Poskupjele takse za pasoše za djecu na 40 eura

Izdavanje pasoša za maloljetnu djecu, čak i bebe, od nedavno košta 40 eura, koliko i za odrasle građane. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova objasnili su da je razlog tome što je izmijenjen Zakon o administrativnim taksama.

Izdavanje dječjih pasoša je do ove godine koštalo 15 eura.

Izmijenjenim Zakonom o administrativnim taksama propisana je i za djecu taksa od 25 eura, koju su do sada plaćali samo odrasli. Takođe, prema Odluci o visini naknade za obrazac pasoša i putnog lista, nadoknada za obrazac pasoša košta 15 eura piše u odgovoru Vijestima.

Iz MUP-a podsjećaju da je rok važenja pasoša 10 godina, a djeci mlađoj od četiri godine dvije godine. Licu od kojeg u vrijeme izdavanja pasoša nije moguće uzeti otiske prstiju, iz razloga privremenog karaktera, pasoš se izdaje sa rokom važenja od jedne godine, naglasili su iz MUP-a.

Poskupljenje pasoša za djecu komentarisano je na društvenim mrežama, kao i na grupi Udruženja Roditelji. Kristina Mihailović iz udruženja Roditelji kazala je da su primili dosta primjedbi roditelja, da su se zatim obratili MUP i da će se u narednom periodu baviti tom tematikom a kako bi cijena taksi bila manja za djecu, posebno mlađu od 4 godine, s obzirom na rok trajanja pasoša. Udruženje Roditelji će predložiti izmjene Zakona o administrativnim taksama, a od MUP-a je zatražilo i da u većim gradovima filijale MUP-a, zbog velikih gužvi, obezbijede posebni šalteri za roditelje sa djecom.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

    • loše izražavanje sa primjesama mržnje…Crna Gora je lijepa država, priroda joj je tip top al ono što je crno, to je taj sistem u njoj, ti neki čudni zakoni koji se donose i tome slično i tako dalje

  1. Ne razumijem sta je ovdje novo? Prije 5 godina sam platila prvo putni list 15€ po djetetu a posle i pasos 25€ po djetetu koji je vazio 2 godine. Prosle godine smo ponovo izvadili pasose i nije mi bilo zao platiti jer vaze 10 godina – jupiiii

Leave a Reply