Pred vašim djetetom je nova aktivnost. Kako da mu pomognete da je savlada?

PIŠU: Logopedi Avramović

Kako da pomognete djetetu da savlada novu aktivnost? Šta kada naiđe na prepreku? Kompleksnost zadatka prilagodite sposobnostima djeteta. Savjetujemo da ponudite za nijansu složeniji zadatak nego što dijete može sa lakoćom da obavi. Budite mu podrška i oslonac, ali ne i produžetak njegovog bića. Dijete je srećno kada se osjeća uspješno, sposobno i samostalno. Ovo je jedini način da izraste u osobu koja je samopouzdana i sebe adekvatno vrjednuje.

Kako da pomognete djetetu da složi slagalicu?

Udobno se smjestite i dajte djetetu osjećaj da ste potpuno usmjereni na njega i da ste zajedno sa njim u aktivnosti. Posmatrajte ga vedrim licem i obraćajte mu se toplim tonom. Komentarišite ono što radi, radujte se tome i bodrite ga da istraje. Dajte mu osjećaj da ste mu podrška i oslonac ali fizički zauzmite distancu. Stavite mu jasno do znanja da igračkom manipuliše ono, a ne vi. Na slici iznad videćete da logoped koji je u kontaktu sa djetetom upravo ovo radi. Obratite pažnju na položaj ruku, pogled i osmijeh!

Šta kada je teško i dijete traži pomoć?

Kada ste sigurni da dijete ne može samo ili da mu je vrlo teško uključite se. Ne dozvolite da dijete izgubi pažnju i odustane od zadatka i osjeća se neuspješno. Intervenišite tako što ćete obezbijediti uslove u kojima će se dijete lakše snaći. Na primjer, okrenite djelove slagalice u pravilan položaj i potom se povucite.

Dozvolite djetetu da bude uspešno

Nakon što ste pripremili uslove, u ovom slučaju djelove slagalice postavili u pravilan položaj, vrijeme je za čekanje. U ovom momentu vaš zadatak je da pričekate. Dajte djetetu vremena koliko mu je potrebno da dovrši aktivnost. Verbalno i emotivno ga podržavajte dok je ono u aktivnosti. Imajte na umu da je od neprocjenjivog značaja da dijete preuzme zasluge i osjeti se uspješno. Poslednji potez koji označava kraj aktivnosti mora biti djetetov.

Imenujte kraj aktivnosti

Ooooo prazna kutija! Bravo! Sve si složila! Uspjela si! Naizgled nekoliko fraza ali za vašeg mališana ovo je olimpijska medalja. Kada ove riječi izgovara roditelj dijete se osjeća, voljeno, potvrđeno, pozitivno vrjednovano…. Ima li nešto važnije od toga?

Podijelite emociju

Ne ustručavajte se da pokažete da ste i vi srećni. Osmijeh, zagrljaj, pohvala i radovanje će jednako prijati i vama i djetetu. Emotivno nagradite dijete. Vi gradite sistem vrijednosti vašeg djeteta. Trudite se da emotivna nagrada ima veću vrijednost od materijalne.

Zapamtite: Ovo je princip koji se može primijeniti na svim igračkama i u svim životnim situacijama. Sigurne smo da svako od vas može da ga primijeni samo je potrebno osvijestiti njegov značaj i ne propustit priliku da se upotrijebi.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply