U Institutu Igalo otvorena senzorna soba

Na Dječijem odjeljenju Instituta “Simo Milošević” u Igalu otvorena je senzorna soba, namijenjena najmlađim pacijentima Instituta, korisnicima Dnevnog centra u Herceg Novom, kao i Centra za djecu sa posebnim potrebama u Domu Zdravlja Herceg Novi.

Ova terapija ima pozitivan efekat na psihomotorni razvoj djece sa smetnjama ponašanja, autizmom i drugim vrstama poremećaja razvoja.

Doktor Sonja Kosać kaže za radio Jadran da je senzorna soba sve zastupljenija u terapjiji djece sa posebnim potrebama tako da je sa oduševljenjem prihvaćena mogućnost da se jedan takav spcifičan prostor opremi u Institutu.

Foto: Radio Jadran

“Ovakve sobe pomažu djeci da se fokusiraju na ono što terapeut želi od njih. Zato što su one bezbjedan mekani prostor u kojem vlada prijatna svjetlost, lagana muzika, nema nikoga osim djeteta i terapeuta, koji uspostavljaju pozitivnu interakciju, emotivnu i radnu. Na taj način se pomaže djeci koja su ili hiperaktivna ili imaju neki oblik autizma da razvijaju svoje potencijale”, ističe ona.

Sredstva za opremanje senzorne sobe su donacija Ričarda Rapacinija iz Velike Britanije, koji je za takvu potrebu Instituta saznao preko NVO Meritum, koja u Herceg Novom prikuplja sredstava za slične projekte.

Uslijediće i obuka osoblja Instituta takođe kroz donaciju NVO Meritum.

U Herceg Novom postoje još dvije senzorne sobe, u Osnovnoj školi “Ilija Kišić” i u Dječjem domu Mladost.

Izvor: Radio Jadran

Leave a Reply