Mala matura naredne sedmice

Oko 8.000 učenika devetog razreda osnovnih škola polagaće 24. 25. i 26. maja eksterni ispit ili “malu maturu”, a ocjene sa tog ispita služiće kao selekcioni kriterijumi za upis u srednje škole kod onih ustanova gdje je velik broj prijavljenih đaka, pišu Dnevne novine.

Istovremeno, maturanti gimnazija i srednjih stručnih škola pokazaće znanje iz jednog obaveznog i jednog izbornog obaveznog predmeta, jer su ispit iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti; Albanskog jezika i književnosti polagali 21. aprila.

Ispit iz stranog jezika, kako su rekli, maturanti će polagati 1. juna, a iz matematike 2. juna, dok će konačni rezultati eksterne mature biti poznati do sredine juna.

Mala matura, kazali su Dnevnim novinama iz Ispitnog centra Crne Gore, predstavlja standardizovanu provjeru znanja iz osnovnih predmeta, odnosno da li i u kojoj mjeri učenici posjeduju bazna znanja neophodna za nastavak srednjoškolskog obrazovanja.

“Učenici će polagati dva obavezna i jedan izborni predmet. Obavezni predmeti su crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost, albanski jezik i književnost i matematika. Što se tiče izbornih predmeta, učenici devetog razreda moći će da biraju između hemije, fizike, biologije, istorije, geografije i stranog jezika. Škole su bile u obavezi da do sredine februara dostave spiskove polumaturanata”, podsjetili su iz Ispitnog centra.

Maturski ili stručni ispit je, objašnjavaju, standardizovana eksterna provjera školskih postignuća kojom se želi vidjeti u kojoj su mjeri učenici dostigli nacionalne standarde znanja, navedene kroz ciljeve obrazovnih programa.

“Ispit se polaže nakon završenog četvorogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja. Cilj takvog načina provjere je praćenje i provjeravanje znanja, vještina i kompetencija učenika. Rezultati na ovim ispitima zasnovani su na ishodima znanja koje je po obimu, sadržaju i zahtjevnosti unaprijed određeno i objavljeno u Ispitnim katalozima”, pojasnili su iz Ispitnog centra.

Položen maturski ispit je, ističu, opšti uslov za nastavak obrazovanja na bilo kojoj visokoškolskoj ustanovi, a za realizaciju eskterne polumature i mature zadužen je Ispitni centar Crne Gore.

Na sajtu Ispitnog centra iccg.co.me mogu se pronaći sve informacije u vezi sa eskternim ispitima za maturante i polumaturante, a tu će, kako su rekli, biti objavljene i informacije o mogućnostima podnošenja žalbe.

Takođe, na sajtu se nalaze i tipovi testova za sve one koji žete da se informišu i testiraju svoje znanje prije ispita.

Izvor: CDM

Leave a Reply