Do škole kroz mrak, pored fekalija i otpada

Foto: Vijesti

Prolazak kroz podvožnjak kod Osnovne škole “9. maj” u Bijelom Polju, zbog uništene rasvjete i vode zagađene fekalijama, rizičan je kako za učenike te škole tako i za građane Sutivana i okolnih mjesta.

Većina njih se zbog toga odlučuje za rizičniji prelaz preko pruge, kroz privatna imanja.

Reporter Vijesti zatekao je uništenu i pokidanu rasvjetu bez sijalica, a kroz dio prolaza improvizovan je “most” od dasaka, kako bi se izbjeglo gaženje kroz vodu.

Od ulaska kod škole do izlaska na magistralu osjećao se nesnosan smrad urina, fekalija i raznog otpada, koji je plivao po vodi.

Nekoliko roditelja koje smo zatekli  ispričali su da strahuju od zaraze i da djecu ne smiju da puste da idu sami. Strašno je izgledalo i zimus, kada je sve bilo smrzlo.

Amela Suljević je ispričala da svakog dana vodi svoje i još troje djece rođaka u vrtić i da prolazeći tuda osjeća veliki strah.

“Vidite kako je prljavo i kakav se smrad osjeća. Uvijek strahujem i moram a otvorim četvoro očiju dok prolazim sa djecom kroz mračan prolaz pun vode”, priča Suljević.

Jedan roditelj koji je  pratio dvoje djece, jedno iz vrtića a starije dijete do škole, ispričao je da je trenutno urgentni problem – rasvjeta.

“Vidite kako je mračno i prljavo i uvijek postoji bojazan da dijete upadne u vodu”, ispričao je on.

Mještanin Dragiša Knežević je kazao da je ranije stanje koliko toliko popravljeno, nako što su dijelom prolaza postavili daske i da tako djece ne idu po vodi. Jedan čovjek je prolazeći noću tuda polomio nogu.

Boris Knežević je kazao da se rijetko ko usudi noću da prođe kroz prolaz, naročito žene.

Jedan od nastavnika škole, čije je ime poznato redakciji ispričao je da je do prije nekog vremena redovno dolazio po jedan higijeničar i čistio smeće  i da je sve bilo drugačije dok je radila rasvjeta.

“I nama je na teret kako djeca dolaze i odlaze iz škole. Učiteljice svakog dana proprate kako djeca prolaze, jer se uvijek desi da neko od roditelja ne može da dođe po njih pa onda idu sami. Evo vidite, rasvjeta se postavi ali nepoznati vandali dođu i počupaju kablove za osvjetljenje”, kazao je nastavnik.

Podvožnjak je kroz donaciju u iznosu 200. 000 eura bjelopoljskoj Opštini prije pet godina uradilo građevinsko preduzeće Bemax.

Prema riječima menadžera Opštine Fahrudina Begovića u sklopu projekta donator je uradio i kompletnu rasvjetu.

“Nadležne službe Opštine će izaći na lice mjesta i sagledati situaciju ovog pješačkog prolaza i preduzeti sve aktivnosti u cilju otklanjanja svih nedostataka kako bi prolaz bio aspolutno bezbjedan za sve pješake. Svi nedostaci će biti otlonjeni u roku do dva mjeseca”, kazao je Begović.

Begović je dodao da nema podatak da se nadležnim službama zbog novonastalih problema obraćao neko od građana ili škole.

“Ovaj objekat je veoma značajan za bezbjedno prolaženje građana i posebno učenika i Opština će učiniti sve kako bi se problem riješio”, rekao je Begović. On je apelovao na građane Sutivana da prijave nadležnim službama sve slučajeve oštećenja na podvožnjaku.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply