Zašto je potrebno naći vremena za igranje s djecom?

Vaš naporan radni dan je završio, idete kući s posla i razmišljate kako još morate završiti ručak, pospremiti suđe, peglati, napisati domaći zadatak, a vi ste iscrpljeni. Ulazite u stan, skidate jaknu i cipele i čujete: „Mama! Tata! Ajmo se igrati!“

Kada smo iscrpljeni tada igranje s djecom može djelovati kao muka, i premda je sasvim ok što ponekad postoje i takvi dani, važno je da takvi dani ne budu svi.

Postoje brojna istraživanja koja su potvrdila dobrobit igre za djecu i njihov razvoj. Važnost igre su prepoznali još i stari Grci pa je tako Aristotel tvrdio da bi se igra trebala doživljavati kao lijek, zbog svoje izrazite važnosti u svačijem životu, ne samo životu djeteta. Kroz igru djeca razvijaju kognitivne vještine (npr. matematiku kroz igru kupovinu namirnica u prodavnici), fizičke vještine (održavanje ravnoteže kroz penjanje i trčanje na igralištu), socijalne vještine (zajedničko igranje pretvarajući se da peru auto), uče nove riječi, uče se pismenosti (npr. kao osmišljavanje jelovnika za izmišljeni restoran).

Igra pomaže djeci da rastu snažna i zdrava. Omogućava djeci da razviju zdrave emocionalne kapacitete te da smanje stres i napetost. Igra je puno više od onoga što nam se ponekad čini zato odvojite posebno vrijeme u kojem ćete se potpuno posvetiti sebi i svom djetetu igrajući se s njim.

Što je tako posebno u posebnom vremenu za igru?

Današnji užurban način života, prepun stresa i obaveza, može znatno uticati na kvalitet vašeg zajedničkog vremena provedenog sa svojom djecom, kvalitet vašeg odnosa i generalno vas udaljava od vaše djece. Osim što vas udaljava od svakodnevnog užurbanog života posebno vrijeme za igru će vas povezati, ojačati osjećaj bliskosti, povjerenja i zadovoljstva.

Za vrijeme posebnog vremena za igru vešem djetetu ćete omogućiti sigurno mjesto za proigravanje problema s kojima se susrijeću dopuštajući mu da ono vodi igru, preuzme kontrolu i nauči rješavati konflikte. Da biste razumjeli vaše dijete morate govoriti jezikom koji ono razumije, a to je igra. Kroz posebno vrijeme za igru djetetu dajete priliku da izrazi svoje strahove odrasloj osobi u koju ima povjerenja koja ga zaista sluša i pomaže mu nositi se s time koristeći njegov prirodan jezik – igru. Povezujući se tako sa svojim djetetom imate priliku zaista vidjeti kako stvari izgledaju iz njegovog ugla  i razumjeti ga. Da bi vaše dijete s vama podijelilo svoja neprijatna osjećanja, ljutnju, tugu, usamljenost, brigu, ali isto tako i ono što mu se sviđa, važno je izgraditi odnos povjerenja i saradnje.

Postoji nešto u igri roditelja sa djetetom što pruža poseban ugođaj. Dijete jednostavno želi više interakcije sa roditeljem. U tome je suština. Igranje sa drugom djecom može biti zabavno, ali ništa nije ljepše od radosti i zadovoljstva igranja sa roditeljem. Kao roditelj, vi ste najveća podrška vašem djetetu u učenju novih vještina.

Kako provoditi posebno vrijeme za igru sa svojim djetetom?

Za dosta roditelja je teško upustiti se u igru s djetetom bilo zbog mnogobrojnih obaveza koje imaju i nedostatka slobodnog vremena ili zbog toga što zapravo ne znaju kako se igrati sa svojom djecom ili u toj igri ne uživaju. Svaki roditelj kroz igru svog djeteta može upoznati svoje dijete jer dječja igra odražava ono što dijete želi, misli, osjeća i sve ono što ne može izraziti riječima.

U nastavku teksta možete pročitati kako organizirati vaše posebno vrijeme za igru, a da pri tome i uživate:

1. Najavite svom djetetu da želite imati posebnu igru s njim. To može biti i 10 minuta tokom dana, vaše vrijeme, kada ćete biti sami vi i vaše dijete, bez televizije, mobilnog i slično.

2. Posebno vrijeme za igru podrazumijeva igru jedan na jedan, odnosno jedan roditelj i jedno dijete. Odaberite vrijeme kada znate da možete biti sami sa svojim djetetom. Ako imate još djece pobrinite se da ih neko čuva u to vrijeme osim ako nisu dovoljno velika da se sami mogu zaokupiti nečim da vas ne ometaju. Važno je i sa drugom djecom takođe dogovoriti raspored za njihovo posebno vrijeme za igru sa vama.

3. Postavite štopericu na 10 minuta. Isključite sve mobilne kako ne bi čuli poruke i pozive tih 10 minuta. Da li je 10 minuta dovoljno? Predlažemo 10 minuta jer vam se i to vrijeme može činiti kao vječnost ako niste navikli biti toliko vremena istinski posvećeni i skoncentrirani na drugu osobu. Ne brinite, vremenom postaje lakše i počećete uživati.

4. Recite svome djetetu : „Sada sam samo tvoj/a sljedećih 10 minuta. Možemo raditi što god želiš. Ovo vrijeme je samo za igru. Što bi želio raditi?“

5. Dajte svome djetetu 110% vaše pažnje bez plana i ometanja, cijelim srcem se povežite sa svojim djetetom. Zaista primjećujte svoje dijete i slijedite njegovo vodstvo u igri. Kroz takvu igru dijete dobija od vas potvrdu da ste zaista zainteresovani za njega i da ga uvažavate. Ako se želi igrati sa svojim lego kockama nemojte mu nuditi rješenje kako da izgradi toranj. Umjesto toga, pratite ono što ono radi. Recite ono što vidite bez intervencije npr. „Gradiš veliki toranj… penješ se na prste kako bi on bio još veći“. Suzdržite se od osuđivanja i ocjenjivanja svoga djeteta.

Nemojte preuzimati kontrolu ili predlagati svoje ideje osim ako vas ono zamoli da to učinite. Pričekajte da vas ono pozove u igru. Biti posvećen djetetu je najljepši dar koji mu možete pokloniti (sjetite se kako se vi osjećate kada vam netko, tko vam je važan, pokloni svoje vrijeme i pažnju). Vaše dijete vam možda neće znati verbalizirati svoja osjećanja ali će znati da kada ste prisutni s njim. Djeca osjećaju našu pažnju i „prate“ je kao magnet.

6. Obratite pažnju na djetetove aktivnosti („Nacrtao si sretno lice.“, „Oo, sad si doktor“, „Legla si lutku u krevet“) i emocije („Jako si zainteresovana za to.“, „Ponosan si na svoj crtež.“, „Jako si se razljutio.“) . Pratite kako se ono igra, što radi i kako se pri tome osjeća. Suzdržite se od postavljanja pitanja, neka dijete odluči što želi podijeliti s vama i na koji način. Dopustite mu da samo pronađe rješenje.

7. Ako za vrijeme vašeg posebnog vremena za igru ono želi učiniti nešto što inače ne smije raditi razmislite o sigurnijem načinu kako da to uradi budući ste vi sada tu da mu pomognete. Možda mu uvijek govorite kako je opasno skakati sa ormara na krevet, ali u posebnom vremenu za igru možete približiti krevet ormaru i biti blizu njega kako bi bilo sigurnije. Ili vaše se dijete baš želi igrati sa tatinom pjenom za brijanje. Za vaše posebno vrijeme za igru možete kupiti neku jeftiniju pjenu za brijanje i dopustiti mu da se igra s njom pa kasnije zajedno počistiti nastali „nered“. I otkad njegova želja nije „zabranjeno voće“ manje je vjerovatno da će to pokušati učiniti vama iza leđa. Ako baš nikako ne možete udovoljiti njegovim željama (npr. da ide na Havaje), nađite način da mu to ostvarite – izradite zajedno „hula-hula“ vjenčiće i pretvarajte se da ste tamo. Tako vaše dijete uči da zaista brinete o njemu i njegovim potrebama, čak i kada mu ne možete dati ono što želi.

8. Kada je vaše vrijeme da odlučite što ćete raditi odaberite igre sa puno smijeha, valjanja po podu, gilićanja, rvanja i borbe s jastucima. Znam da zvuči kao da vam za to treba puno energije. Ali to je samo 10 minuta i podići će vam energiju da se i vi bolje osjećate. Obećavam.

Neke od ideja:
– Igra „moći“ : „Ne možeš mi pobjeći. Hej, gdje si nestao? Prebrz si za mene.“
– Igre samokontrole, pobune i kršenja pravila : „Što god da radiš ne smiješ ustati sa kauča. Oh, ne, sad ti moram dati 20 poljubaca. Gdje želiš da te poljubim?“
– Agresivna igra : borba sa jastucima, rvanje
– Igre za razvoj privrženosti: igra skrivača, „Pa-pa“ igra – „Nee, ne ostavljaj me“
– Strah: „Ja sam strašno čudovište koje dolazi po tebe. Oh, ne, spotakkla sam se. Gdje si nestao? Oooo, prepao si me.“ Pripazite: budite dovoljno strašni da se vaše dijete zabavlja i kihoće ali ne prestrašni da se ono preplaši.

Ukoliko znate da vaše dijete ima strah ili nelagodu od škole možete osmisliti igru škole. Dopustite vašem djetetu da bude učiteljica. Neka vam zada gomilu domaćih zadataka ili vas posrami kada ne znate odgovor na pitanje. Igrajte košarku i dopustite mu da bude uspješnije od vas. Ono je brzo, pametno i jako, i uvijek vas nadmašuje. Cilj ovih igara je da dijete bude opušteno, sretno i da mu bude zabavno.

9. Strukturirajte vašu igru i najavite kraj vašeg posebnog vremena za igru za danas. „Ostalo nam je još dva minute do kraja igre. Možemo se igrati čega god želiš.“. Vaše posebno vrijeme za igru završite zvonjenjem štoperice/sata. Ako vaše dijete postane ljuto zato jer je kraj budite odlučni da igru završite na vrijeme, kako ste se i dogovorili. Možete mu reći „Vidim da bi se želio još igrati, tužan si i plačeš. Ali za danas je naše posebno vrijeme za igru gotovo. Igraćemo se ponovno kada smo se i dogovorili. Ja sam tu za tebe.“. Posebno vrijeme za igru treba imati granice kako bi dijete znalo da su pravila za vrijeme posebnog vremena drugačija nego inače.

I na kraju što je tako posebno u posebnom vremenu? Ono poboljšava vaš odnos sa djetetom. A ako znate da je dobar odnos sa djetetom 90% uspješnog roditeljstva, što može biti posebnije od toga? Igranje sa djetetom podrazumijeva aktivno posmatranje, slušanje, podržavanje, razgovaranje i razumijevanje. Dopustite im da istraže svoju okolinu i doživljaje. Dopustite im da vas uvuku u igru. Onda se angažirajte i sarađujte, to će pomoći djetetu da napravi isto u budućim interakcijama.

Izvor: Dječja posla

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply