Spornih instant kaša za bebe nema u CG

Hrana za odojčad i malu djecu HIPP Bio Instant kašica pirinčane pahuljice, kojoj je zabranjen uvoz u Srbiju zato što nije bezbjedna za upotrebu za ishranu odojčadi i male djece, jer sadrži arsen nije uvezena u Crnu Goru, saopšteno je Vikend novinama iz Uprave za inspekcijske poslove.

Naime, u Bio Instant pirinčanim pahuljicama prilikom uvoza u Srbiju sanitarni inspektori tokom kontrole su pronašli povećan sadržaj arsena, zbog čega je zabranjen uvoz, i donijeto rješenje da se pošiljka vrati isporučiocu ili na bezbjedan način uništi preko ovlašćene organizacije.

“Obavještavamo javnost da je sanitarni inspektor Odjeljenja za sanitarnu inspekciju, Odsijeka za sanitarni nadzor za granično područje Beograd, donio rješenje uvozniku Alca trgovina iz Beograda, o zabrani uvoza dijetetskog proizvoda, hrana za odojčad i malu djecu HIP Bio Instant kašica pirinčane pahuljice, 20 g neto, lot: 6001791, izvoznika HIPP GmbH & Co. Export KG Austrija, zbog toga što navedeni proizvod ne odgovara uslovima propisanim Zakonom o bezbjednosti hrane i Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda u pogledu povećanog sadržaja arsena”, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

Iz crnogorske Uprave za inspekcijske poslove ističu da sanitarni inspektori Odsijeka za zdravstveno sanitarnu inspekciju vrše nadzor nad bezbjednošću dječje hrane pri uvozu kao i u unutrašnjem prometu.

“Prilikom nadzora od inspektora pregleda se dokumentacija, i uzimaju uzorci za laboratorijska ispitivanja. Kod dječje hrane detaljno se kontroliše svaka pošiljka i šalju uzorci na laboratorijska ispitivanja”, objasnili su iz Uprave.

U ovoj godini u februaru, kako su rekli, sproveden je nadzor nad dječjim kašicama Hipp pri uvozu, zemlja porijekla Njemačka, a rezultati analiza su pokazali da su ispitivani uzorci bili ispravni.

“Početkom marta urađen pregled pri uvozu kašica Hipp, zemlja porijekla Austrija. Uzeti su uzorci za laboratorijska ispitivanja, koja su u toku”, kazali su iz Uprave.

HIPP proizvodi za bebe u Srbiji su bili među naj prodavanijima, jer su roditelji u njih imali najviše povjerenja, naročito kada je u novembru 2016. godine otkriveno da kašice i sokići Juvitane sadrže čak pet opasnih otrova, zbog čega je veliki broj serija povučen sa tržišta.

Arsen je poznati kancerogen koji povećava rizik od kardiovaskularnih i imunoloških bolesti, kao i različitih oblika karcinoma. Utiče na DNK i mijenja ga, a povezan je i s dijabetesom i oštećenjem nervnog sistema, ali i s rakom pluća i bešike. Posebno je opasan za djecu, a ustanovljeno je da čak i bebe u materici imaju slabiji imunitet ako je majka u trudnoći jela puno pirinčanih proizvoda.

Izvor: CDM

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply