Razvoj vještine pisanja

PIŠE: Marija Končar, defektolog

Najvažnija stvar za roditelje koju bi trebalo da zapamte jeste da je pisanje u predškolskom uzrastu prilično neuredno. U ovom periodu jedan od ciljeva učenja jeste da dijete razumije kako da piše, odnosno kasnije i da čita, a sve to da bi uspjelo da komunicira kroz riječi i simbole.

Pitanja koja možemo postaviti kako bismo bolje razumjeli dijete (kako predškolskog tako i rano školskog uzrasta) i razvoj njegove vještine pisanja jesu:

  • Da li izražava ideje i priče kroz slike?
  • Da li korsiti olovku, bojice za crtanje i pisanje?
  • Da li zna da prekopira i narta linije i krugove odnsno simbole kao što su “X” i “+”?
  • Da li razumije funkciju pisanja (da je ono pomoć u komunikaciji)?

Kada počinje da se razvija vještina pisanja?

Vještina pisanja počinje da se razvija uporedo sa crtanjem, i dijete na uzrastu od 15 do 36 mjeseci starosti će proći četiri faze crtanja i pisanja. Uvijek bi trebalo da imamo na umu da su te faze i uzrast navedeni približno. Svako dijete se razvija svojim tempom, neko dijete će sporije, a neko brže savladati ove vještine. Ukoliko djetetu ponudimo različita zabavna iskustva kroz igru, i napredak će se primijetiti tokom vremena.

I faza15 – 30 mjeseci Nasumično šaranje – Ovo je period kada se mala djeca počinju da shvataju da pomoću njihovih pokreta rezultira linija, odnosno određena šara.
II faza24 – 36 mjeseci Kontrolisano šaranje – Kao dijete razvije bolju kontrolu nad mišićima ruke i prstju, šaranje počinje da se mijenja postaje kontrolisano.
III faza30 mjeseci – 3,5 godina Linije i oblici – Djeca u ovoj fazi počinju da shvataju pisanje i da je ono sačinjeno od linija, krivih i ponovljenih uzoraka. Ona pokušavaju da imitiraju ove elemente u svom pisanju.
IV faza3 – 5 godina Slova i reči– U ovom uzrastu djeca počinju eksperimentisanje sa slovima tako što pišu svoja imena, pošto su im ona najpribližnija, njima su najviše izložena (Robertson, 2007).

Kako možemo podsticati razvoj vještine pisanja?

  • Omogućiti djetetu pristum olovkama, bojicama i papirima, zajedno sa njim crtati i pisati;
  • Crtež kroz priču – zajedno sa djetetom nacrtajte određene crteže i ispričajte priču;
  • Približite djetetu riječi, pokažite da su one dio naše okoline. Čitajte 🙂
  • Pokažite djetetu da napiše svoje ime, ovo je predškolcima jako bitno;
  • Pravite slova od tijesta, plastelina i/ili gline;
  • Napravite spostvenu slikovnu azbuku, sjeckajući različite slike iz časpisa i novina napravite azbuku tako da svako slovo označi jedna slika;
  • Kao i uvijek učite kroz igru, prikažite dobru sliku djetetu, ne ističite kada nešto pogrešno napiše, već kad napiše ispravno 🙂

Izvor: Pitajte defektologa

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply