Institut poziva roditelje da vakcinišu djecu jer kolektivni imunitet nije dovoljan

Sve rasprostranjenija praksa da roditelji, iz straha koji šire antivakcinalni pokreti putem društvenih mreža, odbijaju da vakcinišu svoju djecu dovela je do pojave epidemija u raznim krajevima Evrope i svijeta, pa i do vraćanja nekih bolesti koje su gotovo iskorijenjene nakon pojave vakcina. Ljekari iz Instituta za javno zdravlje za Pobjedu kažu da kod nas zahvaljujući kolektivnom imunitetu i visokim stopama obuhvata vakcinacije iz ranijih godina nema ni pojedinačnih slučajeva morbila niti epidemijskog javljanja ove bolesti. Ipak, upozoravaju da je nemoguće predvidjeti do kada će takva situacija trajati.

“Dovoljno je da se poklopi par okolnosti, dalja akumulacija nevakcinisanih kao i unos virusa u osjetljivu populaciju kako bi se bolest raširila. U 21. vijeku svaka smrt od zarazne bolesti koja se može spriječiti vakcinacijom u našoj zemlji bila bi ravna katastrofi. Stoga je obaveza cijele zajednice da do toga ne dođe, te da se svi zajedno odupremo navali pogrešnih informacija, iskrivljenih podataka, nenaučnih činjenica i zlonamjernih tvrdnji protivnika vakcinacija koji se nerijetko služe emocionalnim manipulacijama”, poručuju direktor IJZ dr Boban Mugoša, načelnik odjeljenja za imunoprofilaksu u toj ustanovi dr Senad Begić kao i direktorica Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u Institutu dr Božidarka Rakočević.

U Crnoj Gori, prema njihovim riječima, u periodu od 11 godina (2006-2016) zabilježena su samo 32 slučaja oboljenja malih boginja, dok su se u okruženju i širom Evrope brojevi oboljelih od ove bolesti kretali (i još uvijek se kreću) u hiljadama, a obuhvat vakcinacijama je bio znatno niži nego kod nas.

“Nažalost, u trenutku objavljivanja posljednjeg izvještaja u maju prošle godine, obuhvat djece rođene 2014. sa MMR vakcinom (protiv boginja, rubeole i zauški) bio je ostvaren sa 64 odsto i to je najniža vrijednost u posljednjim godinama. Doduše, od momenta objavljivanja izvještaja do danas, obuhvat je porastao za više od 10 odsto. Ovakav porast obuhvata ukazuje na bitnu činjenicu da kod nas među roditeljima vlada trend odlaganja vakcinacije “dok dijete ne ojača”, što je u biti pogrešna i opasna praksa”, ocjenjuje dr Begić. Odlaganje vakcinacije, kako kaže, produžava vrijeme tokom kojeg je dijete nezaštićeno, povećava rizik da će se zaraziti u periodu kada su posljedice i komplikacije bolesti protiv kojih vakcine štite potencijalno najopasnije.

“Ono urušava i kolektivni imunitet, čime se nanosi šteta i posebno ugrožavaju ona djeca koja zbog uzrasta ili osnovne bolesti, kao što su maligniteti, ne mogu biti vakcinisana”, naglašava dr Begić, dodajući i da su neželjene reakcije vakcine obično rjeđe kada se daju po kalendaru imunizacije.

Na naše pitanje da li ljekari mogu da tvrde da MMR vakcina ne izaziva nikakve posljedice po zdravlje djeteta, u Institutu kažu da se tokom višedecenijskog praćenja upotrebe ove vakcine i nakon desetina miliona doza datih djeci širom svijeta precizno znaju neželjene reakcije koje mogu nastati kao i kod svih drugih ljekova

Nijedna od registrovanih neželjenih reakcija nema visoke razmjere niti po učestalosti niti po ozbiljnosti, a korist primjene MMR vakcine višestruko prevazilazi sve njene moguće neželjene reakcije kazali su iz IJZ i naglasili da se one neće javiti kod svih vakcinisanih već samo kod pojedinih osoba. Ozbiljna alergijska reakcija, kao najteža neželjena reakcija, ističu, javlja se na oko 1 od 100.000 datih doza ili čak i rjeđe.

“S obzirom na broj djece u Crnoj Gori znači da će se takva reakcija vidjeti otprilike jednom u deset godina, a nemamo podataka da je do sada zabilježena kod nas. Druga neželjena dejstva po pravilu su moguća i obuhvataju bol i crvenilo na mjestu primjene vakcine, povišenu tjelesnu temperaturu, otok na mjestu primjene, osip, pojačanu sekreciju iz nosa ili kijanje, otok žlijezda lica, vrata, prolazni pad broja trombocita, bol u mišićima i bol u zglobovim”,  ističu u Institutu i naglašavaju da se gotovo sva nabrojana neželjena dejstva češća javljaju kod starije djece i odraslih.

Izvršna direktorica Udruženja “Roditelji” Kristina Mihailović kaže da veliki broj roditelja i dalje ima dilemu da li da vakciniše dijete kao i hoće li im se nešto desiti kada prime MMR vakcinu.

“Najviše strahuju od autizma. Uvijek ih uputimo na izabrane ljekare njihove djece, da od njih traže informacije i sve što ih interesuje. Strijepnje su sveprisutne zbog činjenice da je u posljednje vrijeme povećan broj djece sa razvojnim poremećajima, a roditeljima treba informacija zašto se to dešava. Ljekari bi morali da objasne šta sve utiče na to i šta sigurno ne utiče. Čim se nema dovoljno dovoljno jasnih informacija, sumnje i strijepnja su sve veći”, kazala je Mihailović za Pobjedu.

Zastrašivanjem i kaznama, prema njenim riječima, ne može se vratiti povjerenje u vakcinaciju, već samo tačnim informisanjem.

“Kaznama možda možete neke roditelje odvratiti da odustanu od odluke da ne vakcinišu dijete, ali tako najprije navodite na sumnje i nepovjerenje u sistem zdravstva, jer ih tjerate da nekom drugom prepuste odluku o zdravlju njihove djece i bespogovorno to prihvate. A to se ne smije dozvoliti, jer ljekari su ti koji su veoma važni za zdravlje naše djece”, naglasila je Mihailović.

Izvor: Pobjeda

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

 1. “Najviše strahuju od autizma…. Ljekari bi morali da objasne šta sve utiče na to i šta sigurno ne utiče”
  Nauka jos ne zna sta je okidac za autizam. Ali je dokazala i objasnila da vakcina to nije.
  “Zastrašivanjem i kaznama, prema njenim riječima, ne može se vratiti povjerenje u vakcinaciju, već samo tačnim informisanjem.”
  A sto cemo kad i pored naucnih dokaza, hiljada naucnih studija, miliona posmatranih slucajeva, dokazanih slucajeva autizma i kod nevakcinisanih vi i dalje ne vjerujete u cinjenicu da vakcina ne izaziva autizam? Rjesenje se samo namece-“prisilno” vakcinisanje. To ste sami izazvali ovakvim “nedoumicama” koje izazivaju strah.

  • U tom dijelu izjave se kaze: razvojni problemi, a ne autizam. Razvojnih problema je sve vise I puno, I nije tacno da se ni za jedan ne zna sta na njega/njih ne utice. Sami izazvali mislite ustvari neko nesto da pita I neko ima nedoumica”. Da je tako kako Vi tumacite, I da se nikome nista ne moze objasniti, vjerovatno bi procenat vakcinacije bio mnogoo manji.

