Osmomartovski marš žena u podne

Centar za ženska prava i Anima – Centar za žensko i mirovno obrazovanje  i povodom 8. marta organizuju Marš žena i IX Konferenciju žena u Crnoj Gori.

Ovaj dan obilježiće okupljanjem u Podgorici pod sloganom I hleb i mir i ruže.

“Još živimo u uslovima koji zahtijevaju borbu za ista prava za koja su se borile naše sestre početkom prošlog vijeka, marširajući pod parolama Hleb i ruže i Hleb i mir. Još uvijek je hleb na prvom mjestu, jer se veliki procenat žena bori za golu egzistenciju, koja još uvijek ne znači život. Još uvijek su nacionalizam i netolerancija glavno oruđe manipulacije kojim se skreće pažnja građana sa ovih suštinskih problema, a revolt koji oni izazivaju pretvara u “loše usmjerenu energiju” – nasilje i mržnju. Svjedoci smo ukidanja, ignorisanja i grubog kršenja teško stečenih prava, zbog čega insistiramo na kontinuitetu osmomartovskih marševa i konferencija”, pojašnjavaju organizatorke.

Ovogodišnjim obilježavanjem Međunarodnog dana žena ukazuju na siromaštvo i težak položaj žena i pozivaju na otpor sve prisutnijoj marginalizaciji žena i militarizaciji  društva.

Pozivaju žene da zajedno afirmišu žensku solidarnost i antifašizam, da dignu glas protiv pokušaja političke instrumentalizacije žena.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply