Dobijamo lošije proizvode jer “udovoljavaju lokalnom ukusu“?!

Srednju i istočnu Evropu proteklih dana potresa vijest da proizvodi na njihovim policima nijesu istog kvaliteta kao oni na tražištu Zapadne Evrope. Jedan od proizvoda koji se znatno razlikuje je Nutella.

Javna je tajna da je kvalitet robe iste marke neuporedivo lošiji u Crnoj Gori i cijelom regionu nego u inostranstvu (prije svega u bogatijem dijelu Evrope).

To potvrđuju potrošači koji žive u inostranstvu ili su tamo boravili i iste te proizvode koriste kod nas.

Još prije nekoliko godina, u regionu je utvrđeno da slatki kremni namaz, Nutella, namijenjen tržištu jugoistočne Evrope sadrži mnogo manje lješnika nego onaj za tržište Zapadne Evrope.

Navodno, ispitivanjem je utvrđeno da stanovnici JIE više vole Nutellu sa manje lješnika.

Kod nas je takva izjava prošla bez reakcije, kao i u mnogim zemljama regiona. Hrvatska, međutim, koja je u međuvremenu postala članica EU, to više ne želi da trpi.

Naime, njihovi predstavnici u Evropskom parlamentu su najavili da će u drugoj polovini ove godine biti održana rasprava na visokom nivou.

„Pregovaramo s Evropskom komisijom, kolegama poslanicima iz Rumunije, Slovačke, Bugarske, Češke i Estonije i drugih istočnih zemalja kako bi događaj bio što kvalitetniji i kako bi bio stvarni početak zakonodavne regulacije kvaliteta na nivou EU“, saopštili su hrvatski poslanici.

Čelnici četiri srednjoevropske države (Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska) sastaće se naredne sedmice u Bratislavi i pozvati EU da preduzmu mjere protiv prehrambenih kompanija koje lošu hranu prodaju u siromašnijim državama članicama.

„Oni ponižavaju ljude i stvaraju dvije kategorije ljudi”, rekao je slovački premijer Robert Fico.

Proizvođači tvrde da se sastav proizvoda razlikuje kako bi se „udovoljilo lokalnom ukusu.“

Izvor: RTCG

 

Comments

  1. Svako trziste podlijeze razlicitim standardima kvaliteta, kako za ,recimo automobile, tako i za hranu.Razlike su na nivou “nebo-zemlja”.Uzima se u obzir standard jednog naroda i na osnovu toga se barata sa kvalitetom proizvoda, tako da kad probate Milka cokoladu u Austriji i kod nas, shvatite da ste uskraceni za malo lijepog ukusa, no, Milka je najmanji problem.

  2. Bas bih voljela da imam podatak o broju geneticara koje su angazovali npr proizvodjaci farmaceutskih proizvoda a koji su nakon detaljnih istrazivanja zakljucili da je koza, kosa i generalno organizam kupca koji zivi van granica petnaestorke EU, drugaciji.

Leave a Reply