U Crnoj Gori većina roditelja vjeruje ljekarima i vakciniše djecu

Uprkos svim negativnim porukama i kampanjama, iskrivljenim podacima, nenaučnim činjenicama i zlonamjernim tvrdnjama protivnika vakcinacija, gotovo svi roditelji u Crnoj Gori vjeruju pedijatrima i vakcinišu svoju djecu, saopšteno je iz Instituta za Javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

Prema statističkim podacima te institucije, zaključno sa sredinom protekle sedmice, dvije trećine djece rođene 2014.  primilo je MMR vakcinu. Primjetno je i da se vakcinacija MMR-om sprovodi sa zakašnjenjem.

“Obuhvat vakcinacije MMR-om je za jedan odsto iznad obuhvata iz februara, pa je sada  75,96 posto”, kazao je načelnik Odjeljenja za imunizacije u Institutu, epidemiolog dr Senad Begić.

Poruke antivakcinalnog lobija, uglavnom  su usmjerene protiv te  vakcine, što je u određenoj mjeri minulih godina i smanjivalo broj mališana imunizovanih protiv malih boginja i zaušaka.

Više od 90 odsto djece istog  godišta primili su tri doze petovalentne vakcine (protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize i hemofilusa influence tip B).

Begić je nazvao pogrešnom i veoma opasnom praksom trend odlaganja vakcinacije – “dok dijete ne ojača”…

Odlaganje imunizacije, objašnjava on, produžava vrijeme tokom kojeg je dijete nezaštićeno, ali i povećava rizik da će se dijete zaraziti u periodu kada su posljedice i komplikacije bolesti protiv kojih vakcine štite potencijalno najopasnije.

“Odlaganje davanje vakcine takođe pomjera se ka uzrastu u kome su neželjene reakcije nakon vakcinacije češće i ozbiljnije. Na kraju, urušava se kolektivni imunitet, čime se nanosi šteta i posebno ugrožavaju ona djeca koja zbog uzrasta ili osnovne bolesti, kao što su maligniteti, ne mogu biti vakcinisana”, pojašnjava Begić.

Institut za javno zdravlje predlaže i prati uspješnost sprovođenja Programa obaveznih imunizacija na teritoriji Crne Gore, a u maju svake godine i objavljuju izvještaj o sprovedenoj imunizaciji.

Tvrdi da je od 2006. do 2016. godine, Crna Gora bila gotovo jedina država u regionu  koja je upravo zbog visokih stopa imunizacija, pošteđena epidemijskog javljanja zaraznih bolesti.

Tako su u periodu od 11 godina kod nas zabilježena samo 32 slučaja obolijevanja od malih boginja (morbila), dok su se u okruženju i širom Evrope brojevi oboljelih od  te bolesti bili u hiljadama, a obuhvat vakcinacijama je bio znatno niži nego kod nas.

“Manji ili veći otpor vakcinama postoji gotovo svuda u svijetu i to gotovo onoliko dugo koliko i same vakcine. U modernom dobu, osnovni razlog otpora leži u pogrešnoj informisanosti roditelja koji često korišćenjem interneta i društvenih mreža pronalaze iskrivljene podatke, nenaučne činjenice i zlonamjerne tvrdnje protivnika vakcinacija… To onda dovodi do kolebanja određenog  broja roditelja”, kaže Begić.

On važnost imunizacije ilustruje primjerima iz drugih zemlja, gdje su roditelji poklekli pred lobijima koji se protive imunizaciji.

„Epidemija malih boginja u Francuskoj (2008-2011) je krenula iz škole u kojoj je bio narušen kolektivni imunitet zbog djece čiji roditelji su odbijali vakcinaciju. Tom bolešću bilo je zaraženo preko 20.000, hospitalizovano preko 5.000,  a život je izgubilo 10 osoba”, saopštio je on.

Epidemija te bolesti u Rumuniji još traje, a broj oboljelih se povećava.

U  toj zemlji antivakcinalni pokret je vrlo jak i predvode ga pojedine religiozne grupacije i bračni par poznatih TV lica, kaže Begić.

Prema njegovim riječima, iako iskorijenjen u preko 200 zemalja, virus dječje paralize i dalje ostavlja trajne posljedice na djecu u dvije države – Pakistanu i Avganistanu.

Razlog je, kaže Begić,  očekivan – „talibani se protive vakcinaciji smatrajući da se tako vrši sterilizacija djece, a bombe postavljaju u vakcinalne centre, čime je virus ostao da cirkuliše i izazove infekciju kod najmanje 400 djece u tom reonu, u proteklih par godina”.

Kako je Vijestima rečeno u Upravi za inspekcijske poslove, tokom prošle godine u Crnoj Gori su 93 roditelja odbila vakcinaciju prema kalendaru. Najviše, 38 odnosno 22,  bilo ih je u Herceg Novom i Podgorici.

U Baru je prijavljeno 19 takvih slučajeva, u Bijelom Polju šest, Plavu pet  i po jedan u Ulcinju, Mojkovcu i Rožajama.

Iz te uprave ranije je saopšteno da su prošle godine, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, podnijeli 92 prekršajne prijave protiv roditelja koji su odbili vakcinaciju djece, prema kalendaru vakcinacije. To je trostruko više prijava nego godinu ranije.  Zakonom, za roditelje koji ne vakcinišu djecu,  predviđena je kazna od 100 do 2.000 eura.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Iz teksta mi nije najjasnije…da li ce i ove godine vrtici traziti obavezno ljekarsko uvjerenje da je dijete sposobno za vrtic, a ljekari nece izdavati taj papir ukoliko dijete nije vakcinisano? I tako u krug.
    Tako je barem bilo prosle godine.
    A kad sam rekla da cu dovesti dijete na pregled da utvrde da je zdravo i sposobno za vrtic, rekli su da dijete ne mora da se pregleda za tu potvrdu vec samo da se vakcinise… Toliko o protokolima 🙂
    Ako ima sugu, bakterije, viruse,…, moze u vrtic, ako nije vakcinisano ne moze 🙂

  2. Ne vjeruju roditelji ljekarima nego ih uslovljavaju za upis u skolu ili vrtic a roditelji naivni ne znaju da je osnovno obrazavanje po ustavu obavezno a niđe ne stoji da je i vakcinacija obavezna

  3. Ma daj molim te,vi epidemiolozi samo o statistici,da ispunite kvotu,a o medicini blage veze nemate /cast izuzecima/,tako da o nečemu što ne znaš ne pričaj,ima toliko pametnih,mudrih,sijedih glava,uglednih profesora pedijatrije,imunologa svjetskog ranga koji su protiv vakcine MMR, i koji su odbranili svoje poglede . . .tako da ne prepadajte roditelje o eventualnim “strasnim posledicama”za djecu koja nisu vakcinisana.Stišajte malo strasti,medicina nije matematika i nikad nece ni biti!

  4. Koliko sam ja upucena, a slusajuci skoro na beogradskoj tv ljekara koji je kazao da nije dokazano da vakcina moze da izazove autizam. Smatram i vjerujem da je to tako. Koliko su ranije djeca umirala upravo zbog neprimanja vakcina,jer tada medicina nije bila bas uznapredovala

    • Naravno. Ali, nas narod prije bilo kog utemeljenog i strucnog misljenja povuce stihija nagadjanja…ili je moderno biti protiv vakcine. Neznajuci koliko je zivota ta vakcina spasila i da neke sprijecavaju smrtne bolesti… Ima vise autisticne djece, jer ih je ranije primitivna sredina skrivala, a i sada neki to rade… Tako je prizemno komentarisati rad ljekara i primjrnu vakcine bez ikakvih znanja o tome. Ima odje doktora nad doktorima…

