Savković pozvala partije, NVO, sindikate, studente da im se pridruže

Foto: Vijesti

Članica Koordinacionog odbora majki sa troje i više djece Željka Savković pozvala je predstavnike svih političkih partija, nevladin sektor, Sindikate, studente, sve punoljetne građane i prosvjetne i zdravstvene radnike da im se pridruže na sjutrašnjem okupljanju, koje je zakazano u 18 časova.

Majke sa troje i više djece već 20 dana protestuju ispred Skupštine Crne Gore zbog izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, a od utorka je jedan dio njih počeo da štrajkuje glađu.

Savkovićeva je pozvala čelnike partija da sjutra dovedu svoje članstvo i da izaberu svoju predstavnicu koja će govoriti sa bine.

“Najbitnije je to što naša policija može mirno da spava. Ogradu ne moraju da postavljaju, jer ovo će biti mirni, demokratski protest. Ljudi koji budu ovdje dolazili, dolaziće samo zato da podrže majke, ni zbog čega drugog”, istakla je Savković.

Onima koji pričaju da je malo majki koje protestuju, Savković je poručila da 33 majke koje štrajkuju, od 22.000 korisnica naknade, predstavljaju cijelu Crnu Goru, kao što je 81 poslanik u Skupštini, a preko 600.000 stanovnika.

Učesnica protesta Rosanda Peković je kazala da im podrška mnogo znači, kako bi javnost znala da nijesu same.

“Svaku podršku podravamo, bilo da je to protest, bilo da su građani, bilo da se dešava na ulici, mostu ili parku.  Nama je potrebna svaka pomoć, jer mi nijesmo ovdje samo radi nas. Mi smo ovdje radi naše djece, radi svih građana Crne Gore, jer nam je ugrožena pravna sigurnost”, kazala je Peković.

Ona je još jednom apelovala na Vladu i Ustavni sud “koji su ih doveli na ulicu”, poručivši im da su dotakli dno dna.

“Strašno je neuslovno…Daj Bože da dođemo kući a da se ne inficiramo. Da li to ova vlast vidi i šta želi da postigne… Da li takvu sliku želi da pošalje Evropi i svijetu?”, kazala je Peković.

Glasovima 42 poslanika krajem prošle godine, naknade majkama smanjene su sa 336 na 264 i sa 192 na 144 eura.

Protest je odobren do 22. marta nakon čega će majke, kako su najavile, tražiti produženje.

Izvor: Vijesti

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply