Pozivaju da se formira zajednički pravni tim za pomoć majkama

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je zainteresovane subjekte i advokatske kancelarije da formiraju zajednički pravni tim koji će, kako su naveli, doprinijeti odbrani korisnica prava na doživotnu naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece.

Iz Unije su saopštili da, povodom sve većeg broja subjekata koji daju pravnu podršku korisnicama te naknade u odbrani njihovog stečenog prava, pokreću inicijativu za formiranje zajedničkog pravnog tima.

“Pravni tim bi radio na izradi jedinstvene tužbe za pokretanje upravnog spora u slučaju da Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kao drugostepeni organ, odbije žalbe koje ulažu korisnice prava na doživotne naknade”, objasnili su iz USSCG.

USSCG je pozvao sve zainteresovane subjekte i advokatske kancelarije koji su spremni da doprinesu odbrani tog stečenog prava da se jave kancelariji USSCG radi dogovora oko organizovanja zajedničkog sastanka u pripremi daljih aktivnosti.

Nekoliko hiljada majki protestovalo je prošle sedmice ispred Vlade zbog smanjenja naknade sa za majke sa troje i više djece sa 336 eura na 264, i sa 192 na 144 eura.

Centri za socijalni rad su od 10. februara počeli da podjelom rješenja kojima su umanjene naknade. Majke se na ta rješenja mogu žaliti, i to u roku od 15 dana od kada su dobile rješenje. Kao prvi dan računa se prvi dan nakon dana prijema rješenja. Ukoliko je 15. dan od prijema rješenja neradni dan, rok se produžava za još jedan dan. Žalbe se mogu poslati i poštom (preporučeno s povratnicom).

Comments

Leave a Reply