Kvalitetnija užina za osnovce od septembra, cijene skoro iste

Od naredne školske godine podgorički osnovci bi trebalo da počnu da dobijaju kvalitetniju užinu u školama, jer će Đačka kuhinja pripremiti novi jelovnik sa namirnicama, kao što su crno brašno i voće.

Užinu u školama trenutno koristi svega 26 odsto đaka ili svaki četvrti učenik.

“Mi smo u početku imali 10 do 12 hiljada oboka, a sada oko šest hiljada. Činjenica je da je opalo interesovanje učenika”, kazala je Zorica Miličković, PR škole za srednje stručno obrazovanje “Sergije Stanić” za TV Vijesti.

Đačka kuhnja od sepetembra pravi užinu za osnovce u Podgorici, kroz pilot projekat, koji podrazumijeva da svakog dana dobijaju ili krofne, ili sendviče sa šunkom, pitu sa jabukom, lepinju sa kremom. Roditelji su ubrzo nakon početka projekta, predlagali da obroci ne budu jednolični i da se unaprijedi kvalitet obroka.

Nadležni su nakon svega shvatili da se kvalitet hrane mora poboljšati.

Miličković je najavila da u saradnji sa Institutom za javno zdravlje pripremaju novi jelovnik koji će djeci biti ponuđen od septembra, odnosno nove školske godine.

“Osnovni cilj je da se odaberu kvalitetnije namirnice, kao što je crno i integralni brašno od kojh će se praviti peciva, ali i da se uvede više voća”,, pojasnila je  ona.

Cijena đačkog obroka za prvo dijete sada iznosi 12 eura mjesečno, a za svako naredno pet.

Nova učina neće biti mnogo skuplja.

“Cijena će biti neznatno izmijenjena, neće biti nekih drastičnih promjena, a kvalitet će biti mnogo veći. Nadamo se da će i djeca i roditelji biti zadovoljni”, dodala je ona.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Roditelji se bune…kazu bijela peciva, hoce hrono ishranu za 6€, sve to se moze kupiti u blizini skole. Ali, palacinka je 1e, sendvic je 1.5e, peciva su od 0.7-1.0e. Sto znači da za 6 eura mogu da jedu 6 radnih dana, i to opet sve tijesta tj od bijelog brasna. Ja bih svom sinu spakovala sendvič i jabuku i to je to.

  2. Ja sam uzimala užinu sinu do proslog mjeseca ali on je zadnjih dva mjeseca osim krifnice sve donosio i imala sam priliku svaki dan da probam njihovu užinu tako da sam prekinula s razlogom a desavalo se polupecene kiflice da je dobio

  3. Moj sin nije uopste tezak na hranu, voli skoro sve, i krofne, i kifle i sa sirom, krrmom, dzemom, sendvic, ali iz skole mi je 2 puta donijeo uzinu (koju je prije uvjek cijeluu pojeo kad mu kupimo), to je bio ogroman kao trougao lisnati sa samo jednom s tackicom nadjeva u sredini, i pitao morali bas to da jede? Kuci mu napravim sedvic, kupi krofnu, kroasan ali bar znam da je pojeo sve. A prva sam bila za to da se uzme uzina i da ne izvoljeva nego jedi, dok nisam vidjela kakva je… Nadam se da ce od sept.biti bolja jer imam dvoje djece u skolu, da mogu da jedu jer je i nama roditeljima “teze” da kupujemo prije skole…

  4. Uzina je ocajna. Moja djeca su je uzimala samo mjesec dana. Problem je sto dosade i sendvici svaki dan. Bilo bi lijepo da stvarno uvedu neku kvalitativnu promjenu, pa neka bude i skuplja, samo da se ne jede svaki dan slijepljeno prazno tijesto.

Leave a Reply