  5. Zasto niko od pedijatara nece da garantuje da posle vakcinacije posebno posle MMR-a nece biti posledica?!
    Pa valjda bi se jedan nasao da garantuje da su toliko bezalene. Zasto nijedan pedijatar ne trazi kompletne nalaze pre svake vakcinacije nego vakcinisu i decu koja smrkaju i prehladjena su? I zasto nikad roditeljima ne daju da vide sastav vakcine, rok trajanja i proizvodjaca, vec samo dodju sa spricem u kojem je vec ubrizgana tecnost, a ampula je vec bacena u nekoj od kanti van savetovalista…. a definitivno vakcine kad smo mi bili mali i sad nisu istog sastava.
    A toliko malignih oboljenja i autizma kod dece uzrasta do 2-5 godine je vec zabrinjavajuce. Kao virus prehlade. Da li je toga bilo toliko u nasim generacijama?! Sad su vise mala deca zrtve najgorih malignih oboljenja nego odrasli, a autizma mislim da isto nikad nije bilo vise.
    Ili ja mozda preterujem ali neke stvari mi nisu normalne.
    I vakcine koje se u inostransvu odavno ne daju vise, i nisu na listi za vakcinaciju, nama su ih poslali jer su im pretekle zalihe pa eto da se ne bace…
    Stalno ce biti i ovakvih i suprotnih misljenja kada su vakcine u pitanju, ali ne znam samo zasto roditelj samostano ne odlucuje za svoje dete a ne da bude uslovljeno da mora da ga vakcinise, pa neka sam snosi odgovornost za svoje dete koje je rodio.
    Pa i kad se dodje do suda i plati se kazna onda vise nije neophodna i obavezna vakcinacija, tada se moze i bez vakcine 🙂 a do tad je neophodna i obavezna…

  6. Са николико мој ти је савет нити једну,једину недајте да на нашој деци врше тестове,питајте др слободно јесули вакц своју сваки ће да прићути,причам из свог нажалост трагичног искуства

  7. Sve vise slucajeva o stetnosti tih vakcina,kao i sve veci broj sudskih presuda koje to potvrdjuju. Mnogo o tome je pricala i dalje prica dr Sladjana Velkov,al je pojedini nazvase “sarlatanom”

    • Hvala Ivane, školu vakcinacije sam napravio baš zato, da bi roditelji razriješili svoje dileme i oslobodili se straha od imunizacije. Šta se dešava kad se donose pogrešne odluke, možemo ovih dana da vidimo na primjeru Rumunije gdje je od malih boginja, od prošle godine oboljelo preko 3 i po hiljade djece, a 19 je umrlo.

    • U Italiji su umrli Romi nomadi koji su dosli iz Italije.Ne prica se da je zbog nomadskog nacina zivota vecina dece imala hronicne bolesti , tuberkulozu a jedna od umrlih , zena Romkinja je bila i Hiv pozitivna.Osim togs jedno dete koje je bilo uzrasta od godinu ipo dana je imalo tezinu dvomesecne bebe…..znaci nisu Rumuni nego Romi nomadi koji su posluzili da se napravi panika , ali vise niko se nije pobrinuo da se tim ljudima ukaze medicinska i socijalna pomoc.Roditelji te nesrecne dece zive i dalje u bedi i radjace i dalje decu koja ce ziveti u bedi i nemastini, ali Raicevica to ne zanima.Oni ga zanimaju samo kao potpora za poluinformaciju da se desilo 19smrtnih slucajeva u Rumuniji.Ni slova o tome KO su ti koji su umrli.Katastrofa od lekarske etike…..katastrofa …sluziti se poluistinama

    • Kad uhvatite vremena, pročitajte, riješiće Vam sve dileme. MMR treba dati sa godinu dana, nema potrebe čekati da dijete prohoda i progovori, jer MMR vakcina nema nikakav uticaj na to. To je naučno dokazano, a detaljno obrazloženje ćete naći u 6. i 7. epizodi moje škole. Odlaganjem vakcinacije samo izlažete dijete riziku da oboli od malih boginja.

    • Jovan Raicevic izvinite

      A zasto se desavalo da deca koja imaju odredjeni fond reci posle MMRa prestanu da pricaju i po nekolimo dana, uspore se bukvalno blokiraju. Pa se onda srecom za te sllucajeve koje znam vratilo sve na normalu i opet progovorili.
      Sta je onda bio uticaj toga ako se to desilo neposredno posle vacinacije MMR-om

      I zasto onda neki lekari specijalisti vase kolege prporucuju da deca prohidaju i progovore i da se ceka do 3 godine da se ne zuri.

      Je li oni nisu u oravu onda ?! Iki sta vec moze biti?!

    • Banovic Tanja Taca, MMR vakcina nije uzrok takvog ponašanja. Ljekari koji savjetuju odlaganja, to rade protiv medicinske nauke i saznanja koje nam ona daje. Pretprošle godine se jedan takav slučaj u Njemačkoj tragično završio kada je pedijatar savjetovao roditeljima da odlože MMR dok dijete ne progovori, a ono je sa 18 mjeseci dobilo male boginje i umrlo.

    • A sta ako se posle MMR a dogidi isto neka posledica koju lekari nece da garantuju da se nece desiti je ne mogu da garantuju. Sta onda?!
      Ko moze meni sutra da garantuje da moje dete kad primi MMR nece dobiti autizam. naravno kad bude 100% zdravo. Jer je svaki mesec sa nekim virusom ili upalom grla.
      Da li vi mozete garantivati to pismeno posto imate sve te pozitivne teorije o vakcunaciji i o MMR-u!?

    • Banovic Tanja Taca, nakon MMR vakcine se ne može dobiti autizam, to je naučno dokazano, pogledajte moju školu, 5. epizoda se bavi neželjenim dejstvima vakcina, a 6. i 7. pitanjem autizma. A beba Vaše drugarice vjerovatno nije imala male boginje već vodene boginje (varicela), mnogo blažu bolest protiv koje se kod nas ne daje vakcina

    • Jovan Raicevic

      Procitacu sve detaljno kad zavrsim prepisku.
      Ali mi opet niste odgivorili na pitanje koje sam 3 puta postavila 🙂
      Evo opet cu:
      Da li bi mi vi mogli napismeno garantovati da moje dete nece nece dobiti ili mu biti okidac za autizam posle MMR-a jer tvrdite da je naucno dokazano da se ne moze dobiti.
      Ili neko drugo oboljenje ili blokadu u govoru kao sto se nekima koje znam desili da danima dete posle MMR a nije govorilo ?!

    • Banovic Tanja Taca, pročitajte detaljno cijelu školu, po redu, i dobićete odgovor na sva pitanja, i na odnos vakcinacije i autizma i na tu priču o potpisivanju garancije. Tamo je sve detaljno objašnjeno, a ja nemam vremena da to ponovo pišem, a vi nećete morati ponovo da postavljate pitanje.

    • Jovan Raicevic pa eto koliko ste vremena utrisili na ovaj post od 10 redova mogli ste u jedan red za mnogi manje utrostrosenog vremena odgovoriti… 🙂
      mogu ili ne mogu napismeno da garantujem. A vi izbegavate sto opet ostavlja sumnju na posledice posle vakcunacije.

      Sto 100% tvrdim da tamo ne pise u vasem tekstu da bi napismeno garantivali, jer naravno da sebe malo vise volite od vakcina. 🙂
      Evo ja vama garantujem da ni vi licno svoj potpis za tu vrstu gaarancuje ne bi stavili iako se sa tolikim uverenjem borite da su vakcine toliko zdrave i bezbedne.
      A ni sami opet ne moze garantivati da da su sastav na deklaraciji i sadrzaj u njima 100% identicni.
      Jer ih vi ne proizvodite i ne pakujete, i zapravo ne mozete stajati iza toga sa garancijom i tolikom tvrdnjom.
      A ako mi vi kao medicinski radnik koji toliko branite vakcinaciju i bolje zdravlje posle iste i koji tvrdite da od MMR-a ne moze doci do autizma, blokade u govoru, i ostalih obiljenja napismeno garantujete kao i to da su sastav vakcije u ampuli i ma deklaraciji identicni ja cu sutra sa vasim potpisom i garancijom kad mi dete bude sposobno za vakcinaciju poci da vakcinisem. 🙂

    • Banovic Tanja Taca, svaki put kad pedijatar izda nalog za vakcinaciju, svaki put kad napiše u izvještaju da dijete može da se vakciniše, on čini upravo to, stavlja potpis na garanciju da je vakcina kontrolisana i ispravna i da dijete nema kontraindikacija zbog kojih ne bi smjelo da se vakciniše. Ako pedijatar propisti da uoči takve kontraindikacije, ili ako svjesno daje djeci neispravne vakcine (što je nezabilježeno jer pedijatri rade na dobrobit djece), to je stručna greška i možete da ga tužite. Ako hoćete, dođite kod mene u ambulantu prije vakcinacije, da pregledam Vaše djete i da Vam sve detaljno objasnim.

    • Banovic Tanja Taca, i da… umalo zaboravih, tada ćete dobiti izvještaj sa potpisom i pečatom koji vam sve to garantuje. A sve će Vam biti jasnije kad pročitate školu, jeste da je opširna, ali nauka je takva, nema brzih riješenja.

    • Dr. Raičević neće da kaže da oni ne rade detaljne preglede, da ne znaju koje dijete može imati posledice, da daju nalog kako on kaže jer ih poslije sistem štiti i oni ne odgovaraju.,da ne prijavljuju posledice vakcinacije, da ne rade testove koji bi to mogli potvrditi itd…..Sem njegove škole vakcinacije u kojoj je sve idealno kao u bajci.

  8. Da li je neko od roditelja trazio na uvid uputstvo za upotrebu i rok trajanja vakcina od nasih pedijatara? Ako jeste, da li je bilo negodovanja i problema da se to dobije?
    Da li je neko od medicinskih radnika objasnio za medije kako se dobavlja, transportuje, isporucuje, cuva i rukuje pakovanjima tih vakcina?

    Posto sa sigurnoscu znam da ljekari savjetuju vakcinaciju iako dijete kaslje, inhalira se, ima blage simptome gripe,…, zanima me sta od nalaza sami treba da izvadimo i koje pretrage da uradimo i tako sami pripremimo (ocijenimo da li je spremno) dijete za vakcinaciju?

    Kada bi neko na ova pitanja odgovorio, vjerujem da bi roditelji lakse prelomili.

  9. Djeca su rodjena sa autizmom, ne pojavi se odjednom. Kad su djeca 2 , 3 god, tada su najvise očigledni znaci da dijete ima autizm.
    dovoljno ima podataka sa dokazima za to

  10. Da vam kazem svaka vakcina ima nus pojave vakcina ne mora da izazove bilo kakvu posledicu ali itekako moze ako je djete: preosjetljivo na neki sastojak iz vakcina, preosetljivo na jaja, podlozno alergijama, malokrvno, pod prehladom, ako u organizmu ima bakterija i gljivica. Dakle organizam mora biti potpuno zdrav imunitet savrsen da bi djete bilo vakcinisano. To ne vazi samo za MMR nego za svaku. Nek vam urade dr netoleranciju na sastojke iz vakcina, provjerite urin krv, stolicu, alergo test…. Nama je MMR samo bio okidac, za njegovo sadasnje stanje. Tako da dobro se raspitajte, uzmute uputstva od vakcina pa procitajte. Edukujte se. Da me opet ne prozivaju, ja nisam protiv al jesam da imamo pravo na izbor kao i u svjetskim drzavama.

  11. Iz Hrvatske se veliki broj mladih bracnih parova odselio upravo iz razloga sto su ih prisiljavali na vakcinisanje djece! Svako ima pravo na svoje misljenje i na razlicit pogled na svjetska desavanja jer se imunizacija ne moze gledati izolovano. A najgore od svega sto ni jedan ljekar ne odradi potrebne analize prije vakcina, vec ofrlje pogleda grlo nos i ajmo cepaj po vakcinama. Dai je taj pristup normalan, ako u uputsvu vakcine pise koje analize treba odraditi? A znam i za slucajeve gdje su u knjizici upisali da je vakcina primljena, a u kartonu ne!

  12. Roditelji vakcinisite svoju djecu.!!! Za njihovo dobro. Procitajte malo o zivotnom vijeku djece i bolestima koje su ih desetkovale prije ere vakcinacije. Uzrocnici tih bolesti nisu nestali.. tu su.. ali mi smo zahvaljujuci vakcinama na njih otporni.. Hocete li da se vratimo u proslost…Valjda necete.. oslobodite se paranoke i teorije zavjere..pozz. svima..

Leave a Reply