Za prvake u pet odjeljenja dio nastave na engleskom jeziku

Pilot projekat koji podrazumijeva da se dio nastave, iz svih predmeta osim crnogorskog jezika, u pet odjeljenja prvih razreda izvodi na engleskom jeziku, biće realizovan od naredne školske godine u pet crnogorskih osnovnih škola.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, projekat će biti realizovan u osnovnim školama „Vuk Karadžić“ iz Berana, „Luka Simonović“ i „Olga Golović“ iz Nikšića, „Maksim Gorki“ iz Podgorice i „Mirko Srzentić“ iz Petrovca.

“U odjeljenjima prvih razreda u kojima će se realizovati pilot projekat izvodiće se samo dio nastave na engleskom jeziku, kako bi djeca postepeno usvajala znanja“, kaže se u saopštenju.

Tim projektom se, kako su pojasnili iz Ministarstva, želi omogućiti učenicima sticanje funkcionalnog znanja engleskog jezika.

Prema njihovim riječima, studije su pokazale ogroman potencijal djece za usvajanje jezika upravo u predškolskim i ranim školskim fazama.

Procedura upisa u navedenih pet odjeljenja je ista kao i za ostala, i iz Ministarstva pozivaju zainteresovane roditelje da se kod uprava ovih škola eventualno dodatno informišu.

Iz Ministarstva podsjećaju da su u junu prošle godine objavili poziv za profesore razredne nastave u cilju njihovog usavršavanja iz engleskog jezika, kako bi se stvorili uslovi za izvođenje nastave na engleskom jeziku od prvog razreda.

“U saradnji sa Britanskim savjetom organizovana je dodatna edukacija profesora razredne nastave, nakon utvrđivanja njihovog nivoa znanja. Po završetku edukacije i završnog ispita izabrano je pet profesora razredne nastave koji će realizovati pilot-projekat“, kazali su iz tog resora.

Ministarstvo će, kako su najavili, u narednom periodu raspisati konkurs za edukaciju nastavnika predmetne nastave, kako bi se učenicima odjeljenja u kojima će pilot projekat biti realizovan omogućilo da nastavu na engleskom pohađaju i onda kada od profesora razredne pređu kod nastavnika predmetne nastave.

“Reformom predškolskog i osnovnog obrazovanja želimo djeci i učenicima da omogućimo novi način usvajanja znanja, uključujući ona iz stranih jezika, u početku kroz igru, a potom i kroz razgovor, sa ciljem uvođenja u funkcionalno znanje jezika“, kaže se u saopštenju.

Samim tim se, smatraju u Ministarstvu, najmlađima kroz njihov dalji napredak u obrazovnom sistemu, otvaraju mnoga vrata kada je riječ o usavršavanjima i mobilnosti učenika.

Izvor: MINA

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Ovako uradite: jedan cas na engleskom,drugi na francuskom,treci na njemackom,a fizicko moze na talijanskom.
    Nas ne moraju i uciti,taman da se ne dzampamo koji je maternji,no dosta i kuci sto se prica.
    Ihaa,kakve cemo anstajne-tesle-nobele… da stvorimo,majko sveta. Taman da ih posle 18.izvezemo bez problema,ionako odje nemaju dje raditi.
    Sjajna ideja!!!

Leave a Reply