Oko pet hiljada stanovnika u novim kvartovim, nema škola, vrtića…ac

U novim kvartovima oko tržnog centra Delta city, prema nezvaničnim procjenama, živi preko pet hiljada stanovnika koji nemaju na raspolaganju ni vrtić, ni školu, ni dom zdravlja.

Neravnomjeran razvoj Podgorice, odnosno izgradnja brojnih novih kvartova, koja nije praćena odgovarajućom infrastrukurom doveli su do haotičnog stanja u pojedinim dijelovima grada.

Tu se prije svega misli na City kvart, kao i naselje iza tržnog centra, gdje je do sada izgrađeno preko 40 zgrada.

Prema Detaljnom urbanističkom planu u City kvartu je predviđena izgradnja vrtića, škole i Doma zdravlja,

Međutim, zbog toga što takvih sadržaja nema, stanovnici City kvarta moraju da upisuju djecu u vrtiće i osnovne škole u drugim dijelovima grada.

To je ove godine dovelo do toga da pojedini stanovnici Bloka pet i šest nijesu mogli da upišu mališane u Osnovnu školu „Štampar Makarije” i „Radojica Perović”, jer su već formirana odjeljenja u prvoj sedmici aprila.

Iz Udruženja arhitekata KANA smatraju da građani City kvarta, kao i drugih dijelova grada, jedino pritiskom mogu da natjeraju nadležne da izgrade vrtić, školu i dom zdravlja.

“Ne postoji obaveza da to mora da se izgradi u nekom roku, ali da bi stanovnici City kvarta ili drugih naselja, imali kvalitetnije uslove života. Izgradnju tolikog broja zgrada, trebalo bi da prati i ta infrastruktura”, smatraju u udruženju KANA.

Pojedini stanovnici Citz kvarta kazali su Vijestima da im je kada su kupovali stanove predočeno da je predviđena izgradnja doma zdravlja, škole i vrtića.

“Međutim, možda smo mi umislili da će to biti urađeno brzo. Jer, koliko znam ima naselja, koja su starija od našeg i imaju više stanovnika, ali još nemaju dom zdravlja. Tako je na Zlatici, osnovna škola u tom naselju napravljena je kada se naselje izgradilo”, kaže Miloš Popović.

Stanovnica City kvarta Ivana Popović smatra da će nadležni zbog problema sa prenatrpanošću škola i vrtića u drugi dijelovima grada, biti prinuđeni da reaguju.

“Treba stalno da podsjećamo da problem postoji, kako bi napokon preduzeli konkretne mjere i izgradili vrtić, školu i dom zdravlja”, kazala je Popović.

Forum mladih SDP-a Glavnog grada nedavno je pokrenuo inicijativu za izgradnju vrtića, škole i doma zdravlja.

Kako je saopšteno, mladi SDP su prikupljene potpise dostavili Odboru Glavnog grada, odakle će inicijativa biti upućena lokalnoj samoupravi.

“Inicijativa ima za cilj da skrene pažnju i uputi apel, kako nadležnima tako i gradonačelniku kao nosiocu vlasti, da građani Siti kvarta nijesu spremni na kompromis kada su u pitanju elementarni uslovi za pristojan život”, navode iz SDP-a.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

    • Potpuno ste u pravu, ako je recimo Stari aerodrom toliko dugo cekao, mogu i gospoda iz City kvarta ali im je ocigledno bio prioritet da se cuje “kupili stan u City kvartu”, polako gospodo, doci cete i Vi na red jednog dana…

Leave a Reply