Prvog dana upisa podnijeto puno zahtjeva

Foto: Vijesti

U većini predškolskih ustanova u državi juče je počeo upis koji će trajati do 1. juna, a prvog dana, na primjer, u predškolskoj ustanovi “Đina Vrbica” u Podgorici podnijeto je čak 329 zahtjeva za upis mališana. U glavnom gradu i ove kao i prethodnih godina računaju na problem prebukiranosti. Ipak, poručuju da već rade, a radiće i tokom ljeta na proširenju prostornih kapaciteta.

Direktorica predškolske ustanove “Ljubica Popović” Slavica Luburić objašnjava da je politika ustanove na čijem je čelu da upiše svu djeca koja konkurišu.

“Polazeći od najboljeg interesa djece i potreba roditelja, cilj nam je da postupimo odgovorno i savjesno, te da svu djecu za koju roditelji uredno dostave potrebna dokumenta upišemo u JPU “Ljubica Popović”, navela je Luburić.

Kako je kazala, odluku o cijeni vrtića donijeće Upravni odbor u avgustu, a Ministarstvo prosvjete daće saglasnost pa tako ne može sa sigurnošću reći da li će cijene ostati iste. Cijena boravka u javnim predškolskim ustanovama trenutno je 39 odnosno 40 eura.

Iz Ministarstva prosvjete saopštili su da intenzivno rade na povećanju obuhvata predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem i poboljšanju kvaliteta.

“Na prvom mjestu smo usmjereni na proširenje kapaciteta, između ostalog, izgradnjom sedam novih vaspitnih jedinica kroz aranžman sa Bankom savjeta Evrope, ali i stvaranju dodatnih uslova boravka najmlađih koji su obuhvaćeni predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem. I pored velikih vaspitnih grupa u pojedinim vrtićima benefiti socijalizacije i pravilnog razvoja djece koja borave u predškolskim ustanovama su veoma veliki”, naveli su iz tog resora DN.

Kako kažu, uočeno je da je u nekim opštinama veći broj djece u pojedinim vaspitnim grupama, dok u nekim opštinama je potrebno povećati obuhvat predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem i djeci ga učiniti dostupnim i najbližim mjestu stanovanja.

“Da bismo odgovorili na potrebe sve djece podjednako bez obzira da li stanuju u Podgorici ili u ruralnim krajevima, a prije svega svjesni značaja predškolskog obrazovanja, identifikovane su opštine u kojima se povećava broj djece u predškolskim ustanovama. Tako je otpočela izgradnja novih objekata u Podgorici, Baru, Ulcinju i Pljevljima. Novi prostorni kapaciteti će stvoriti uslove za boravak 1.600 mališana”, navode iz Ministarstva.

Rapisan konkurs za upis u JPU

Izvor: Pink M

Comments

Leave a Reply