Aktivnosti za vježbanje vještine korišćenja makaza

PIŠE: Marija Končar, defektolog

Kada su u pitanju makaze, prvo pitanje koje se najčešće postavlja jeste kada dijete može početi da koristi makaze.

Odgovor na ovo pitanje varira od djeteta do djeteta, različiti autori navode da je dijete uzrasta od 2 godine spremno za držanje i korišćenje makaza. Svakako za početak djetetu možemo dati plastične makaze koje mogu da sijeku samo papir, a dijete se ne može povrijediti sa njima. Kasnije kada dijete ovlada korišćenjem te vrste makaza, neka djeca će odmah preći na dječije makaza, dok će se neka osjećati sigurnije da koriste makaze za “početnike” koje su sa oprugom. Makaza sa oprugom navode da djetete njima manipuliše cijelom rukom, a ne samo sa prstima.

ab6d21af92374d3b052d86d6f084cb85
Plastične makaze
MAPED Koopy Kids Scissors
Makaze sa oprugom

Savjet za pravilno pozicioniranje ruke

Kako bi dijete znalo da dobro drži makaze dovoljno je da nacrtamo smješak na palcu ruke kojom ih drži ili zalijepiti stiker. Djetetu ćemo reći da smajli uvijek treba da ga gleda u lice dok siječe. Ovo sprječava dijete da okreće ruku naopako dok pokušava da isejče papir.

DSC_3193

Tri aktivnosti koje pospješuju vještinu korišćenja makaza:

  • Makaze i plastelin

Kad god se dijete igra sa plaselinom možemo koristiti makaze kako bi nešto isjekli. Za ovu aktivnost možemo koristi obične sigurnosne makaze, ali i plastične makaze.

original_dough-scissors (1)
  • Rezanje slamčica

Sjeckanje šarenih plastičnih slamčica je sigurno jedna od omiljenih aktivnosti. Slamčice su prilično jednostavan predmet za malu djecu da isjeku. Djeca vole ovu aktivnost jer kada prerežemo slamčicu njen dio će odletjeti što je dodatni zadovoljavajući efekat. Takođe kada isječete određen broj slamčica, možete uzeti konac i napraviti ogrlicu/narukvicu i uz tu aktivnost vježbati finu motoriku.

DSC_3192

  •  Niz perlica

Još jedna zabavna aktivnost jeste sjeckanje niza perlica. Ova aktivnost je sjajna za razvoj fine motorike i koordinacije oko-ruka, jer se niz može presjeći samo na mjestima između dve perlice.

cutting-practice-with-beads
Izvor: Pitajte defektologa

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply