Od septembra asistentima u nastavi ugovori i veće plate?

Ministarstvo prosvjete bi od septembra trebalo da preuzme odgovornost za asistente u nastavi za djecu sa posebnim potrebama, a u pripremi su zakonska rješenja, koja će im obezbijediti sva prava iz radnog odnosa i veće plate, saznaju Vijesti.

U pripremi su izmjene Zakona o obrazovanju djece sa posebnim potrebama, prema kojima će škole angažovati asistente za vrijeme trajanja nastavne godine, a ne Zavod za zapošljavanje (ZZZCG), kako je to bila praksa do sada.

„Umjesto ugovora o volonterskom radu, kakav su do sada imali, asistenti bi od septembra mogli dobiti  ugovore  o radu, sa svim pravima koja to nosi, što sa sobom povlači i gotovo duplo veća primanja u odnosu na ova koja su do sada imali, odnosno u odnosu na 193 eura“, kaže izvor Vijesti iz ZZCG.

Ugovori će biti na određeno vrijeme.

“To je i logično rješenje, s obzirom na činjenicu da se broj djece kojima su potrebni asistenti stalno mijenja u odnosu na ustanovu“, objašnjeno je Vijestima.

Iz Ministarstva prosvjete u srijedu nijesu mogli da odgovore na pitanja Vijesti. Oni su rekli da će odgovore o izmeni propisa dostaviti u najkraćem mogućem roku.

Ministar Damir Šehović je ranije kazao za naš list da u tom resoru „postoji volja za unapređivanjem statusa asistenata u nastavi“.

“To smo pokazali i nedavno, kada smo, u želji da ispravimo nepravdu zbog nejednakog iznosa nadoknade koju su asistenti primali u izbornom periodu, iz ušteda Ministarstva isplatili nadoknade, jer nijesmo imali vremena da čekamo reakciju drugih državnih organa koji je trebalo da se ovim bave,”rekao je Šehović.

On je kazao da je u odnosu na okruženje napravljen iskorak u ovoj oblasti jer se ovom problematikom država sistemski bavi.

“Namjera nam je da kroz izmjene zakona tokom ove godine do kraja zaokružimo to pitanje“, rekao je on.

Problem sa plaćanjem asistenata u nastavi nastao je početkom školske godine, a tada nijesu isplaćeni jer su se bližili parlamentarni izbori.

Školama je tada iz Ministarstva prosvjete, na čelu kojeg je bio Predrag Bošković, preporučeno da od 1. septembra, do održavanja izbora – 16.oktobra, asistente u nastavi angažuju na bazi volonterskog rada.

Preporuka je data na osnovu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kojim je ograničeno zapošljavanje od dana raspisivanja do održavanja izbora. Asistente je na kraju isplatilo Ministarstvo prosvjete, iz sopstvenih sredstava.Oko 99 javnih obrazovnih ustanova angažuje asistente koji pružaju pomoć za 265 korisnika programa, kao u Zavodu.

ZZZ je i tokom 2017. kasnio sa isplatama naknada asistentima, koji su se nedavno požalili Vijestima da im kasne naknade.

Asistenti u nastavi su tehnička  pomoć   djeci  sa posebnim potrebama koja se, na osnovu procjena stručnih komisija, školuju u redovnim osnovnim i srednjim školama.

Stručne komisije procjenjuju da li dijete, na osnovu dijagnoze i stepena fizičkog ili mentalnog oštećenja, treba da bude dio redovnog obrazovnog sistema ili posebnih ustanova.  Djeci  koja su upućena u redovne škole dodjeljuju se asistenti, koji mogu biti personalni ili individualni, što zavisi od stepena oštećenja.

Njihovi zadaci su da budu sa djecom od trenutka kad ih roditelj dovede do škole, pa do kraja školskog dana. To znači da pomažu đacima sa posebnim potrebama da lakše razumiju zadatke, budu uz njih tokom školskih odmora, pomažu im tokom obroka, ali i da ih zaštite od potencijalnog verbalnog ili fizičkog vršnjačkog nasilja.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Odlican predlog!Nadam se da ce biti usvojen i realizovan..Jedino sto je nebuloza u svemu tome je sto taj posao mogu da obavljaju ljudi sa bilo kojom spremom i strukom😮To je van pameti,jer narocito za tu slatku djecicu sa posebnim potrebama treba neko itekako skolovan,ali u nedostatku kadra makar nek taj neko ima zvanje profesora,pedagoga…a ne trgovca sa srednjom strucnom spremom😮Ne vrijedjam nikoga i nicije zvanje ali mora da se zna red!

Leave a Reply