Đaci i roditelji OŠ “Dragiša Ivanović” sakupili 1.238 eura za drugare


Učenici podgoričke Osnovne škole “Dr Dragiša Ivanović” sa roditeljima su na humanitarnom bazaru i doručku, održanom prethodne subote, sakupili 1.238 eura za sedmočlanu porodicu, koja živi u jako teškim uslovima, a čija djeca su učenici škole.

Na dvadesetak štandova učenici su izlagali knjige, raznorazne rukotvorine, ali i voće, povrće, kolače, krofnice, a posjetioci su mogli priložiti koliko su u mogućnosti, bez unaprijed određenih cijena.

Predsjednica Savjeta roditelja OŠ “Dr Dragiša Ivanović” Ivana Pajković-Jurišević iskazala je veliko zadovoljstvo, kako zbog same svote sakupljenog novca, tako i zbog saradnje učenika, roditelja i nastavnika povodom ove humanitarne akcije.

“Iako smo imali jako malo vremena za organizaciju ovog prvog proljećnog bazara, sakupili smo 1238.5 eura. Hvala roditeljima koji su učestvovali, upravi škole i svim nastavnicima na uloženom trudu i želji da svoj slobodan dan posvete nečemu ovako lijepom i humanom”, navela je Pajković Jurišević.

Ona je dodala da se njena desetogodišnja kćerka odrekla proslave rođendana u igraonici, i time donirala 150 eura ugroženoj porodici.

Naime, radi se o porodici u kojoj majka vodi brigu o šestoro djece, a koja prima svega 180 eura socijalne pomoći.

Učiteljica Marijana Peković podržavala je učenike tokom izlaganja i prodaje na jednom od štandova. Ona navodi da ovakav vid akcija već dugo postoji u školi, a da su prihodi namijenjeni uvijek porodicama koje su prepoznate kao one kojima je potrebna pomoć.

“To nije nešto što se uči za jedan dan, to je čitav jedan proces. O tome se razgovara i u kući, a ne samo u školi. Kako je škola i vaspitna i obrazovna ustanova, vaspitavamo ih u tom duhu da jedni drugima pomažemo, i lijepa je riječ dovoljna a tek materijalna pomoć. Smatram da djeca najbolje mogu da prepoznaju kad neko ima ili nema, jer su oni direktno upućeni jedni na druge. Prosto primijete i osjete kad neko ima manje mogućnosti od njih”, istakla je Peković.

Učenica osmog razreda Anastasija Mojašević navela je da je cilj akcije bio sakupljanje novca porodici čiji članovi uče u školi “Dr Dragiša Ivanović”, i da su se svi rado odazvali akciji, što je raduje.

“Ako nam se sada usadi taj osjećaj empatije, saosjećanja, biće zauvijek prisutan”, kazala je Anastasija.

Učenica Anđela Šekularac i bivša učenica škole, sada srednjoškolka Dara Pavićević, uživaju u ovakvom vidu akcije, dodajući da je njihovo malo nekome mnogo.

“Međutim, mi sami ne možemo postići mnogo, ovako udruženi možemo dosta. Ali ovom prilikom pozivamo i one koji sami mogu doprinijeti, one koji imaju da izdvoje i pomognu”, naglašavaju one.

Učenica Gimnazije “Slobodan Škerović” Teodora Brnović odazvala se akciji i iako nije bila učenice škole na Zlatici, ističe da je oduševljena akcijom i samom promocijom.

“Takođe, oduševila me sama velikodušnost sve ove djece i njihovih roditelja, kao i nastavnika. Proizvodi su bili izuzetno kreativni, atmosfera lijepa i prijatna. Ponosna sam što vidim da su moji vršnjaci spremni da pomognu drugarima”, navodi Teodora.

Kako je Pajković-Jurišević ranije kazala Dnevnim novinama, porodica nema kupatalo u kući, a često nemaju šta da pojedu ujutru.

Inicijator humanitarnog bazara je Savjet roditelja te škole, koji će i u budućnosti organizovati slične događaje.

Izvor: Dnevne novine/CDM

Comments

Leave a Reply