Crnogorski roditelji nespremni da se suoče sa problemom zavisnosti od kockanja

Sve više tinejdžera i mladih ima problem sa bolestima zavisnosti, naročito kada su u pitanju nehemijske zavisnosti, poput zavisnosti od kockanja, a taj problem je nespremne dočekao sve u Crnoj Gori, a naročito roditelje koji nemaju dovoljno informacija o ovom problemu, ne znaju kako da ga prepoznaju, kako da reaguju, kome da se obrate  upozorili su danas iz Savjetovalište Entera.

“Čini se i da društvo, a posebno među njima roditelji tinedžera, nijesu svjesni kolike posledice po pojedinca može ostaviti ili izazvati kockanje koje prelazi granicu zabave. Posledice se dijele u nekoliko kategorija, a ono što najviše zbunjuje sve su fizičke posledice koje mogu izazvati i neka trajna oštećenja kao što su – kardiovaskularni problemi, nesanica, dijabetes, tikovi, problemi sa štitnom žlijezdom itd – a sve usled stresa kojem je osoba izložena”, ocijenila je psihološkinja Vesna Kraljević.

Većina osoba koja se javi za pomoć Savjetovalištu Entera – Podgorica su mladi u dvadesetim godinama, koji imaju problem sa kockanjem već nekoliko godina unazad, a najčešće su počeli da se klade u sportskim kladionicama kao maloljetni. Kockanje kao vid zabave je svima u Crnoj Gori dostupno, pa i mladima i maloljetnima.

Kraljević pojašnjava da je naročito dostupno u vidu aparata za klađenje koji se nalaze u velikom broju ugostiteljskih objekata.

“Iako se čini bezopasnim, tombole, trke pasa i uplata tiketa od po 0,50e smatra se ulaskom u svijet kockanja, svijet koji lako iz zabavnog može da se pretvori u pravi pakao i bolest – o čemu svjedoče iskustva mnogih koji su prošli tretman Savjetovališta”, ističe Kraljević.

Ona poručuje roditeljima da budu svjesni da kao i za svaki problem i za bolest  zavisnosti – nikada se ne počinje sa ispijenom flašom alkohola, uplaćenim tiketom od 100 eura, kupljenom cijelom paklicom cigareta i sl. Ulazak u svijet bolesti zavisnosti je, kako dodaje, postepen i upravo počinje tim malim koracima prvom cigaretom podijeljenom sa društvom, prvom čašicom alkohola, prvim tiketom od 50 centi.

“Bolest zavisnosti, kao i bila koja druga  bolest, može da se javi bilo kome. Apsolutno je pogrešno uvjerenje da se to dešava samo u rizičnim grupama, poljuljanim porodicama, onima sa nižim obrazovanjem ili ekonomskom situacijom”, objašnjavaju iz Entere. “Roditelji, naročito očevi, nijesu svjesni da podržavajući kockanje svojih sinova podržavaju potencijalnu bolest zavisnosti. Moraju i oni sami biti svjesni da se problem može javiti i da zabava veoma lako i brzo može da pređe granicu”.

St
ručni tim Savjetovališta Entera učestvovaće na Festivalu roditeljstva PorodicaFest koji organizuje Udruženje Roditelji, u subotu 13. maja u Podgorici, u parku Kruševac u Podgorici kako bi informisali roditelje i sve zainteresovane o ovom problemu i prenijeli svoja iskustva i nalaze dobijene sprovođenjem dugogodišnjeg specijalizovanog tretmana za osobe sa problemom kockanja.

O problemu zavisnosti od kockanja, Savjetovalištu, programu i tretmanu zainteresovani će se moći informisati na panel diskusiji o Prevenciji bolesti zavisnosti kod djece i mladih od 12:2 do 13:05, na radionici o prevenciji bolesti zavisnosti od 17:30 do 18:30 i na Info pultu tokom cijelog dana.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply