Kako da prepoznate nadarenost djeteta i podstaknete je

Roditelji se često pitaju da li su neobična interesovanja i talenti njihovog mališana, koji u predškolskom uzrastu izuzetno svira klavir, završi čitanje „Ane Karenjine“ za sedam dana ili sabira brojeve brže od svjetlosti, pokazatelj njegove „darovitosti“.

Znaci koji ukazuju na to je vaše dijete nadareno ili natprosječno inteligentno:

– Ukoliko dijete ima neki poseban talenat; na primjer, ako se ističe njegovo umijeće u crtanju ili ako sa lakoćom barata brojevima.
– Ukoliko prije svojih vršnjaka dostiže određene nivoe sposobnosti koji važe za svu djecu određenog uzrasta.
– Ukoliko je primjetan napredan govorno-jezički razvoj; na primjer, dijete ima veoma razvijen vokabular, odnosno počinje da sklapa jasne rečenice mnogo prije djece istog uzrasta.
– Ako je dijete neumorno radoznalo i imate osjećaj kao da nikada neće prestati da postavlja pitanja.
– Ako je veoma aktivno, ali ipak ne hiperaktivno.
– Ukoliko duže vrijeme može da se koncentriše na jedan zadatak.
– Ukoliko je pasionirano posvećeno svojim interesovanjima.
– Ukoliko uživa u izazovu rješavanja komplikovanih zadataka.
– Ako dijete ima bujnu maštu. Nadarena djeca često imaju zamišljene prijatelje sa kojima su veoma povezani.
– Ukoliko lako pamte činjenice i mogu lako da se sjete sadržaja koji su vidjeli na televiziji ili koji ste im pročitali iz knjige.
Ili bilo koja druga posebna sposobnost po kojoj se izdvaja od svojih vršnjaka.

Sada kada možete da prepoznate jedan ili više pokazatelja darovitosti kod svog mališana, šta je sledeći korak?

Izdvajamo nekoliko savjeta kako da podržite i odgajate svog malog genijalca.

1. Ne zaboravite ko je dijete, a ko roditelj.

Svako dijete treba da osjeća zaštitu i sigurnost od roditelja. Odrasla osoba koja se vodi pretpostavkom da nadareno dijete može samo da odlučuje o tome kakvo školovanje i aktivnosti su najbolje za njega, samo zato što je nadareno ili natprosječno inteligentno, mališanu zapravo daje previše moći. To predstavlja preveliki teret za dijete, koje gubi poverenje u roditelja, čime se ujedno narušava njegov autoritet.

2. Obezbijedite djetetu intelektualne izazove u školi i van nje.

Nadarena djeca uče kako da podbace u nižim razredima osnovne škole. Ona često sa velikom lakoćom i prije svojih drugara iz razreda rješavaju školske zadatke. Anksioznost zbog testa, perfekcionizam i strah od neuspjeha mogu da budu povezani sa ovim ranim uslovljavanjem i nedostatkom izazova u školi. Dozvolite mališanu da se ponekad iznervira, da osjeti da mora naporno da radi, kao i da iskoristi dodatno vrijeme za razmišljanje kako bi došao do rješenja. Djetetu postavite smislene intelektualne izazove tokom boravka u školi i kod kuće, koji će značajno doprineti mnogim aspektima njegovog razvoja.

3. Ne namećite nadarenom djetetu previše obaveza.

To nije isto kao pružanje izazova. Omogućite mališanu kontakt sa mnogim različitim vještinama i aktivnostima koje mogu da otkriju dječji skriveni talent i pasiju. Dajte mu slobodu i priliku da izabere vannastavne aktivnosti ili postane član nekog kluba. Neka ima dovoljno vremena za čitanje iz zadovoljstva, obradu novih informacija, odmor i razmišljanje o novim idejama. Ne preispitujte njegove izbore tokom trenutaka za opuštanje i razonodu (izuzev u slučaju rizika po njegovo zdravlje i bezbjednost).

4. Ne fokusirajte izazov na djetetove snage ili slabosti.

Omogućite djetetu da nastavi da razvija svoja najveća interesovanja i sposobnosti. Osim toga, pomozite mališanu da uvidi koje vještine i znanje je važno da posjeduje kako bi mogao normalno da fukcioniše jednog dana kao odrasli pojedinac.

5. Pohvalite djetetove sposobnosti i napore.

Nadarenoj djeci je potrebna potvrda njihovih sposobnosti od strane osoba do čijeg mišljenja im je najviše stalo, kao i od bilo koga drugog. Posebno obratite pažnju na to kada je vaše dijete uložilo značajan trud ili razmišljanje kako bi nešto postiglo i kada mu je potrebno ohrabrenje ili pozitivna reakcija. Ukoliko je mališan talentovan za umjetnost ili muziku, pokažite mu da ste toga svjesni. Potražite načine na koje možete da pomognete djetetu da bolje upozna sebe.

6. Neka darovito dijete ne bude primjer svojoj braći i sestrama ili drugoj djeci koji moraju da ga slijede, oponašaju ili da se sa njim takmiče.

Poređenja mogu da potisnu djetetove izuzetne sposobnosti jer ne želi da se osjeća drugačije ili odbačeno od strane svojih vršnjaka dok druge mališane stavljaju u neodrživ, neravnopravan položaj.

7. Pokažite djetetu kako da određuje prioritete, pravi raspored i odustaje.

Nadareni pojedinci rano otkrivaju da ih interesuje mnogo različitih stvari i da mogu da postignu mnogo više od većine drugih ljudi. Ponekad se dešava da se nečemu previše posvete i tada ne mogu da umanje svoj stres ili broj obaveza. Čak je i darovitim ljudima potrebno vrijeme za predah i obradu informacija. Zato moraju da nauče da prave pametne izbore kako bi imali dovoljno vremena koje im je neophodno za emocionalni rast i samospoznaju. Takođe pomozite im da nauče da prave razliku između sopstvenih i tuđih ciljeva.

8. Uživajte u vremenu koje provodite sa svojim nadarenim mališanom.

Jedna od glavnih odlika darovitosti je smisao za humor, koji prate izuzetan vokabular i velika moć opažanja. Vaše nadareno dijete i vi ste po mnogo čemu slični. Zato uživajte u trenucima koje zajedno provodite i cijenite to što ste jedno drugom najveći „dar“. Bez obzira na nivo djetetove nadarenosti ili podršku od strane škole, svaki dan završite uz misao koliko ste srećni kao roditelj izuzetnog djeteta.

Izvor: Fondacija Novak Đoković

Leave a Reply