Uprava za bezbjednost hrane tvrdi da je meso iz Brazila bezbjedno

Povodom sumnje glavne veterinarske inspektorke Mirjane Drašković u kvalitet mesa koje se uvozi iz Brazila, reagovala je Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove ministarstva poljoprivrede uz koje tvrde da na domaće tržište, do potrošača, može stići samo ispravno i provjereno meso.

Povezano: Poziv građanima da ne kupuju piletinu i goveđe meso iz Brazila

Pomoćnica direktora Uprave za sektor bezbjednosti hrane Biljana Blečić, kazala je Radiju Crne Gore da Centar za ekotoksikološka ispitivanja, Institut za javno zdravlje i veterinarska laboratorija strogo kontrolišu i laboratorijski ispituju meso iz Brazila.

Meso iz Brazila uvozi se isključivo preko graničnog prelaza Bar, saopštila je Blečić.

“Nakon što granični veterinarski inspektor provjeri sertifikat nadležne službe zemlje porijekla pošiljke i temperaturni režim mesa od momenta utovara na brod do istovara, radi se uzorkovanje i laboratorijska provjera od strane Centra za ekotoksikološka ispitivanja, Instituta za javno zdravlje i specijalizovane veterinarske ambulante. Kada se dobije laboratorijska potvrda da je meso zdravo, pošiljka se stavlja u promet”, kazala je Blečić.

Važno je istaći, kaže, da se insistira na tome da svako pakovanje bude označeno deklaracijom kako bi potrošač znao odakle je uvezeno meso, način čuvanja, zatim iz kog objekta je uvezeno i rok upotrebe da ne bi bio u zabludi i kako bi se izbjegla nepotrebna priča, a kod nas česta, da je meso domaća proizvodnja iako je uvezeno.

Meso iz Brazila je pod stalnim i pojačanim nadzorom, saopštavaju u Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Mozda i provjeravaju, ali se na deklaracije pozivat nema sto. A i sto bi se poxivala ako vec provjeravaju. Tragika lezi upravo u tome sto su nas doveli do toga da im nikad nista ne vjerujemo, da u sve simnjamo, da u svemu vidimo samo nerad ili los rad korumpiranih sluzbenika. Nazalost

Leave a Reply