Majčino mlijeko žena iz Kambodže se prodaje u SAD

UNICEF je danas je oštro kritikovao kompanije koje prodaju mlijeko siromašnih majki iz Kambodže ženama u SAD.

Vlasti u Kambodži saopštile su ove sedmice da su privremeno zaustavile izvoz kompanije Ambrozia Labs iz američke savezne države Juta koja tvrdi da je prva koja konzervira i prodaje majčino mlijeko u inostranstvu, prenijela je agencija Frans pres.

Mlijeko se prodaje majkama u SAD koje žele da dopune ishranu svoje djece ili jednostavno nemaju dovoljne količine mlijeka.

Kako navodi France24, mlijeko kambodžanskih majki koje su spremne da ga prodaju, zamrzava se i šalje u SAD, gdje se pakovanje od 147 ml prodaje za 20 dolara.

Kambodžanski zvaničnici saopštili su da je izvoz mlijeka privremeno zabranjen, jer potiče iz ljudskog organa, navodeći da vlada planira da održi razgovore o tome da li treba dozvoliti ovakav vid trgovine.

UNICEF upozorava da majčino mlijeko treba da ostane u Kambodži, jednoj od najsiromašnijih zemalja jugoistočne Azije, gdje su mnoge bebe ozbiljno neuhranjene.

Portparolka UNICEF-a Iman Moroka rekla je za agenciju Frans pres da banke majčinog mlijeka ne smiju da zloupotrebljavaju “ranjive i siromašne” žene zarad profita.

“Majčino mlijeko treba smatrati kao ljudsko tkivo, isto kao krv, i takva trgovina treba da bude zabranjena”, dodala je ona.

Mnogim ženama u Kambodži prodaja majčinog mlijeka jedini je način da zarade.

Čea Sam, 30-godišnja majka, rekla je u intervjuu za AFP da posljednja tri mjeseca, od rođenja sina, prodaje svoje mlijeko.

Ona je rekla da zarađuje od 7,5 do 10 dolara dnevno i da zna bar još 20 žena koje su se odlučile na takav korak.

U snimku koji je objavljen na društvenoj mreži Facebook nekoliko majki zatražilo je od vlade da im ne zabranjuje da prodaju mlijeko američkoj kompaniji.

Kambodžanski ministar zdravlja, kao ni američka kompanija nisu željeli da odgovaraju na pitanja francuske agencije.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply