Roditelji i škole da se izjasne da li su za uvođenje uniformi

Foto: Vijesti

Ministarstvo prosvjete uputilo je dopis svim osnovnim školama u zemlji da se izjasne o pilot projektu uvođenja uniformi za đake.

Program je promovisan nedavno u podgoričkoj OŠ „Savo Pejanović“ gdje učenici od početka drugog polugodišta dolaze u uniformama.

“Ovaj projekat treba nastaviti u cilju daljeg jačanja obrazovnog sistema kroz stavljanje u fokus znanja kao jedine prave vrijednosti koju treba njegovati”, navodi se u dopisu Ministarstva, u koji je Pobjeda imala uvid.

Ističe se da je uvođenje uniformi u školi “Savo Pejanović“ naišlo na opštu podršku učenika, roditelja i nastavnika, ali i šire javnosti.

“Suština ideje uvođenja uniformi je da se obezbijedi prepoznatljivost učenika i osjećaj pripadnosti školi koju pohađaju”, navodi se u dopisu.

Za uvođenje uniformi u nekoj školi potrebna je saglasnost savjeta roditelja, nastavničkog vijeća i školskog odbora. Upravo iz tih razloga, kako saznaje Pobjeda, Ministarstvo i očekuje izjašnjenje svake škole pojedinačno, kako bi nakon toga donijeli konačnu odluku da li će svi crnogorski osnovci od sljedeće školske godine biti uniformisani.

U dopisu se napominje da će izgled uniformi, kako piše, “biti inoviran u vezi sa bojom i modelom, prema izboru roditelja i učenika“.

Nezvaničan sagovornik Pobjede pojašnjava da su se na taj korak odlučili nakon oštrih reakcija dijela javnosti koje su se odnosile na boju đačkih uniformi, a pritužbe su stigle i od roditelja.

“Zbog toga ćemo, najvjerovatnije, usvojiti model da svaka škola, uz konsultaciju sa savjetom roditelja, sama donese odluku o bojama i izgledu uniformi”, objasnio je sagovornik Pobjede.

Osnovne škole o uvođenju uniformi treba da se izjasne do 15. aprila.

Pilot program uvođenja uniformi u JU OŠ “Savo Pejanović“ na tenderu je dobila firma Pro file, a koštale su 24.017 eura. Učenici su dobili po jednu duskericu sive boje, po dvije polo majice dugih rukava i dvije polo majice kratkih rukava, u rozoj i plavoj boji.

Ministar prosvjete Damir Šehović poručio je sa promocije uniformi da njihovo uvođenje u sistem obrazovanja može afirmisati prave vrijednosti kod djece, kao što su jednakost, solidarnost, socijalna pravda i zajedništvo.

Izvor: CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. ja prva nisam za uniforme jer dace djeci bjele-roze uniforme koje ce svaki dan biti prljave a moraju sutradan da donesu cistu opeglanu uniformu svaki dan ce se morati prati.Bice 2 zimske 2 ljetnje a zamisliti u sred kisa i zime kome se ves po 3 dana osusiti treba uniforma do sutra biti spremna-mada to je samo zavlacenje roditelja da oni navodno zaokruzuju i odlucuju vec su to glavonje odlucile to je samo nekome da se pare u dzep daju a za materijal da nepricam…..

  2. Da ,uniforme slazem se,ali jos ujek nas mentalitet ce na toj uniformi kupiti markirane cipele ili patike da bi se njegovo dijete razlikovalo.Dok ne budemo imali opremu od glave do pete zimsku i ljetnju varijantu, i komplet sve isto za sve ,samo cemo bacati pare.

  3. Za uniforme sam u svakom pogledu i smislu. Ravnopravnost, jednakost i solidarnost pre svega. Za tu jednu ili dve uniforme ce se naci pare i sta je tesko oprati. Ono sto se ne moze “oprati” jeste psihicko, emotivno i fizicko nasilje nad vasom/nasom decom. A verujte vec u prvom razredu osnovne skole pocinje. Deca su surova jos ako u kuci vaspitanje se ne vodi nekim pravim vrednostima i nacelima, zna biti gadno, tuzno i ne zgodno.

  4. Sve dok se to ne uradi deca ce dolaziti u skolu polu gola…pogotovo devojcice,vidim kako se pojedina deca oblace i prosto neznam kako im roditelji dopustaju da tako idu u skolu….a o noktima nalakiranim sa kojima se olovka ne moze uhvatiti,o tome necu ni da pisem.Kod nas samo kazna funkcionise……lepo bi bilo da svi budu isto odeveni.Veliki pozdrav svima

Leave a Reply