  • Ali nijedan razvojni problem ne izaziva vakcina, a o njima pricamo zar ne? Pricanjem o jednom i drugom u istoj temi sirite skroz neracionalni strah i izazivate nedoumice. Dovoljno je otvoriti novu temu pa cemo o razvojnim problemima…
   Sa ovakvim informacijama i sa ovako pouzdanim izvorima procenat vakcinisanih 64%. Ne smijem ni pomisliti sta bi se desilo da testiramo odgovornost ovoga naroda tako sto cemo ih pustiti da cine bas kako im je volja kod ovako vazne stvari. Ovdje se ne radi o slobodi izbora vec o zivotu i zdravlju. Ne mozete izazivati epidemije smrtonosnih bolesti pozivajuci se na pravo izbora… Rumunija je ocigledan primjer.

 2. I još nešto. Tek je nedavno, dr Begić jasno I glasno, rekao da autizam nema nikakve veze sa vakcinacijom, kao prvi doktor kod kod nas, bez uvijanja, zavijenih formi, studija I čega li ne još. Dakle, tvrdi da vakcinacija ne izaziva autizam, to se jedino može zaključiti Iz njegovih izjava, ali ne I njegovih prethodnika koji su govorili o toj temi

 3. Niko nije rekao da.izaziva, nego je receno da je sve vise razvojnih problema,nema odgovora zasto pa se onda povezuje I sa tim. Valjalo bi procitati s paznjom, a ne apriori donositi zakljucke. A sto cemo sa nordijskim zemljama npr, kako mislite da je kod njih upalilo, da je izuzetno visok procenat vakcijacije, a nema prisile. Ne povezujem s nama,znam da smo prilicno razliciti u svemu, ali sta mislite da razlog tome?

 4. Medijska kampanja je pokrenuta 😛 Treba potrošiti zalihe vakcina. Male boginje NISU smrtonosna bolest, kao ni zauške. Vrlo su česte epidemije u zemljama sa visokim procentom vakcinisanih. Imunitet stečen vakcinom nije trajan i prijeti opasnost da se odrasli razbole a tada su posledice i tok bolesti ozbiljniji. Prestanite plašiti ljude, ne podliježite medijskoj kampanji.

 5. Begić i ovi samozvani sijači straha, da objasne ovo, isječak iz medicinske literature koji jasno kaže da se podizanje nivoa antitijela ne sprečava virusna infekcija. Morbile ili male boginje izaziva virus.

 6. vakcine….jadna nasa djeca sta sve primaju…kad ce se to aktivirati u dijabetes,autoimuna oboljenja,maligna oboljenja…tempirane bombe.Hoce na silu da ubrizgaju nesto a Ustav garantuje zabranu medicinskih eksperimenata

 7. Ok. Ne znam. Zato bi dobro bilo da Ministarstvo zdravlja ili IJZ izađe pred javnost sa objašnjenjem zašto dati MMR. Lijepo, napismeno, da se pedijatri ne bi prenemagali pred roditeljima, fino se poturi pod nos javno mišljenje i da se stoji iza toga i da se snosi odgovornost. Želim to da čujem. Ali nikako da se desi.

  • ključna je riječ odgovornost i od nje svi bježe. Lično mislim da je epidemija razvojnih problema (ako sa 50 bolesnih imamo epidemiju grupa, onda i sa mnogo više razvojnih problema imamo epidemiju razvojnih problema) efekat “perfect storm” sa više činilaca. Ako postoje djeca sa povećanim rizikom, treba ih identifikovati i pratiti. Mi nemamo kapacitet za bilo šta ovdje, samo da uvezemo i prevedemo preporuku. Ili da dobijemo na poklon kontigent koji se pravi u novootvorenom pogonu u Turskoj, pa da ga testiramo.

  • Upravo to. Nijedna do sada priča koja zastupa vakcinisanje nije bila uvjerljiva, jer svi, realno, znamo mane toj priči (uspješnost vakcinisanja ne želim da pobijem, naravno, zahvaljujući vakcinama mnoge bolesti su suzbijene). Ali postoje nedostaci, fakat je i teško je nagovoriti me kad vidim sina svoje drugarice koji ima problema sa sluhom nakon MMR.

Leave a Reply