Za osnovce manje gradiva i časova od jeseni

Ukoliko Nacionalni savjet za obrazovanje sredinom mjeseca usvoji izmjene nastavnog plana za osnovce, oni će od septembra imati manje gradiva. Tako će, na primjer, učenici u sedmom, osmom i devetom razredu četiri dana tokom radne sedmice imati pet, a samo jednom šest časova.

Zavod za školstvo planira da ukupan fond smanji za 19 časova, sa sadašnjih 225 na 206 i to u drugom i trećem ciklusu (od četvrtog do devetog razreda), ali predmetni nastavnici ne moraju brinuti da će zbog umanjenja norme imati manje plate, pišu Vijesti.

Ovakva odluka je uslijedila nakon što je ministar prosvjete Damir Šehović nedavno odbio da potpiše ranije predloženi nastavni plan koji nije ostavljao prostora za dodatne i dopunske časove i druge nastavne i vannastavne aktivnosti, saznaju Vijesti.

On je tada zatražio od Zavoda da inovira plan i za bar 10 odsto smanji opterećenje učenika.

“Stav je da đacima treba ostaviti vremena za dodatne i dopunske časove i druge nastavne i vannastavne aktivnosti. To je bilo gotovo nemoguće prema aktuelnom nastavnom planu, a ta vrsta nastave uglavnom je izvođena subotom.

“Sa druge strane, plan je da zarade nastavnika ostanu na istom nivou. Na taj način bi i oni imali motivaciju da kvalitetnije rade”, kaže izvor iz ZZŠ.

Od nastavnika će se, ističu iz Zavoda, očekivati da doprinesu kvalitetu obrazovanja, kako bi naši osnovci postizali bolje rezultate, između ostalog, i na PISA testiranju.

Zavod u predlogu plana stavlja akcenat na izučavanje stranih jezika. Tako će se engleski izučavati od početka školovanja, a drugi strani jezik izučavaće se od šestog razreda – dva časa sedmično, kao i sada.

Prema nezvaničnim informacijama, u drugom i trećem ciklusu biće smanjeno gradivo iz matematike, istorije, geografije, biologije, hemije.

“Biće izvršena i revizija izbornih predmeta”, dodaju iz Zavoda. Prema nezvaničnim informacijama VIjesti udžbenici koji će pratiti inovirani nastavni plan, biće završeni do septembra 2018.

“Zavod će dati instrukcije nastavnicima koji dio  gradiva ne treba da predaju. Procedura izrade novih udžbenika traje, pa ćemo ih pripremati temeljno”, kaže izvor Vijesti.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Prvo ovaj cirkus od reforme treba ukinuti, jer djeca nigdje u svijetu nisu kolatelarna steta nesposobnosti ,vec se od malena prate i usmjeravaju njihovim interesovanjima. A ne da im se krila lome prije nego su poletjeli, trazeci od svakog djeteta da bude vrstan mataematicar kao i vrstan hemicar kao i vrstan knjizevnik kao i vrstan istoricar i naravno vrstan biolog da ne zaboravim fiziku i…I da nekako sve to stane u jedno dijete .
    U pamet se Crnogorci !!

  2. Treba promeniti crnogorski.literaturu!kakve su ovo bre pjesmice za 1,2,3 itd osnovne!ni ja ne razumem po neku pjesmicu ,mnoge rijeci ne umem ni da izgovorim a tek dijete od 8god da nauci napamet. .i kada cujem literatura Hari Poter. .kuku. ko je taj hari poter?i gospodar prstenova. .pi.

  3. Ne bi trebalo da je poenta što manje vremena provoditi u školi, jer u tom slučaju zaposleni roditelji moraju imati dadilju. Nego provedeno vrijeme u školi da se organizuje kvalitetno i da djeca što više nauče tamo kako bi imala više slobodnog vremena van škole

Leave a Reply