Prosvjetna inspekcija tvrdi da su ispoštovani kriterijumi prilikom upisa

Gimnazija “Slobodan Škerović” – Foto: Zoran Đurić (Vijesti)

Prosvjetna inspekcija je nadzorom u  Gimnaziji “Slobodan Škerović”, Srednjoj ekonomskoj školi “Mirko Vešović” i Medicinskoj školi povodom pisanja “Vijesti”  da u tim školama postoje takozvana VIP ili odabrana odjeljenja, utvrdila  da su ispoštovani kriterijumi prilikom upisa, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove, na čijem je čelu Božidar Vuksanović.

“Vijestima” je iz Uprave saopšteno da  je nakon kontrole u osnovnim školama “Maksim Gorki”, “Sutjeska” i “Štampar Makarije”, Prosvjetna inspekcija Ministarstvu prosvjete ukazala na potrebu da propiše kriterijume za formiranje odjeljenja prilikom upisa učenika u I razred osnovne škole, koji bi se od sljedeće školske godine primjenjivali i po kojima bi sve osnovne škole na teritoriji Crne Gore bile dužne da postupaju.

Ministar prosvjete Damir Šehović, zatražio je početkom februara, nakon pisanja medija, od Prosvjetne inspekcije da se izvrši sveobuhvatan nadzor i utvrdi da li postoje tzv. VIP odjeljenja.

“Prosvjetna inspekcija je izvršila inspekcijski nadzor u  Gimnaziji “Slobodan Škerović”,  Srednjoj ekonomskoj školi “Mirko Vešović”,  Srednjoj medicinskoj školi,  osnovnim školama “Maksim Gorki”, “Sutjeska” i “Štampar Makarije”, navodi se iz Uprave za inspekcijske poslove.

Utvrđeno je, kako su saopštili,  da je  Gimnazija “Slobodan Škerović” ispoštovala propisane kriterijume za upis učenika u I razred za školsku 2016/17. godinu u skladu sa Pravilnikom o načinu, postupku i vrednovanju kriterijuma za upis učenika u Gimnaziju, a u vezi sa članom 20 stav 1 i 2 Zakona o Gimnaziji.

“Te je formirala odjeljenja uz dobijene saglasnosti  Ministarstva prosvjete, uz primjenu svih neophodnih kriterijuma potrebnih za formiranje istih”, navodi se u odgovorima.

Utvrdili su  da je Srednja ekonomska škola “Mirko Vešović”  ispoštovala propisane kriterijume za upis učenika u I razred za školsku 2016/17. godinu u skladu sa Pravilnikom o načinu, postupku i vrednovanju kriterijuma za upis učenika u stručnu školu, a u vezi sa članom 20 stav 3 Zakona o stručnom obrazovanju.

Međutim, kako su istakli  ukupan broj učenika koji pohađa nastavu u prvom razredu školske 2016/17. godine u Medicinskoj školi je 417 učenika, što je za 87  više od broja traženog konkursom.

“Broj učenika u odjeljenjima u ovoj školi odstupa od onoga što je  traženo konkursom, pa je prosvjetni inspektor  ukazao na utvrđenu nepravilnost i odredio rok za otklanjanje iste. Po isteku tog roka, inspektor će se odrediti u skladu sa pozitivnim propisima”, navodi se iz inspekcije.

Da VIP odjeljenja postoje “Vijestima” su govorili roditelji, učenici pojedinih škola, kao i predsjednik Opštinskog odbora Sindikata prosvjete Glavnog grada Slobodan Savović.

I u Medicinskoj školi utvrdili da je upisano previše đaka

Inspekcijskim nadzorom, utvrđeno je, kako se navodi, da je i u  Srednjoj medicinskoj školi ukupan broj učenika, koji pohađa nastavu u prvom razredu školske 2016/17. godine veći od traženog konkursom.

“Broj učenika u prvom razredu školske 2016/17. godine je 351, što je za 51
više od broja traženog konkursom. Pri čemu treba naglasiti da je od tog broja 14 učenika ponavljalo razred prethodne školske godine”, navodi se iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kako je istaknuto i u Merdicinskoj školi su   ispoštovali propisane kriterijume za upis učenika u I razred za školsku 2016/17. godinu u skladu sa Pravilnikom o načinu, postupku i vrednovanju kriterijuma za upis učenika u stručnu školu, a u vezi sa članom 20 stav 3 Zakona o stručnom obrazovanju.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply