar trun povjerenja ulijete roditeljima,pa cemo mi roditelji onda dovesti djecu na vakcinaciju.Tako,ili nikako treba da bude,i svaki roditelj treba takve uslove da postavi. Dosta je nama vasih uslova.

    • Da da otkad vi lečite sve više bolesnih hoda….. farmaceutski lobi vam plaća zimovanja letovanja uz razne izgovore tzv”kongrese” “razna predavanja” koja ni ne odslusate najvažnije vam je da vaše sponzore poslušate i što više prepisujete lekove koje vam oni sugerišu. HIPOKRATA SU SVI ZABORAVILI

    • Gospodin Gospodja Pajevic, unazad 10 godina je učestalost raka kod djece bila ista kao danas, samo društvene mreže nisu bile toliko razvijene da vi saznate koliko ih ima. Da nemate možda pristup nacionalnom registru oboljelih od malignih bolesti? Da li ste tu provjerili svoju statistiku. Nego, interesuje me, da li svaki put kad sjednete u avion, tražite od kapetana da vam izda pismenu garanciju da je avion proizveden od dobrog materijala, da je ispravan i da je pilot stručan da njime upravlja?

    • Gani Dra, ovo su već napadi ad hominem. Vi mene ne poznajete, ne znate ništa o meni, a spremni ste da istresete svakojake optužbe na moj račun. Čini mi se da to govori više o Vama samima nego o meni.

    • Za bezbjednost aviona postoji druga vrsta osiguranja putnika,bar osnovna! Ne poznajemo vas,niti zelimo podrzati i upoznati vase teorije itd koje se ne poklapaju sa stanjem zdravlja djece u proteklim godinama. Jednostavno branite teoriju,a praksa odavno pokazuje drugo. Sluzite se metaforom koja nije adekvatna za vasu profesionalnu opredeljenost,a nama roditeljima bi ste da zatvorite usta i ubijedite nas u nesto sto je daleko od istine koju vi propangirate. Nije ucestalost bila ista,mediji su i ranije postojali ,samo su u danasnjem vremenu koliko toliko dobili “slobodu govora”, a mediji su ” glas naroda” koji niko ne moze ucutkati. Ocito da vas strucnost i odgovornost prema onima kojima su zivoti poremeceni zbog pojava koje su izazvale vakcine ne dotice toliko profesionalno,pa tako izlazete svoje misljenje. Da li vi proviherite rok upotrebe sokica prije nego sto ga KUPITE,ili otvorite i date djetetu da popije?! Ako ne provjerite,ko je kriv? Vi kao roditelj,ili prodavac koji nije obavljao svoj posao kako treba pa je “slucajno” stavio na raf sokic sa proslim rokom upotrebe?! A mogli bi smo do vijeka debatovati ovde,ali to nama roditeljima nije namjera,ali ocigledno je da je mnogim pedijatrima namjera da izbjegnu odgovornost i pitanja i odgovore roditeljima,kad je konkretno u pitanju nus pojava nakon primljene vakcine.Zato molim vas vase znanje koje ne smijete da garantujete svojim potpisom i pecatom DZ o vakcini nemojte pokusavati “teoretski” “mazati” pricicom “okolo-naokolo”, kada direktno nista niste spremni da uradite da to dokazete. Poz.

  7. Molim gospodina Jovana Raicevica da meni, i svima nama kaze, koji su to doktori, kako on kaze koji “preuzimaju puni odgovornost da su pregledali dijete” (u to vjerujem), i sto je najbitnije “utvrdili da nema kontraindikacija za vakcinaciju” (nebuloza)!!! Iza ovakvih “tvrdnji” treba cvrsto stati. Ja licno, koja sam duboko u ovoj problematici, apsolutno ne znam ni jednog pedijatra koji ce da vam stane iza “mogucih posljedica” vakcina. Dajte molim vas….Nisam protiv vakcinacije, ali na ovaj nacin, ovim sredstvima, prinudama i ucjenama od strane drzave da se kaznjavaju roditelji koji samo traze objasnjenje koje nece dobiti, je sramota za drzavu i drustvo! Pa nismo roditelji da bismo ubijali sopstvenu djecu, vec roditelji koji zele da imaju zdravu djecu!

    • Svi naravno želimo zdravu djecu, roditelji i pedijatri i država. Ja kao pedijatar imam iskrenu potrebu da se borim za zdravlje djece, pa sam stoga i napisao “Školu vakcinacije”. Na mom profilu ćete naći 10 tekstova na tu temu, vjerujem da će odgovoriti na mnoge vaše dileme.

    • Jovan Raicevic Vi ste 70 puta do sad pomenuli Vašu “školu vakcinacije”. Pričate nam bajke, kao da mi ne znamo na kakve odgovore nailazimo kod doktora ako se usudimo da postavimo pitanje. Evo gospođa Vas je pitala nešto konkretno, Vi niste odgovorili.

    • Ljubomir Baćović, dođite na moj profil, pročitajte tekstove Škole vakcinacije i vidjećete da je sve odgovoreno. To nije bajka, to su stručni medicinski tekstovi koje je pisao neko ko se u to razumuje i čiji je to posao da zna. Pitanje odgovornosti konkretno, imate obrađeno u 5. epizodi škole, koja se bavi upravo neželjenim dejstvima vakcina.

    • Mi ne trazimo da citamo nicije knjige, mi trazimo da vi kao medicinski radnici, ljudi koji se bave vakcinama (ajde da kazemo da su oni po odgovornosti ispred vas gospodine Raicevicu) izadju sa papirima u rukama i kazu “dokazano da vakcina nije stetna po zdravlje djece”. Ko ce to da uradi? Ja cu vam odgovoriti – niko gospodine… Mi se borimo da kao i u nekim zemljama EU imamo pravo na izbor, da mi koji smo stvorili djecu, a ne vi medicinski radnici, odlucujete o sudbini nase djece. Nemojte da mislite da imam nesto licno protiv Vas, naprotiv, drago mi je da ste se javili i ucestvovali u polemici. Ipak, kao ni od Vas konkretno tako ni od bilo kog drugog pedijatra, necemo dobiti ono sto trazimo, dobicemo samo vase lobiranje da djeca “moraju” da se vakcinisu. Demantujte me ako grijesim, nijednoj bebi necete izvaditi nalaze prije bilo koje vakcinacije, iako znamo i Vi i ja, da i samo jedna mala upalica moze da bude okidac po zdravlje djeteta poslije primanja vakcine. I ovo cu Vam reci, vakcine primaju zdrave osobe, a ne bolesne, a vi “golim okom” sa slusalicama oko vrata dodjete do zakljucka da je dijete zdravo! Mogli bismo danima o ovome razgovarati, ali ovdje je sve to besmisleno. Da se napravi studijska emisija oko ove problematike, sigurna sam da ni Vi a tako nijedan Vas kolega, ne bi izasao cak ni da lobira za zdravstvo (jer znamo da realnu sliku necete iznijeti) a kamoli da razmijeni misljenje sa NVO sektorom koji se bori za bolji zivot sve nase djece – bilo sa posebnim potrebama ili ne!

    • Da bi se dijete vakcinisalo ne moraju da se radi nikakve posebne pretrage, dovoljan je obični pregled Ali, u pravu ste za zdravstveni sistem, manjak pedijatara na svim nivoima je takav da ljekari samo uz nadljudski napor uspijevaju da odrade sve preventivne i kurativne preglede koji ih čekaju. Nažalost, u svemu tome ostaje jako malo vremena za razgovor s roditeljima i zdravstveno prosvjećivanje. A krivica za to nije na roditeljima već na Ministarstvu Zdravlja i lošem planiranju u zdravstvu.

    • A vi “Doktore” ste promasili cini mi se profesiju,trebali ste politikom baviti. Kada niste strucni da dajete jednostavne direktne odgovore na postavljena pitanja,zasto i dalje polemisete kada samo ponavljate vec do sad ponovljeno?! Toliko o vama… 😀 😀 😀 I vasoj skoli vakcinacije. Haha

    • Samo polako. Istina je da se broj djece sa Autizmom povecao od 87. godine, kada se i uvela MMR vakcina. Ali, nijedna studija nije pokazala povezanost, vakcine i Autizma. Zahtijevat da vam doktori garantuju je suludo. Svaki organizam je zaseban, i garancija ne postoji. Autizma ima i kod nevakcinisanr djece, cak isti procenat. I da vas podsjetim, prije vakcine, je bilo dosta smrtnih slucajeva, djeca su gubila sluh, upala i ostecenje mozga sa krajnjim posledicama….. danas ima puno djece koja imaju neku hronicnu bolest, i ne smiju se vakcinisat, zato su izlozena velikom riziku, ako se zaraze, velikog procenta nevakcinisanih. Kako bi se osjecali da je to nase dijete? I jos nesto bitno, velikim procentom vakcinisanja, bolest ce se istrijebiti. Jos niko nije ispunio uslove. Mada se neko blizi tom 95%.

    • Valentina Jankovic kazite mi kolika je stopa autisticne djece koja nisu vakcinisana, dajte mi procenat? Dajte nam procenat vakcinisane i nevakcinisane autisticne djece? Kazite mi, ko ce ako nece doktor da garantuje za zdravlje nase djece? Voljela bih vidjeti te studije koje pominjete? Sve informacije koje ste nam dali, ja licno znam jer sam ih isto procitala gdje i Vi, ali dajte nam objasnjenje za ove prethodne Vase tvrdnje?

    • Valentina Jankovic, šta su vama rekli ljekari, zbog čega vase dijete ima autizam? I kod visokocijepljene populacije, izbijaju epidemije. Primjer USA, Kina itd. Koliki procenat vakcinisanih uopšte ne razvije imunitet, je li vam uopšte poznata ta činjenica?

    • Spomenka Miseljic, moje dijete je imalo tezak pocetak. Bilo je tu svega, od niskog secera, niskog hemoglobim, krvarenje na mozgu… odlicno je, kako sam ocekivala. I vakcinisan je. Dosta sam citala o Autizmu, vakcini…
      Mislim da je sve nepovjerenje pocelo od jednog Engleskog ljekara, koji je na rodjendanu svog djeteta, nesto istrazivao 🙂 davno je to bilo. Znam za Dansku, da svi slucajevi malih boginja, su gdje osobe nijesu vakcinisane, ove godine samo 2 slucaja, i bili su na odmoru van Danske. Nije cuda sto u USA ima toliko slucajeva, pored toliko imigranata. Mali je procenat, a sama vakcina isto ne stiti 100 %, ako se dobro sjecam? 🙂
      U skoli koju moj sin pohadja, imaju dvije djevojcice, razvijale se noemalno, do svojih 5,8 godina. Posle napada epilepsije, su na nivou 2 godine. Jedna nije vakcinisana.

    • Milka M. Scepanovic, pobogu, kako da nam garantuju? Znate i sami, koliko djece po rodjenju dobije 10, pa se ne mogu brinut o sebi. Ili dhece dje ih otpisu, pa budu 10 na svim poljima. Znam samo, da u Dk, aj da lupim, ima sigurno 10% nevakcinisane djece, medju njima ima dosta slucajeva porwmecja Autisticnog spektra, Asperger. A studija ima na sve strane. Samo znam da ovaj jedan iz Engleske povwzuje vakcinu i Autizam. Danas je smrtnost djece mala, pa tim i mogucnost raznih poeemecaja veca. Svaki treci Danac, oboli od raka, u skorijoj buducnosti ce biti svaki drugi. Procenat, obokjelih, je kod 70-79 godina,43 %. Od 0- 70, 57%. Danas se duze zivi. Nijesam doktor, niti zelim promijenit necije misljenje. Ali ne vjwrujwm, u teoriju zavjere, da nas ubijaju vakcinama, da bi nas lijecili, pored i tako visokih troskova za zdravstvo. Pozdrav

  8. imam dete od 2 godine a moramo primit mmr . Sve druge vakcine je djete primilo osim mmr. Odlezemo sto vise mozemo . E sad dje mogu uradit nalaze za mmr vakcinu . I ako odustanem od vakcinacije platit tu kaznu . A posle kad moje djete krene u skolu oce li bit problema da ga ne budu hteli upisat zbog vakcine sto nije dobio.

  9. Vi koji ste vakcinisali djecu,da li su vasi malisani imali reakcija i nuspojava nakon primljenih vakcina?Pri tome ne mislim na uobicajenu blago povisenu temperaturu ili dijareju na koju nas pedijatri upozoravaju.Moje dijete je do polaska u skolu primilo sve vakcine,i to ne u Cg,jer sam tada mislila da je to najbolje za njega.Svaku vakcinu je izuzetno tesko podnio,promjene u ponasanju djeteta su bile vise nego ocigledne i trajale su sedmicama poslije date vakcine.Zato kazem da nijednu vise primiti nece,pa da je ne znam koja kazna u pitanju.

  10. Kod mog sina promjena od Mmr vakcine traje evo godinu dana,jer je Mmr primio od 1,3 mjeseca. Necu reci sto je u pitanju,ali drugog bebca koji sada puni godinu dana uskoro sigurno necu potrcati da odmah povedem da je primi. Kada smo pitali Pedijatricu ,i rekli joj promjene u ponasanju djeteta nakon primljene vakcine,i trazili da se djetetu urade analize,rekla je da je to prolazno,itd,itd,…evo jos ne prolazi!!! Samo cekam jos taj rok za par mjeseci,a onda cu voditi djete privatno i sve moguce pretrage uraditi mu. Zato treba mi roditelji da se dignemo u strajk i zahtjevamo ono sto je najbitnije za nasu djecu!!!

  11. Gospodine Raicevicu ,mi smo krivi ako ne vskcinisemo djecu tako zakon kaze.Dali ste Vi krivi ako dodje do nusefekta sa posledicama.Niko normalan civilizovan pa ni nepismen nije protiv vakcinacije.Mi smo za sigurnu vakcinsciju i odgovornost onih koji je sprovode.Dali biste Vi prihvatili krivicnu odgovornost,kao ljekar?Ajde,preuzmi odgovornost?Vjerujem da neces i razumijem samo ako odgovornost imamo istu,jer smo svi ljudi.Moje dijete trpi posledice,da znam da je vakcina100%,vjerovatno bih i Nobelovu nagradu dobio.Ovako imamo sistem koji malo pomaze djeci, a problem je sto de on uvecava sve vecim brojem djece.Kako onda pomoci toj djeci da ovakvim sistemom o ekonomojom.Moja poznanica je revaksinisala dijete sa autisticnim spektrom,decko je dobio i epilepsiju.Gospodine “ne mozete pricati o ronjenju ako u vodu udjete do pojasa”.Preuzmi odgovornost, a ne teoriju.

