Hrana pune hormona uvela nas u eru visokih gojaznih i tromih generacija

Ušli smo u eru visokih, gojaznih i tromih generacija, zapažaju stručnjaci koji kažu da današnje generacije dvije godine ranije ulaze u pubertet, viši su za 10 centimetara nego one od prije 20 godina i češće kubure sa viškom kilograma.

Doktor Dejan Jonev iz Srbije za raniji ulazak djece u pubertet, ali i druge promjene današnjih generacija, velike ima “zasluge” ima i kvalitet hrane.

“Današnja djeca ne žive kao mi. Hranu koju jedu sadrži razne hormone i veliku količinu aditiva, za koju vjerujem da je zaslužna za prerani pubertet. Isto tako i tempo života ima veze sa tim. Promijenili su bioritam, pa sada noću funkcionišu, uče, slušaju muziku, a danju spavaju. Takođe, mislim da su i izloženiji stresu više nego ranije generacije, iako žive u boljim uslovima, a to narušava ravnotežu hormona i drugih hemikalija u tijelu i ubrzava fizički razvoj”, kaže dr Jonev.

Prema njegovim riječima, taloženje masti posledica je prije svega nezdrave ishrane, unošenja gaziranih pića, grickalica i brze hrane. Kako dodaje, takva ishrana doprinijela je bržem rastu, ali ne i povećanju mišićne mase, jer je za mišiće potrebna druga hrana, a to je fizička aktivnost, koju nažalost djeca nemaju dovoljno.

Doktor objašnjava da rast samo masnog tkiva dodatno opterećuje oslabljene mišiće, pa između ostalog zato i dolazi do deformacija.

“Naravno, i genetika ima udjela u ovom slučaju samo do određene mjere. Sve ostalo je stvar načina života i ishrane. Zato su današnja djeca znatno viša od svojih roditelja”, objašnjava on.

Činjenica da je sve više prekomjerno uhranjene i gojazne djece i mladih.

” Jedan od faktora je taj što se danas veoma nezdravo hrane, pretežno van kuće, konzimirajući hranu visoke kalorijske vrijednosti – brza hrana, slakiši, grickalice, različite vrste gaziranih i negaziranih sokova”, objašnjava dječiji enokrinolog dr Katarina Mitrović iz Instituta za majku i dijete u Beogradu.

Prema njenim riječima, djeca ili nisu uopšte ili su minimalno fizički aktivnia sate i sate provede sjedeći pored kompjutera, tableta i telefona, što sve dodatno doprinosi porastu gojaznosti.

Da se roditelji sve više žale pedijatrima da djeca neće da jedu voće i povrće, već samo brzu hranu i grickalice, zapažanja su iz ordinacije pedijatra dr Dejan Joneva.

U ishrani su im zastupljni ugljeni hidrati, šećeri, piju gazirane sokove, a ne žele da jedu kuvanu hranu. Rijetko ko se bavi nekom fizičkom aktivnošću. To je i razlog zašto su nam djeca sve više gojazna, kaže doktor Jonev.

U većini zemalja zapadne civilizacije tokom poslednjih 200 godina prisutan je trend ka ranijem početku polnog sazrijevanja, pojašnjava endokrinolog Mitrović. Prosječan uzrast pojave prve menstruacije kod djevojčica tokom svake protekle decenije progresivno se smanjivao za dva do tri mjeseca. Tako smo sada došli do toga da se granica kada djeca ulaze u pubertet spustila za dvije godine.

“Djevojčice u period puberteta ulaze između 8. i 13. godine, a u prosjeku sa 11 godina”, kaže dr Mitrović.

Razlog za spuštanje granice generalno leži u boljoj ishrani, ali to nikao ne znači da se djeca danas zdravije hrane. Radi se o tome da je ishrana danas svakako bolja nego u periodima opšte nemaštine i ratova.

Izvor: Blic

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Tačno sam danas na ovo mislila, koliko samo prerađene hrane djeca i odrasli pojedu, nije ni čudno koliko marketa ima i akcije na sve strane a slabo ko razmišlja da li je hrana dobra,zdrava, samo da se kupi 🙁

Leave a Reply