Kroz igru do slova na predškolskom uzrastu

PIŠE: Ivana Avramović, diplomirani defektolog-logoped, Logopedi Avramović

Gdje ima djece ima i igre. Igra je veoma korisno organizovano vrijeme za svako dijete. Vrijeme provedeno u igri djeci pruža zadovoljstvo i relaksaciju, podstiče maštanje i kreativnost, a takođe predstavlja odličan teren za razvoj vještina i sticanje znanja. Pridružiti se djeci u igri je pozitivno iskustvo i za djecu i za odrasle. Pozitivna energija, koja se rađa u toku igre, prija i pokreće i djecu i odrasle.

Igra na predškolskom uzrastu

U zavisnosti od uzrasta djeteta razlikuje se i način igre. Djeca predškolskog uzrasta počinju da se zanimaju za slova, ali još uvijek prvenstvo ima igra. Tako treba i da bude. Djeca predškolskog uzrasta ne treba da sjede 45 minuta za stolom i ispisuju redove nekog slova kako bi bila spremna za polazak u školu i učenje čitanja i pisanja.  Na predškolskom uzrastu djeca treba da se igraju slovima. Svaka aktivnost koja je osmišljena kroz igru, a tiče se ovladavanjem slovima, predškolce veoma motiviše da se uključe i zadrže u njoj. Ukoliko su zahtjevi veći od mogućnosti djece ovog uzrasta onda oni izazivaju više štete nego koristi. Djeca prije polaska u školu ne moraju da ispisuju slova od linije do linije, da pišu riječi po diktatu ili da čitaju.

4 konkretne igre i njihov značaj za djecu

Kraljica igara za predškolce je igra „na slovo na slovo“. Cilj ove igre je da kod djece utiče na razvoj fonološke svjesnosti. Ovom igrom se razvija sposobnost kod djece da izdvoje glas kao najmanju jedinicu riječi. Kasnije uče da se svaki glas obilježava slovom. Igra na slovo na slovo može da se organizuje kroz nekoliko nivoa složenosti. Najprije se igra tako što se pokušava otkriti na koje slovo počinje neka riječ, ili da se djeca prisjete neke riječi koja počinje na zadato slovo. Kada ovo postane suviše lak zadatak onda se može tragati za krajnjim slovom, ili brojati koliko slova ima neke riječ, sastaviti riječ od zadatih slova…. Ovom igrom se podstiče razvoj analize i sinteze glasova koje su prečitačke i prepisačke sposobnosti.

Djecu ovog uzrasta učimo da prepoznaju štampana slova. Dakle ne tražimo od djece da pišu slova, nego da zapamte kako koje slovo izgleda. Igre kojima se ostvaruje ovaj cilj i veoma zabavljaju djecu predškolskog uzrasta su pravljenje slova od plastelina, od kolaž papira, od kockica, bockalica, ostavljanje traga u obliku slova u pijesku, šećeru…. Sve ove igre nisu motorički prezahtjevne za djecu i dozvoljavaju djeci da svoju koncentraciju usmjere na pamćenje izgleda slova, što nam je cilj.

Što se tiče motorike šake i prstiju djeci treba dati priliku da se što više igraju igara u kojima su im prstići zaposleni. U ovom kontekstu je jako važno da se djeca samostalno obuvaju, oblače, kopčaju dugmiće, provlače pertle i sl… A kada na red dođu olovka i papir savjetujem crtanje kućica, tarabica, pužića, kišobrana… Ove vrste zadataka će djeci biti interesantnije nego da ispisuju redove kosih i pravih crta, a predstavljaće odličnu pripremu ručica da sjutra ispisuju slova. Svaki nacrtan krov kuće, priprema ruku da piše slovo A, svaka drška kišobrana da piše J, L,Lj i slično.

Igre praćenja niza i redosleda su važne za vježbanje pažnje i praćenje redova prilikom čitanja i pisanja. Zato nižite po nekom sistemu sve elemente koji vam se nađu pri ruci. To mogu da budu nizovi kockica različitih boja, nizovi zrna kukuruza, pasulja i pirinča, štipaljki različitih boja zakačenih na kutiju ili jastučića postavljenih na krevet. Kasnije pređite na praćenje nizova na papiru te možete bojiti perlice po zadatom šablonu ili crtati nizove od različitih oblika. Mašti na volju, mogućnosti je puno.

Zapamtite: Nije koristan samo mukotrpan rad. Naprotiv, sve što djeca usvoje i nauče kroz igru je izuzetno korisno. Svi sadržaji koji se obrade kroz igru koja je interesantna, izazivaju kod djece potrebu za ponavljanjem, a ponavljanje je majka učenja.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply