Zaigrana pedala stiže u Podgoricu – večeras predavanje, sjutra humanitarni Ironman

U Podgorici će danas biti održano predavanje psihološkinje Maje Bonačić iz Hrvatske, za roditelje/staratelje i sve koji rade sa djecom sa autizmom, o važnosti igre u radu s mališanima s poremećajima iz autističnog spektra. Predavanje je dio projekta Zaigrana pedala udruge Oblačić, koji se ove sedmice realizuje u Crnoj Gori.

Predavanje će početi u 18 sati u velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u Podgorici, a ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

Zaigrana pedala se nastavlja u Glavnom gradu i sjutra kada će uslijediti humanitarni Ironman, u kojem će učestvovati Bonačić i Igor Majer, triatlonac iz Crne Gore, i u toku kojeć će na više lokacija u gradu, u različitim terminima biti održavane triatlon aktivnosti (vožnja bicikla, plivanje, trčanje) ali i prikupljana sredstva za Fondaciju “Ognjen Rakočević” i organizovano savjetovanje roditelja sa psiholozima, logopedima i defektolozima o autizmu.

Maja i Igor će u petak prvo preplivati 3.800 metara u zatvorenom bazenu, a nakon toga će se biciklima odvesti do tržnog centra Mall of Montenegro, gdje će nastaviti vožnju na trenažerima.

Nakon sat vožnje na trenažerima, Maja i Igor će od 10 do do 11:30 sati viziti biciklo van grada. Ova biciklistička vožnja biće završena na Rimskom trgu, gdje će Maja i Igor ponovo sat vremena voziti na trenažerima.

Nakon toga ponovo će voziti bicikla van grada sat i po. Okončanje te ture je planirano u tržnom centru Delta City, gdje će Maja i Igor biciklističke trenažere zamijeniti trakama za trčanje. Trčanje će nastaviti u slobodnom gradskom prostoru ka krajnjoj lokaciji – Trgu nezavisnosti, gdje će ponovo trčati na trakama od 18 do do 19 sati.

Na sve 4 lokacije, zainteresovani građani će imati priliku da dobiju informacije I savjete psihologa, logopeda i defektologa o autizmu. Volonteri iz ADP ZID će informisati prisutine o akciji i mogućnostima doniranja za Fondaciju.

Zaigrana pedala se ove godine organizuje u osam gradova Hrvatske i Crne Gore, a povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji se obilježava 2. aprila. Podršku u organizaciji događaja u Crnoj Gori pružaju Fondacija “Ognjen Rakočević”, Triatlon Savez Crne Gore, Ministarstvo prosvjete, udruženje Roditelji, Asocijacija za demokratski prosperitet ZID i Multisport akademija Mayer.

Bonačić, koja vodu Udrugu Oblačić, je magistrica psihologije, bavi se psihološkom procjenom i ranom intervencijom, i vrhunska je sportistkinja prve kategorije, aktuelna državna prvakinja u dugom triatlonu, koja sva predavanja održava na volonterskoj osnovi i cjelokupan dolazak i angažman realizuje na taj način. Događaj su podržali i Turistička organizacija Kotora, hotel Franca u Baru, Gradska kafana u Herceg Novom, Hotel Hilton Podgorica, Tempo iz Podgorice, KIC “Budo Tomović”, a svi oni će obezbijediti svoje usluge i servise za dolazak Maje Bonačić, njen smještaj i održavanje predavanja.

Bonačić je došla u Crnu Goru biciklom iz Hrvatske, i u toku četiri dana biciklom obilazi gradove i održava dvosatna edukativna predavanja o autizmu u Herceg Novom, Kotoru, Baru i u Podgorici.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply