Zašto su djeca anemična?

PIŠE: Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Postoji mnogo vrsta anemija, ali sve imaju jednu zajedničku karakteristiku – manjak crvenih krvnih zrnaca ili “krvnog pigmenta”- hemoglobina. Jedno i drugo obično idu zajedno, ali ima i izuzetaka.

Eritrociti se stvaraju u koštanoj srži koja je smještena u unutrašnjosti kostiju. Za normalno stvaranje crvenih krvnih zrnaca je, pored zdrave koštane srži, neophodno gvožđe i jedna posebna supstanca koja podstiče razvoj i razmnožavanje ćelija “prethodnica” eritrocita, koja se zove eritropoetin. Potrebni su i neki važni vitamini (B12, folna kiselina…) da bi se složeni proces stvaranja zrelog crvenog krvnog zrnca kompletirao.

Koje su najčešće vrste anemija?

Ima ih mnogo vrsta, a nastaju usljed nedostatka nekog od faktora koji su uključeni u složeni proces razvoja eritrocita.

  • Ubjedljivo najčešća anemija je ona koja nastaje usljed nedostatka gvožđa. Ona se stručno naziva sideropenijska anemija, a u prevodu je to malokrvost zbog smanjenog ugrađivanja gvožđa u eritrocite.
  • Kada je opna eritrocita (membrana) slaba, onda crvena krvna zrnca lako pucaju (ovo se zove hemoliza), pa nastaje hemolitička anemija.
  • Ako nema dovoljno vitamina B12 eritrociti postaju veliki i ružni, ali slabo funkcionalni, i onda se javlja megaloblasna anemija.

Koji su najčešći uzroci ovih anemija?

Neadekvatna ishrana je ubjedljivo najčešći uzrok sideropenijske anemije. Ako beba ne unosi dovoljno gvožđa (prije svega kroz meso ili žumance) eritrociti će ostati bez dovoljne količine hemoglobina. Ipak, neka djeca unesu dovoljno gvožđa, ali piju ogromne količine kravljeg mlijeka koje sprječava da se unijeto gvožđe kroz crijeva ubaci u krv. Naime, u kravljem mlijeku postoje soli koje se vežu za gvožđe u crijevima i tako onemogućavaju njegovu apsorpciju, pa umjesto u krv ono ode u pelenu (ili nošu).

Neka djeca imaju bolesti crijeva koje onemogućavaju adekvatnu apsorpciju gvožđa, ali se tada javljaju i druge tegobe (prije svega dugotrajni proliv).

Kako izgleda dijete sa anemijom?

Ako dijete nema neku drugu bolest, blijeda koža i bledunjave sluzokože (prije svih usta i konjunktive – vežnjače oka) su vidljive manifestacije malokrvnosti.

Dete sa anemijom ima manjak kiseonika koji je na raspolaganju organizmu, pa se zato lako zamara, “vuče” ga krevet (mada neka deca pate i od nesanice). Veća deca se često žale na glavobolje i vrtoglavice, a i nervoza je čest pratilac malokrvosti. Mlađa su kenjkava, a ponekad imaju i slabiji apetit (mada druga rado piju velike količine mlijeka).

Kako se postavlja dijagnoza?

Ako roditelji posumnjaju na malokrvnost, treba da se obrate pedijatru. Posle rutinskog pregleda uradiće se krvna slika (iz prsta) koja će dati dragocjene podatke o anemiji. Tada se može naslutiti i vrsta anemije, a dodatnih par analiza kod većine djece pokazaće koji je tip malokrvnosti u pitanju. Ipak, ima i zamršenih situacija kada će pedijatar uputiti dijete specijalisti za bolesti krvi – pedijatru hematologu.

Postoji mnogo vrsta anemija, ali sve imaju jednu zajedničku karakteristiku – manjak crvenih krvnih zrnaca ili “krvnog pigmenta”- hemoglobina. Jedno i drugo obično idu zajedno, ali ima i izuzetaka.

Kako se anemija liječi?

Kada se radi o anemijama usljed nedostatka gvožđa, terapija je uglavnom jednostavna. Korekcija ishrane uz dodatak preparata gvožđa dovodi do potpunog izlječenja kod većine djece. Poslije saniranja osnovnog oboljenja koštana srž se relativno brzo oporavlja.

Ostale anemije, kod kojih je u pitanju manjak nekog faktora, liječe se nadoknadom onoga što nedostaje – na primjer vitamina B12 ili folne kiseline. Tako se i eritropoetin (faktor koji stimuliše razvoj crvenih krvnih zrnaca) dodaje djeci koja imaju teško oboljenje bubrega koji nisu u stanju da proizvedu ovu veoma potrebnu supstancu.

Može li se spriječiti?

Dobra ishrana – adekvatan unos gvožđa bez prekomjernog ispijanja kravljeg mlijeka je najbolji način da se spriječi sideropenijska anemija. Kada je riječ o bebama u prvim mjesecima života, prevencija anemije treba da počne još u trudnoći. Buduća mama treba da ima dobru krvnu sliku, zdravo da se hrani i da unosi dovoljne količine vitamina neophodnih i za nju i za dijete. Ovo je bitno jer stvaranje krvnih ćelija počinje u fetalnom životu, a rezerve gvožđa u jetri fetusa treba da obezbijede normalan broj i “kvalitet” eritrocita tokom prvih pet do šest meseci života.

Dojenje je pravi način da se spriječi sideropenijska anemija jer je dokazano da bebe koje sisaju rjeđe pate od malokrvnosti, iako ni majčino mlijeko nema gvožđa, ali omogućava dobru apsorpciju unijetog gvožđa iz crijeva.

Moguće komplikacije

“Obična” anemija usled nedostatka gvožđa retko dovodi do težih komplikacija, jer dijete relativno brzo dođe do pedijatra zbog tegoba koje se prije ili kasnije pojave. Ipak, ako anemija traje godinama, a počne u ranom djetinjstvu, moguće su i razvojne promjene, uključujući i usporeniji mentalni razvoj.

Neke rijetke anemije (kada postoji nasledni defekt u stvaranju hemoglobina) mogu imati i veoma ozbiljne komplikacije, ali se ipak radi o rijetkim bolestima.

Izvor: Moj pedijatar

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Ne sirite dezinformacije.
    Citav svoj zivot pijem mlijeko (sad imam 32 god),u prosjeku oko 1 litar dnevno.
    Imam dvoje djece (12 i 13 god),koji takodje skoro id rodjenja piju u prosjeku 1l mlijeka dnevno i oni,bas kao i ja,imaju savrsenu krvnu sliku i savrseno smo zdravi!
    Uostalom,prije 50-ak i vise godina,ljudi su prakticno odgajani na mlijeku i mlijecnim proizvodima i svi bili rumeni i zdravi!

    • Ne sumnjam u to da su to rekli strucnjaci i sama sam upoznata sa ovom tvrdnjom mnogo prije nego sto ste je vi objavili,ali i dalje tvrdim da nijesu u pravu,ma sta njihova nauka rekla.
      Pitajte te vase strucnjake kako zena koja je citavog svog zivota pila u prosjeku litar mlijeka dnevno i uz to svakodnevno jela sir i(li) kajmak,imala hemoglobin 146 9. dan nakon porodjaja.
      Dakle,moja djeca i ja smo zivi dokaz u pobijanju svih njihovih tvrdnji.
      A to sto vi i vecina roditelja ne shvata da doktori imaju svoje razloge za iznosenje takvih tvrdnji je vas problem.

    • Kljajević Milica jeste ali vjestacko je adaptirano kravlje mlijeko, preradjeno, stetnije je obicno kravlje, zapravo adaptirano nije stetno uopste, vise me nerviraju ovi sa …a u nase vrijeme, a u nase vrijeme pricom.

    • Milice,tuzno je to.Zaista.
      Od vjestackog neko puni dzepove,a od kravljeg ne mogu.Pametnom dosta.
      U svakom slucaju,ja sam za dojenje,ali majke su totalno needukovane po pitanju dojenja,da je to zastrasujuce.Pri tomne mislim na samo dojenje,vec na pripremu majcinog organizma na dojenje,u toku trudnoce.
      Meni je skoro dva mjeseca prije porodjaja pocelo mlijeko curiti.Naravno,ne cisto mlijeko nego kolostrum.Trebam li naglasiti da nisam koristila apsolutno nista,osim uobicajene,zdrave i redovne hrane i pica?

    • Daju spisak po kome da se hrani dijete u koje vrijeme, u kojem mjesecu zub da izbije, u kojem mjesecu da sjednu , u kojem sa stanu na nogama it’d itd, pa ako u tom periodu po knjizi ne bude isto , dijete odma KO’d specijalista I bolest I’m.se ustanovi , uzas

Leave a Reply