Dr Lidija Banjac tvrdi da su ljekari na vrijeme posumnjali na sepsu

Arhiva: Dan

Dr Lidija Banjac iz Centra za neonatologiju Kliničkog centra kazala je juče u bjelopoljskom Višem sudu, u nastavku suđenja ljekarima optuženim zbog infekcije pet beba od kojih je jedna preminula novembra 2014. da su ljekari bjelopoljske Bolnice na vrijeme posumnjali na sepsu kod inficiranih beba i uključili terapiju.

Ljekari Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Haka Tahirović i Jela Cimbaljević optuženi su za teško djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

“Prepoznavanje neonatalne sepse je izuzetno teško, zato što klinička slika može biti vrlo raznolika, jer postoji veliki broj simptoma kod pacijenta koji upućuju na takvu dijagnozu, ali da oni mogu i da izostanu. Pojava neonatalne sepse je svudje u svijetu u porastu, pa i u razvijenim zemljama Zapadne Evrope i SAD”, kazala je Banjac.

Istakla je da tokom posljednjih deset godina nije pronađen nijedan novi antibiotik u liječenju i sprečavanju pojave sepse, a da se u međuvremenu pojavio ogroman broj novih bakterija koje zabrinjavanju i prestižne klinike u svijetu:

“Nema nijedne klinike u svijetu koja nije imala jednu ili više intrahospitalnih infekcija. I Njemci se plaše, a mi se čudimo otkuda sepsa”, navela je Banjac.

Ona je dodala da kod inficiranih beba nije pronađena zajednička bakterija i da se uzročnici rane sepse mogu reflektovati kroz urinarni trakt i krv porodilje.

Njenom iskazu prigovorila je tužiteljka Ljubinka Madžgalj, ističući da se Banjac bavila pitanjima iz domena vještaka.

Branilac oštećenih porodica, advokat Hamid Ganjola, kazao je da njeno svjedočenje ide direktno u korist optuženih, što je po njemu i bila namjera.

Na sljedećem suđenju 24. marta ponovo će biti saslušani vještaci Sudsko-medicinskog odbora iz Beograda.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply