Ubuduće manji broj đaka u odjeljenjima

Ministarstvo prosvjete izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju propisaće smanjenje broja učenika prilikom upisa u prvi razred osnovne škole, tako da će ubuduće u razredu moći da bude najviše 28 đaka, odnosno maksimum 30 ako ministar za to da odobrenje.

U razredu je do sada moglo biti do 30 učenika, a uz saglasnost ministra do 33.

“U školama koje su sa aspekta broja učenika već u velikoj mjeri opterećene, Ministarstvo prosvjete će sagledati neophodnost davanja te saglasnosti za upis 30 đaka”, rekla je za Pobjedu direktorka Direktorata za predškolsko i srednje obrazovanje Arijana Nikolić.

Ona objašnjava da im je namjera da poboljšaju uslove za izvođenje nastave, ali i da vode računa o ograničenjima koja postoje u školama.

“Prema projekcijama baziranim na podacima upisanih prvaka u školskoj 2016/2017. godini očekuje se formiranje oko 20 novih odjeljenja na teriotoriji Crne Gore”, rekla je sagovornica Pobjede.

Prema njenim riječima, smanjenje broja učenika u odjeljenjima prvih razreda usklađeno je sa postojećim finansijskim i prostornim kapacitetima škola. Analiza uspješnih obrazovnih sistema, kako ističe Nikolić, pokazala je da je 28 učenika u odjeljenju u osnovnoj školi adekvatan broj za ostvarivanje postavljenih obrazovnih ciljeva.

“Shodo ovome smo u okviru reforme obrazovnog sistema odlučili da smanjimo broj učenika u odjeljenjima prilikom upisa u prvi razred, kako bi se stvorila još veća mogućnost za individualni pristup svakom od njih. Želimo da njihove sposobnosti, vještine, interesovanja stavimo u prvi plan i da ih kroz obrazovni proces prosvjetni radnici nadograđuju”, objasnila je Nikolić.

Smanjenje broja učenika će, kaže ona, prosvjetnim radnicima omogućiti lakšu realizaciju nastavnih planova i programa.

U Ministarstvu smatraju da će kombinovanjem različititih metoda rada, vodeći računa o specifičnostima, sklonostima, interesovanjima i sposobnostima učenika, moći lakše da organizuju nastavu, kako bi na moderan i učenicima interesantan način omogućili sticanje znanja, vještina i kompetencija.

Comments

Leave a Reply