Do kraja juna novi zakon o naknadama za majke troje i više djece

Ministarstvo rada i socijalnog staranja dobilo je u petak zvaničnu odluku Ustavnog suda kojom su ukinute naknade za majke troje i više djece, a novi predlog zakona, koji je Vlada dužna da izradi u roku od tri mjeseca.

Odlukom Ustavnog suda na sjednici od 19. aprila ukinute su odredbe Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim su definisane naknade za majke troje i više djece, i Vlada je istom tom odlukom obavezna da u roku od tri mjeseca dostavi Skupštini predlog zakona kojim će da reguliše pravni status korisnica naknada.

„Do kraja II kvartala, Vlada Crne Gore će usvojiti izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, na kojima se već intezivno radi. Izmjene zakona imaju za cilj da dodatno osnaže porodice i pojedince koji su u stanju socijalne potrebe, da se podigne nivo socijalnih usluga za stara i lica sa teškoćama u razvoju, da se unaprijedi zaštita djece i podstakne natalitet”, zaključili su iz Ministarstva na pitanje FOS-a kakve su njihove aktivnosti nakon obavezujuće odluke Ustavnog suda.

Odluka Ustavnog suda o ukidanju naknada za majke još uvijek nije objavljena u Službenom listu Crne Gore, što znači da ne proizvodi pravne posljedice.

Tek od dana kada odluka bude objavljena teče rok od tri mjeseca tokom kog Vlada mora da podnese Skupštini predlog zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda, kojim će da definiše pravni položaj majki.

Uobrazloženju odluke Ustavni sud navodi da se majke koje su stekle naknadu ne mogu dovesti u nepovoljniji položaj od onog u kom su bile kada su napustile posao, dok su bile na Birou rada ili zamrzle penziju.

“Vlada je dužna da uvaži legitimna očekivanja svih kategorija korisnica prava na naknadu da im jednom priznato pravo na doživotnu naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece neće biti ukinuto na način koji bi ih stavio u nepovoljniju pravnu i faktičku situaciju od one u kojoj su bile kad su zbog prihvatanja doživotne naknade prekinule svoj dotadašnji radni odnos, ili su prekinule korišćenje prava na penziju, ili su se odjavile iz evidencije Zavoda za zapošljavanje”, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Željka Savković, predstavnica Koordinacionog odbora majki, za FOS je izjavila da je odluka Ustavnog suda nejasna i da ostavlja preširok prostor Vladi.

Izvor: FOS medija

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Gospodo, na ovaj način nećete postaći natalitet, obezbijedite mladim ljudima posao, uslove za bolji život, bolje plate pa će imati načina da stvaraju i izdržavaju porodice. I uvedite dječiji dodatak za svu djecu, jer nisu manje majke one sa jednim ili dvoje djece.

  2. Bolje bi bilo da obezbijede besplatnu struju,vodu i elementarne uslove za zivot familijama,koje nemaju da prezive,podstanarima da umanje.racune,samohranim roditeljimapa neka nadoknade iz drzavnog fonda.
    Interesantno,niko na tu temu ni slovo!

  3. Nije njima cilj ni da postaknu natalitet ni da pomognu narodu. Oni su se okomili na majke, da im uzmu ono sto im je zakon omogucio koji nijesu trazile a to je dozivotno steceno pravo na naknadu!

  4. A ste je sa samohranim majkama? Kakva one prava imaju? misli li neko na te zene i na tu djecu ? Da se neko u ovoj drzavi slucajno zapitao kako je njima ? Tu ukljucujem i samohrane oceve takodje?

  5. Nisam protiv davanja naknada majkama sa troje i vise djece. Medjutim, smatram da je ovaj Zakon diskriminatorski. Gdje su u Zakonu majke koje su radjale i do 7-8 djece i zivjele od poljoprivrede i stocarstva, u cemu se one to razlikuju pa nemaju pravo na naknadu? Zasto su zasluzile to one koje su sjedjele i ispijale kafe u kancelarijama?? Zasto se svaki rad ne vrednuje isto, kada govorimo o majkama. Ovdje je neko pomenuo samohrane majke. Apsolutno se slazem da majke koje podizu same djecu nemaju ama bas nikakvu podrsku drzave. Zar to nije porazavajuce za Crnu Goru??? Gdje su majke koje imaju djecu sa posebnim potrebama kojima treba 20 godina radnog staza da bi ostvarile penziju na osnovu toga sto imaju djecu ili dijete sa invaliditetom??? Kako da radi majka koja ima dijete sa posebnim potrebama 20 godina???? Zar nije sramota da takve majke primaju 193€ mjesecne naknade zato sto imaju takvo dijete???
    Ogorcena sam u kakvom sistemu zivimo!

Leave a Reply