Zašto je spiner postao popularna igračka?

Rotirajuća naprava napravljena od plastike i metala, popularni spiner, iz dana u dan dobija sve više vlasnika. Opsjednuti njenom jednostavnošću i zabavom koju pruža, najmlađi postaju pravi mali umjetnici, pa spiner vrte na prstima, nosu, čelu ili se u društvu nadmeću ko, šta i koliko sa njim sve može.

Naizgled beskorisna igračka fidžet spiner, koja je postala pravi hit među djecom, zapravo je osmišljena kao veoma korisno pomagalo za djecu sa određenim problemima u ponašanju i upravo njena svrha možda najbolje objašnjava zašto je igrica postala popularna.

Naime, spineri služe da poboljšaju koncentraciju djece sa specijalnim potrebama, kao što su poremećaj pažnje ili ADHD, za djecu koja pate od anksioznosti i djecu sa autizmom.

Stučnjaci se slažu u jednom stavu – popularnost spinera oslikava mentalitet današnje djece, i ukazuje na veliku nervozu i ankcioznost koja je prisutna među omladinom.

Roditelji ne žele da njihova djeca previše igraju video igrice, ali im je neopohodna neka preokupacija. Nekada je to bio jo-jo, pa klik-klak, a ovom trenutku je to spiner. Iako gledamo na njega kao na “prolaznu” igračku jedne generacije, činjenica je da ćemo efekte spinera videti tek u budućnosti, smatra psihološkinja Nina Racić.

Prema njenim riječima, ako je spiner napravljen za koncentraciju i kao anti-stres igračka, on ne može imati negativne posljedice na djecu kao ni na odrasle.

Pored svega što je djeci pruženo u 21. vijeku u doba digitalizacije, kao što su razne kretivne video-igre ili plej stejšn, roditelji se pitaju zašto je djecu privukla jedna tako mehanički prosta igra.Psiholozi smatraju da djeca imaju potrebu upravo za takvom igračkom, jednostavnom opipljivom kao kontra svemu komplikovanom što ih okružuje i što im se nudi, kao što su telefoni, tableti i komjuteri.

Kažu da postoji faktor zasićenja od video-igara i da djeca imaju potrebu za nečim što mogu da opipaju, što nije virtuelno.

Profesor sociologije Dragan Koković smatra da nije u pitanju samo jednostavnost, već i pomodarstvo.
“Idustrija zabave je beskrajna i uvijek traži neke nove prostore, spineri su dio ,,masovne poblesavljenosti“ koja se ogleda u praćenju trendova i kopiranju onoga što drugi rade i imaju”, kazao je profesor.

Sociolog Ratko Božović smatra da na dijete podjednako utiču roditelji, škola ali i mas mediji, i da se nerijetko dešava da se olako prihvati nešto što se vidi u medijima.

“Ono što se vidi u medijima smatra se prihvatljivim, u dječijoj sferi to je uticaj koji se može nametnuti kao dio stila i tako postati njihova navika, prije nego što se utvrde posledice i upotrebne vrijednosti”, kaže Božović.

Izvor: Blic

Comments

Leave a Reply