Zaigrana pedala ove godine i u Crnoj Gori, o autizmu sa Majom Bonačić u 4 grada

Hrvatska Udruga Oblačić iz Korčule pretprošle godine je pokrenula projekt pod nazivom Zaigrana pedala s namjerom da skrene pažnju na važnost terapije igrom u radu s djecom s poremećajem iz autističnog spektra, koji će ove godine realizovati i u Crnoj Gori u posljednjoj sedmici marta.

Udrugu vodi Maja Bonačić  – majka, psihološkinja, dječja terapeutkinja, koja je i uspješna triatlonka, a radi s djecom s poremećajima iz autističnoga spektra i pod supervizijom Claudija Mochija praktikuje terapiju igrom.  Da bi skrenula pažnju na važnost terapije igrom kod djece s poremećajima iz autističnoga spektra, Maja će ove godine u osam gradova Hrvatske i Crne Gore održati edukativna predavanja o pristupu djeci kroz igru i o terapeutskoj igri u radu i komunikaciji s djetetom.

Ove godine u sklopu projekta biće održana besplatna edukativna predavanja u osam gradova Zagrebu, Splitu, Herceg Novom, Kotoru, Baru, Podgorici, Dubrovniku i Metkoviću. U svakom gradu će biti održano dvosatno edukativno predavanje o malo drugačijem pogledu na autizam, o razvoju simboličke igre te kako pristupiti djetetu na spektru kroz igru i implementirati terapeutsku igru u rad ili komunikaciju s djetetom.

Maja će svoj put preći biciklom: ukupno 8 gradova, 8 predavanja, 720 km bicikliranja, 42 km trčanja i 4 km plivanja zbog 16 sati predavanja i nemjerljivog doprinosa divnoj i posebnoj djeci i njihovim hrabrim roditeljima koji se svakodnevno bore s komunikacijom, nerazumijevanjem okoline, birokratskim poteškoćama i premaloj zastupljenosti ove važne teme u sopstvenom okruženju i medijima.

Kako je nastala ideja o Zaigranoj pedali i koji je bio Vaš osnovni motiv za rad s djecom s poremećajima iz autističnoga spektra?

Maja: Spletom okolnosti počela sam da radim s djecom s razvojnim poteškoćama, a najviše s djecom sa spektra. Kako sam i terapeut igrom, primijetila da djeca s autističnog spektra, iako imaju komunikacionih problema, uvijek nađu način za komuniciranje kroz igru. Paralelno, uvijek imaju siromašnu simboličku igru, ali postoje oblici terapije igrom koji proširuju tu simboličku igru, čime im se zapravo daju dodatna sredstva za komunikaciju. Kako su kod nas uglavnom zastupljenije bihevioralne terapije, manje se pažnje posvećuje razvijanju igre. Htjela sam da govorim o tome drugim stručnjacima i roditeljima jer mislim da imaju priliku da čuju neka nova znanja i iskustva. Kako sama takva predavanja nisu baš uvijek medijski popraćena, znala sam da će biti zanimljivo ako to sve radi jedna žena na biciklu. Na taj sam način sam spojila svoje dvije ljubavi – sport i psihologiju. Budući da je 2.4. Svjetski dan svjesnosti o autizmu, pala je odluka da se Pedala održava u toj sedmici.

Imate li poteškoća u sprovođenju projekta i kako ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima?

Svake godine imam neke logističke poteškoće, odnosno teško mi je naći pratnju ili odustane u posljednjem trenutku. Nije da mi treba pratnja na biciklu, ali s obzirom na to da držim predavanja, treba da imam rezervnu biciklističku odjeću plus „civilnu“ odjeću. Osim toga, može se dogoditi ružno vrijeme, nepredvidivi kvarovi, a od svega mi je najvažnije fizički stići na predavanje. A kad si sam na cesti i imaš taj dan 160 km za bicikliranje, ne ostaje mnogo vremena ni prostora za manevar. Srećom, svake je godine do sada sve dobro prošlo, nadam se da će i ove. Uglavnom onda sama sebi šaljem putnu torbu autobusom ili organizujem prijatelje da mi pomognu.

Mjesta održavanja predavanja:

23.3. Zagreb.
25.3. Split.
27.3. – Herceg Novi.
28.3. – Kotor.
29.3. – Bar.
30.3. – Podgorica.
31.3. – Humanitarni Ironman s triatlon savezom Crne Gore i Multisport akademijom Mayer – sva sredstva idu za Fondaciju “Ognjen Rakočević”.
1.4. Dubrovnik.
2.4.  Metković – 18 h UOSI Prijatelj.

Izvori: Net.hr; Dalmacijadanas.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply