Čak 58 djevojčica 2015. postale majke

U Crnoj Gori su, prema posljednjim podacima Monstata, u 2015. dvije djevojčice mlađe od 15 godina rodiledijete, dok su njih 56 koje su imale od 15 do 17 godina postale majke.

Da li je i koliko bilo porođaja maloljetnica u ovoj i prošloj godini, Pobjeda nije uspjela da dobije odgovor od Kliničkog centra.

Slučaj trinaestogodišnjakinje iz Srbije, koja je nedavno rodila zdravu djevojčicu, aktuelizovao je problem maloljetničkih trudnoća, ali prije svega rano stupanje maloljetnika u seksualne odnose, bez prethodno stečenog znanja o odgovornosti i zaštiti tokom njih, što često za rezultat ima neželjene posljedice, a jedna od njih svakako je trudnoća.

Sagovornici Pobjede saglasni su da su najmlađi u današnje vrijeme „bombardovani“ informacijama sa svih strana, često pogrešnim, zato smatraju da roditelji treba da prevladaju neprijatnost i sa djecom na vrijeme razgovaraju o seksualnosti.

Socijalna radnica Dijana Popović Gavranović kaže da će generacijski jaz između djece i roditelja uvijek postojati, ali i nastojanje da se on prevaziđe kada se roditelji sjećaju da su i sami prošli neke greške u mladosti, pa žele da podrže svo ju djecu.

„Bez toga roditelji uglavnom pričaju o trudnoći, zastrašujući djecu, ne uključuju ih u razgovor o partnerskim, seksualnim odnosima, zaštiti od trudnoće i seksualno prenosivih bolesti, a najmanje se priča o anatomiji i funkcionisanju tijela muškarca i žene“,  kazala je ona.

Seksualne aktivnosti, prema mišljenju Popović-Gavranović, djeca najčešće čuvaju u tajnosti, pa je to razlog što se maloljetničke trudnoće uglavnom kasno otkriju, a to, smatra ona, može ugroziti fizičko i psihičko zdravlje trudnice, razvoj ploda i život novorođenčeta.

„Ipak, kada se trudnoća desi, na roditeljima je da prihvate svoje dijete i njegov izbor, bez obzira na neslaganje. Treba da pokažu da brinu i da im je stalo do njega, da će ga zaštititi, odvesti na ljekarski pregled i donijeti najbolju odluku uvažavajući djetetovo mišljenje“, ističe Popović-Gavranović.

A da li su trudnoće kod maloljetnica dosta problematičnije nego kod zrelih žena i može li rana trudnoća ostaviti zdravstvene posljedice na djevojku i ponovnu mogućnost rađanja, ginekolog dr Nikola Stanišić kaže da su posljedice ipak mnogo veće na psihičko, nego na fizičko zdravlje.

Ono što je karakteristično je to da se ove trudnoće, zbog fizičke nezrelosti tih djevojčica dovršavaju operativnim putem (carskim rezom), kazao je on.

Stanišić  je mišljenja da se maloljetnice koje zatrudne danas ipak češće odlučuju na abortus nego na rađanje. U svojoj dugogodišnjoj praksi, kako kaže, nije naišao na maloljetnu trudnicu koja je željela da prati trudnoću.

„Relativno dugo radim ovaj posao i ne mogu da kažem da sam se nešto previše susretao sa trudnoćama kod maloljetnica. U posljednjih desetak godina one su se javljale na vrijeme, ali su tražile prekid trudnoće. Prije ovog perioda, uglavnom su se javljale u poodmakloj trudnoći. Mislim da je tu zakazala kontrola roditelja, konkretno majke koja mora da isprati svako dobijanje ciklusa svoje ćerke. A, ako ciklus izostane, mora da se pođe do ginekologa da se vidi razlog izostanka“, kazao je dr Stanišić.

Izvor: CDM

Comments

  1. Nije lako odgajati djecu. Treba se odreci svega, svakog svog zadovoljstva i biti roditelj posvecen djeci…naravno ako zelimo normalnu djecu. Puno toga dolazi iz porodice. Imam dvoje male djece kojoj sam svo svoje slobodno vrijeme mimo posla podredila, odrekla sam se i fitnesa i svih mogucih dodatnih stvari, caskanja i setnji i ispijanja kafe sa prijateljicama, jer najlakse ih je samo roditi. Djeca se ne mogu podici i vaspitati onako sama od sebe ili po ulici i igraonicama. Ipak im treba biti podrska, primjer i nekoko ce ih usmjeriti na pravi put i nauciti kako treba da razmisljaju. Svaka cast svakome, ali djeci se treba debelo posvetiti u svakom smislu.

    • U pravu ste, ali roditeljstvo nema pisanih pravila niti postoji idealan roditelj.. To sto se neko odrice svega zarad svoje djece ne cini ga boljim od onog koji nekad ode na kafu sa prijateljicama, izadje uvece ili ide na fitnes..(naravno za sve postoje granice) Govorim iz iskustva kao majka dvoje, a uskoro i troje djece, i posvecena sam im maksimalno, ali uvijek negdje pogrijesim.. Dodatno imam i otezavajuce okolnosti, jer mi muz zbog posla nije mjesecima kuci, pa za svaku gresku krivim sebe.. Ovo sto se dogadja je globalno, ne mozemo djecu izolovat, a izopacenost na svakom koraku.. Drustvo cijelo ide u propast, a i porodica kao njen glavni stub..

    • Naravno da nema pravila, naravno da treba da svaka zena ima i vremena za sebe. Ali ima i djece, koja su prepustena ulici, igraonicama itd, djeca nas kopiraju i zato treba voditi racuna kako se mi ponasamo, sta govorimo, jer vidim to na svom primjeru. Uglavnom, zao mi je mladih djevojcica koje dodju u situaciju da sa 12 god postanu majke, a i one su bukvalno jos djeca. No, svakome se moze desiti… Zato kqzem da je bitno koliko se smatra i moze posvetiti se vaspitanju djece.

    • A ipak moram da prokomentarisem da ne shvatam ljude koji komentarisu, a nemaju nista pametno da kazu. Ipak, i komentar i sam rjecnik govore da je osoba na nivou. Kad neko nema sta da kaze ili ne umije da sastavi recenicu, pametniji ispada kad cuti, nego kad svojim komentarom odaje koliko je prost, neobrazovan i kako uska razmisljanja ima.

  2. Kad roditelji prestanu da gledaju “parove” i slusaju/gledaju turbo folk gdje moze samo golotinja da se vidi i nista drugo…mozda onda bi imali pravo na bilo kakvu temu o ovome. Danasnja djeca imaju pogresne idole i izopacen pogled na svijet.

  3. Inače prestrašan komentar doktora: “Mislim da je tu zakazala kontrola roditelja, konkretno majke koja mora da isprati svako dobijanje ciklusa svoje ćerke.” Zašto je to zadatak samo i isključivo majke?!?! Seksualno zrela i trudna ćerka je zrela i trudna i ocu i majci!

Leave a Reply