Harmony prenatalni test – neinvazivna metoda provjere anomalija

Sponzorisana objava

Sve je veći broj žena u svijetu i kod nas koje se odlučuju na majčinstvo nakon 35. godine života. Ono žbog čega roditelji najviše strahuju je pojava anomalija kod djeteta. Najnovija dostignuća u prenatalnoj dijagnostici mogu pomoći u otklanjaju straha kod trudnica koje imaju povećan rizik za nastanak anomalija, ali i kod mladih majki koje žele da budu bezbrižne tokom trudnoće.

Harmony prenatalni test omogаćava im da na veoma jednostava način, sa velikom preciznošću utvrde моguće prisustvo određenih anomalija kod djeteta”, kažu u kompanija Bio Save koja zastupnik ovog testa u Crnoj Gori .

Kako navode, najveća prednost upоtrebе Harmony testa je smanjenje primjene invazivnih metoda koje povećavaju rizik od pobačaja. Procjenjuje se da će u budućnosti zbog visoke preciznosti od 99,9 % postati obavezan test koji će u potpunosti zamijeniti amniocentezu, a doktorima u velikoj mjeri olakšati praćenje trudnoće.

Princip na kome se zasniva Harmony test je uzimanje venske krvi iz koje se izoluje fetalna DNK ploda koja se analizira u njemačkoj laboratoriji Cenata.

“Odlikuje ga visoka pouzdanost potvrđena od strane velikog broja kliničkih studija. Nijedna druga klinička metoda nije ispitivana toliko detaljno kao metoda Harmony testa, koji je klinički ispitivan na više od 25.000 trudnica, dok je Harmony test primijenjen na više od 600.000 trudnica, što za razliku od ostalih testova govori u prilog njegovog visokog kvaliteta”, pojašnjavaju iz Bio Save-a.

NIPT testiranje

Test se može primijeniti od 10 sedmice trudnoće. Jedini je test u svijetu koji koristi microarray tehnologiju, a koja je naprednija od sekvencioniranja. Upotreba te tehnologije omogućava dobijanje rezultata za svega 3 radna dana, čime se se smanjuje psihičko operećenje koje nastaje tokom čekanja rezultata.

Preciznametodabezrizika

Harmony test je moguće uraditi za jednoplodne, blizanačke kao i IVF trudnoće. Test se može izvoditi i kod trudnca koje su pod terapijom heparina, što kod drugih testova nije moguće.

Poznati britanski ginekolog prof. K. Nicolaides uveo ga je u praksu u Fetal Medicine Centre-u u Londonu, koji je jedno od najznačajnijih referentnih mjesta za fetalnu medicinu u svijetu. Od oktobra 2013. godine je u toku velika studija u Velikoj Britaniji koju vodi prof. Nicolaides, a koja ima za cilj da se evaluira implementaciju neinvazivnog DNA testiranja Harmony Prenatal testom, što bi dovelo do uključivanja neinvazivnog prenatalnog testiranja u nacionalni skrining program. Studija će obuhvatiti najmanje 25.000 trudnica, a podržao je I finansirao NHS (National Health Service) – Britanski zavod  za zdravstveno osiguranje.

Za dodatne informacije svi zainteresovani mogu kontaktirati Bio Save na 24/7 dostupan broj telefona 067/252-253.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply