Upostavljaju vršnjačku grupu podrške za roditelje koji imaju LGBT djecu

Nevladina organizacija Narativ organizovaće savjetodavnu podršku, individualnu i grupnu, za roditelje LGBT osoba, koja će biti realizovana u zavisnosti od interesovanja i potreba roditelja.

“Pozivamo sve roditelje, ali i ostale članove porodica LGBT osoba, kojima bi značilo da podijele svoja iskustva i kroz grupni rad dobiju i pruže adekvatnu podršku”, navodi se u saopštenju Narativa.

Ova nevladina organizacija, u saradnji sa udruženjem Roditelji, sprovodi projekat Unaprijeđenje psiho-socijalne podrške roditeljima LGBT osoba, u okviru koje je do sada realizovana obuka stručnih osoba i savjetnica na SOS Roditeljskoj liniji za savjetodavni rad sa roditeljima LGBT osoba.

Savjetnice na Roditeljskoj SOS liniji dostupni su za savjetodavne razgovore, informisanje i upućivanje o svim važnim temama koje se tiću vaspitanja, roditeljstva i odnosa u porodici, svakog radnog dana, od 16 do 20 sati.

Sve aktivnosti planirane projektom bazirane su na istraživanjima rađenim u Crnoj Gori koja su pokazala da bi većina  roditelja sebe smatrala promašenim u toj ulozi ukoliko bi saznali da im dijete nije heteroseksualno.

Porodice sa LGBT članovima u najvećoj mjeri ne pokazuju razumijevanje i ne daju potrebnu podršku. Generalno iskazan većinski stav o nelegitimnosti seksualnog identiteta različitog od heteroseksualnog se prenosi na porodicu i dovodi do njene smanjene funkcionalnosti. Dok se LGBT osobe susrijeću sa neprihvatanjem porodice, porodice se susrijeću sa istom matricom odbacivanja i diskreditacije od šire zajednice. Nedostatak psiho-socijalne podrške članovima porodice sa LGBT osobama vodi netretiranju posljedica homofobije sa kojom se svi članovi porodice susrijeću.

Kroz projekat Unaprijeđenje psiho-socijalne podrška roditeljima LGBT osoba želi se obezbijediti adekvatna podrška roditeljima, kako bi oni bili u stanju da budu podrška svojoj djeci, čime bi se radilo na unaprijeđenju porodičnih odnosa i smanjila disfunkcionalnost porodica. Projekat je podržan u okviru programa “Doprinos unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori” koji realizuju NVO Juventas, LGBTIQ Asocijacija Kvir Montenegro i Institut za pravne studije, a finansira Evropska unija, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply