Aparati za klađenje ostaju u kafićima

Uprava za inspekcijske poslove ne radi na uklanjaju terminala za klađenje iz ugostiteljskih objekata jer u odluci Ustavnog suda ne vide da se pominje šta treba uraditi sa već izdatim koncesijama, već tumače da se ona odnosi samo na nove.

Odlukom Ustavnog suda proglašen je neustavnim dio odredbe Pravilnika, prema kojem su aparati za klađenje mogli da budu u ugostiteljskim objektima.

“Odlukom Ustavnog suda br.024/17 od 10.04.2017. godine prestale su da važe odredbe čl.6 st.3 Pravilnika o prostornim i tehničkim uslovima za priređivanje kladioničarskih igara. Dakle, od tog momenta se ne mogu izdavati nove koncesije za priređivanje kladioničkih igara putem terminala. Ni u izreci odluke, ni u obrazloženju iste nema bilo kakve naznake šta treba uraditi sa do sada izdatim koncesijama”, smatraju u Upravi, prenosi FOS.

Asocijacija za demokratski properitet je u petak, 12. maja, uputila otvoreno pismo Vladi, Ministarstvu finansija, Upravi za igre na sreću i Upravi za inspekcijske poslove povodom odluke Ustavnog suda u vezi sa neustavnim postavljenjem terminala za klađenje u ugostiteljskim objektima.

Traže hitnost sprovođenja mjera kako bi se ispunila odluka suda i poštovao zakon. ADP ZID je stava da je to  veoma važno i da treba da bude prioritet jer smatraju da mladi u Crnoj Gori, i društvo generalno, zaslužuju zdraviju sredinu za odrastanje i življenje i sigurniji ambijent.

Pored ZID-a, i Građanska alijansa i poslanik Aleksandar Damjanović su zatražili od nadležnih da se izvrši odluka Ustavnog suda i uklone terminale iz ugostiteljskih objekata.

U Upravi za inspekcijske poslove kažu da pojedinačna mišljenja pojedinih nevladinih organizacija nemaju nikakvu obavezujuću snagu, ni važnost za rješavanje ovog pitanja.

“Pitanje sudbine postojećih, već izdatih koncesija je u rukama resornog ministarstva odnosno Ministarstva finansija i regulatora, tj. Uprave za igre na sreću. Svi koncesionari posjeduju važeće koncesione ugovore za priređivanje igara na sreću putem terminala, koji nijesu raskinuti, niti stavljeni van snage. Sasvim je jasno da Uprava za inspekcijske poslove ne može stavljati van snage akte dugih državnih organa, niti za to ima ovlašćenja. Zavisno od rješenja ovog pitanja od strane nadležnih organa, Uprava za inspekcijske poslove će preduzeti radnje iz svoje nadležnosti”, naveli su iz ovog resora.

Kako je UIP navela da rješavanje ovog pitanja zavisi od drugih nadležnih organa, odnosno Ministarstva finansija, FOS se obratio i ministarstvu sa istim pitanjima, ali je stigao odgovor da je za ova pitanje nadležna Uprava za inspekcijske poslove, čije smo stavove već naveli.

Izvor: FOS media

Leave a Reply