Dom zdravlja Podgorica prima tri pedijatra

Ministarstvo zdravlja dalo je saglasnost za prijem tri pedijatra u Dom zdravlja Podgorica, a dugoročno rješavanje nedostatka tog kadra planirano je kroz raspisivanje konkursa za dodjelu specijalizacija iz oblasti pedijatrije.

Oko dvije hiljade djece koja žive u Podgorici ostalo je bez izabranog pedijatra, nakon što je doktorica Alma Drešević prešla na novo radno mjesto. Prema podacima s početka godine, skoro tri hiljade djece nije imalo pedijatra, a zbog novonastale situacije, ukupno pet hiljada djece ih sada nema.

“U sistemu trenutno ne postoji formalno izabrani pedijatar, kod kojeg se djeca mogu registrovati. Formalnost izabranog pedijatra dosta znači, s obzirom da se, u zavisnosti od koeficijenta, u prosjeku oko dvije hiljade djece registruje kod jednog pedijatra”, pojasnio je u izajavi agenciji MINA ministar zdravlja, Kenan Hrapović.

To znači, kako je rekao, da se svakom pedijatru u Podgorici dodaje još nekoliko stotina djece koja se pregledaju iako nisu formalno registrovana kod tog pedijatra.

Problem nedostatka pedijatara u Podgorici, kao i u cijeloj Crnoj Gori aktuelan je posljednjih nekoliko godina.

“Nemogućnost registracije djece kod izabranih pedijatara, posebno u Podgorici, izazvana je u najvećoj mjeri značajnim porastom broja stanovnika u glavnom gradu, do kojeg je došlo, između ostalog, zbog demografskog kretanja stanovništva, od sjevera ka južnom i ka centralnom dijelu Crne Gore”, ocijenio je Hrapović.

Prema njegovim riječima, bez obzira na činjenicu da trenutno postoji deficit tog kadra, ni jednom djetetu u Crnoj Gori, nije ni jednog trenutka uskraćena zdravstvena zaštita.

On je rekao da je Dom zdravlja Podgorica  na svojoj evidenciji ima oko 50 hiljada djece i u njemu  je ovaj problem najizraženiji, jer se i pregleda najveći broj pacijenata.

Pročitajte još: Nedostaju logopedi, fizioterapeuti i defektolozi, alegolozi, anesteziolozi, neurolozi…

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Ovako su nam napisali iz Doma zdravalja: Nijedan pacijent-dijete ne smije ostati uskraćeno za zdravstvenu zaštitu. Ukoliko trenutno nije moguće registrovati dijete (zbog popunjenosti svih ID za djecu), ili je izabrani pedijatar odsutan, sve zdrastvene usluge djetetu biće pružene od nekog drugog ID za djecu, i to iz zdravstvenog objekta gdje je dijete registrovano, ili nekog drugog;

  2. Malo je smjesno ,presla je u ministarstvo a djeca ostala bez doktora ,svasta .Takav pedijatar kao sto je ona treba da lijeci djecu a ne da sjedi u ministarstvu ,valjda je zbog toga izabrala taj poziv ?Sve pohvale za njen rad ali treba misliti na djecu a ne vrsne doktore slati u ministarstvo a roditelji i djeca neka se snalaze kako znaju i umiju

  3. zeljko_perovic

    Ljudi, zna li neko kako je i hoće li se vraćati divna doktorica Lalović iz DZ na Pobrežju? Moje dvoje djece registrovano je kod nje i čast svim zamjenskim pedijatrima, ali, ili se niko ne posvećuje tudjim pacijentima kao svojim, ili je Lalovićka nas navikla na besprekornu temeljnost i povjerenje.

  4. Ljudi, zna li neko kako je i hoće li se vraćati divna doktorica Lalović iz DZ na Pobrežju? Moje dvoje djece registrovano je kod nje i čast svim zamjenskim pedijatrima, ali, ili se niko ne posvećuje tudjim pacijentima kao svojim, ili je Lalovićka nas navikla na besprekornu temeljnost i povjerenje.

Leave a Reply