    • A da li onda taj isti pedijatar i snosi sve potrebne troskove lijecenja i njege u slucaju da se desi nezeljena reakcija i izazove odredjene trajne probleme kod djeteta?Posto vec kazete da potpisanim nalogom pedijatar potpisuje odgovornost?

    • Ovo danas nije zakon vec “prisilni” zakon kojim roditeljima i djeci oduzimaju ili USLOVLJAVAJU OSNOVNO LJUDSKO PRAVO za vakcinaciju,skolstvo,itd. Ma ko ste bre vi?! Jeste li vi ovu nasu djecu rodili kroz krv i znoj pa im toboze mislite vece dobro od nas ,oblacite li i hranite li ih vi pa dajete sebi za pravo da vrsite prisilni zakon i uvodite kazne?! Treba svi da se podignemo u strajk ,da se PRVO DONESE ZAKON:kojim Zdravstvo i Pedijatri garantuju da su nezeljena dejstva vakcine jako mala itd,pa onda da mi roditelji odlucimo hocemo li dovesti djecu na vakcinaciju ili ne. Evo licno ja vi kazem:MOJA DJECA NISU U VLASNIŠVU DRŽAVE,i ne moze Drzava odlucivati hocemo li dovesti djecu na vakcinaciju ili ne! Pa vi uvodite kazne kolike hocete,samo zbog toga mislim da ce doci,i treba da dodje do opste pobune roditelja. Rodis dijete,i tamo neki poslanik u Skupstini navede zakon da te prisili da vakcinises dijete,a jos tim zakonom nece da ti izda uvjerenje da je vakcina bezbjedna:kad je proizvedena,do kad joj je rok upotrebe,kojeg je sastava koja…?! Ajte molim vas,samo vi donosite zakone,i vidjecete sto cete sa time postignuti.A mi roditelji nismo magarci da nas i nasu djecu vucete za usi i pravite budalama jednom po jednom.

  12. Kakvu odgovornost?Jeli neko odgovarao?Jeli neko platio neku kaznu,tj. isti broj koliko i roditelja?Sistem ima kaznu za roditelje,ali ne i za ljekare.Evo ja tebe pitam jeli taj arsin posten?U zemlji gdje je afera vise nego dana u godini oces da vjerujem da su vakcine sigurne,vi ljekari nevini,a roditelji jedini krivi.Hoces da mi kazes da su te vakcine kao proizvodi kvalitetni.skladisteni, kako treba?Znas li da je CG postajala je kuca madjarske hrane.Znas li da su deklaracije nslijepljene preko starih.Jeftinije im je bilo da ih nama prodaju, i da se nas narod truje,nego da to uniste.Znas li da je koliko se sjecam,a mislim da je zena bila u pitanju proglasena uspjesnom menadzerkom.Poslije godinu ili dvije otkrilo se da je ta hrana bila za bacanje.Hoces li jos primjera?Hoces da mi kazes zdravstvo je bolje.Nece ti vjerovat niko.pa ni ti sam sebi.Ne krivim te nizasta,ali trazim da podijelis i preuzmes.ako ne vecu, a trebalo bi.onda istu odgovornost.Lako je teoriju prosipat.Stani iza nje preuzmi odgovornost.Jedan tvoj kolega,mislim iz Hrvatske kaze npr. da treba uraditi pretrage prije davanja vakcine.Nece se rijesit problem, aki ce se umanjit.Ajde izadji sa pidatkom koji je provenat djece s autizmom, autisticnim spektrom i razvojnom disfazijom?Ajde reci brojku?Znas li je?Sa kojim postotkom se proglasava epidemija?Ja imam sina koji ima razvojnu disfaziju,nije upadljiv nema stereotipije…laik nece ni primijetiti.Jesi li vidio kad djevojcicu npr.5godina starosti sa autisticnim spektrom?Vjetovatno nisi.To je tuga,moj doktore.Molio bih Milku M.Scepanovic da razmisli kad javno istupa kako naziva sve ove bolesti.Gospodjo sve vam je tacno,sve je super sto kazete,pametno.ali dokle god se ovo zove problem malo ce se sto ucinjet.Bolest je prava rijec, jer nas drugacije nece ozbiljno shvatiti.Zbog nase djece,zbog nas.

Leave a Reply