Majke prekinule protest – naredne sedmice sastanak s ministrima i premijerom

Foto: CDM

Više desetina majki prekinulo je danas oko 16 sati protest ispred zgrade Vlade u Podgorici, nakon što im je obećano da će ih primiti u utorak ili srijedu kako bi se odgovorilo na njihove zahtjeve koje potražuju – da im naknade sa 336 i 192 eura ne budu smanjene na 264, odnosno 144 eura.

Ukoliko do tada ne dobiju odgovor ponovo će se, kako su najavile, okupiti i poručile su da se neće povlačiti dok ne bude povučena odluka o smanjenju naknada majkama sa troje i više djece.

Obećano im je da će ih u utorak ili srijedu primiti ministri rada i socijalnog staranja i finansija Kemal Purišić i Darko Radunović, a na sastanku se očekuje i premijer Duško Marković.

Majke, njih više od hiljadu, su protest ispred Vlade počele juče u podne. One i njihovi članovi porodica prenoćili su uprkos hladnoj februarskoj noći, a majke su vrijeme uglavnom provodile pjevajući.

Predvodnica majki Željka Savković poručila je majkama da se ne boje i da neće odustati od zahtjeva.

Ona je ponovila da im naknade pripadaju po zakonu i da neće dozvoliti smanjenje.

“Izborićemo se svim pravnim sredstvima a da je sreće Ustavni sud bi već donio odluku. Šta čekaju i šta misle? Ići ćemo od kuće do kuće i tražiti od svake majke potpis i sa spiskom ćemo doći kod zgrade Vlade”, rekla je Savković.

Izvori: CDM, Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Ovaj zakon je od pocetka bio pun propusta… nepromisljenost obicna… majke sa jednim djetetom ili dvoje djece – nisu majke?! Radjamo ih iz ljubavi!!! Ne moraju mi nikad cent dati poradi toga sto sam majka,sve sto radim za njih-radim iz ljubavi,a ne kao posao koji ce nekad biti placen.. ako su vec htjeli da daju naknade onda su trebali dat i za majke sa jednim djetetom i vise… sramota… i da mi smanje tu naknadu ne bih nikad protestovala jer kazem da radjamo iz ljubavi,a ne zbog naknada…

    • To je naknada za pospjesavanje nataliteta i to postoji u svakoj normalnoj zemlji. Slazem se da je odradjeno na vrat na nos i da model nije najsrecniji ali prosto ne mogu da vjerujem da se neko buni protiv toga… znaci i da je djeciji dodatak los jer ljudi koji nemaju djecu nisu ljudi? Kamo srece da imamo vise ovakvih naknada a manje u dzepovima funkcionera…

    • Slazem se,ali ovo je nepravedno po mom misljenju iz nekih razloga koje znam… licno znam dvije zene iz mog okruzenja najblizeg,jedna je dr i radila je u drzavnoj firmi,druga ima 8 razreda skole ista im je naknada,nije ok da jedan dr ima istu penziju/naknadu kao neko bez skole,a opet ponavljam kod mene ne igra ulogu da li je neko dr ili ne, kod mene je bitno kakav si covjek i nista vise,da me neko ne bi pogresno shvatilo. Jer ni mija majka nema fakultet pa sam ponosna cerka. Ali neko ima istu naknadu ili vecu nego neko zaradjenu penziju za koju je radila cijeli zivot… drzim bebu pa ne znam da li sam dobro napisala sve gramaticki 🙂

  2. Legitimno. Ali zasto vi ako smatrate da je zakon neravnopravan za majke sa manje od 3 djece ne izadjete i pridruzite se protestu majki kojima smanjuju naknade sa svojim zahtjevom – da izjednace sve majke i svima dodijele naknade npr? Kako cete vi biti sretnija majka dvoje djece ako se ukine naknada majki sa troje?
    I jos nesto – nisu ni one radjale zbog naknade jer ova nije postojala do prije godinu. Ali ako je vec definisano kao steceno pravo – i 75% prosjecne zarade… cemu odjednom smanjenje kad se prosjecna zarada povecala?

    • Nikad ne bih izasla na protest takve vrste,prvo! Jedino bih izasla na protest ukoliko nesto steti djeci ne samo mojoj nego svakom djetetu u CG…Drugo nikad ne mogu biti srecna na neciju stetu,naprotiv zao mi je sto im se to smanjuje,ali ako cemo vec tako nek’ daju svim majkama jednako pravo na naknade,kad vec su usvojili zakon.. A ne bih kazem i tvrdim protetovala nikad i dq mi smanje ako je ikad dobijem koliko god to nenormalno zvucalo jer imam svoje stavove.

    • Vjerujte mi dq mi je zao,jer znam mnoge koji su rasli u siromastvu,vjerujte mi sad da imam neku moc ili nesto kako bi im pomogla sve bih uradila da im pomognem,ali neke stvari se kovitlaju u nedogled nerazumno i nepravedno i ja se jedino bazira m na ovaj brzopleti zakon koji se meni licno ne svidja…

    • Postovana Amra tacno je da djecu radjamo iz ljubavi,tacno je da su sve majke majke bez obzira na broj djece ali je tacno da jedna drzava mora voditi racuna i o natalitetu .Zakon je donesen( i ja se slazem da ima manjkavosti,mislim i da je politicki obojen)zene su dobile pravosnazna rjesenja na dozivotnu naknadu.Tacno je tad ministarka govorila ko sve ima pravo na naknadu.Zaso sam se ja odlucila na naknadu?Zato sto mi je draga Amra moja penzija poslije 35 g.rada,a diplomirani sam ekonomista,iznosila 241 euro.Imam maloljetnog gimnazijalca koga treba skolovati.I na kraju sto reci nego da su zene prevarene.

    • Zdravka Lucic ja sam o tome i pricala… zene su se odricale svojih oenzija koje su bile manje od naknada sto je zaista diskutabilno.. ali ako vec hoce da vode racuna o natalitetu djeciji dodatak nikad nije trebao da se ukida i trebala je svaka majka da ga dobija i da se taj dodatak povecava,pa da svaka majka ima pravo koliko toliko.. i ja sam i majka i supruga i domacica i poslovna zena i opet sve na kraju dana,pa i zivota sto sam uradila uradila sam za njih na njih zivot i ostaje,zato se najvise moj komentar odnosio,pogresno sam shvacena ocigledno… zao mi je sto se na ovakav nacin vode “borbe” ali nepravilnosti i nepravde ima previse u ovom zakonu.

    • Ja Vas Amra uopste ne razumijem…ne bi protestovali…a opet krivo Vam za penzije koje su male…pa Vam smeta sto je neko pokusao,makar i na ovaj nacin nesto da promijeni…
      Sta Vi mislite da je rijesenje?
      Da svi kuckamo po tastaturi sta su problemi i da niko nista konkretno ne preduzme?
      Da osudjujemo sve koji su se “drznuli” da urade nesto drugacije od Vas i mene koje iz topline svog doma i trenutne dosade razglabamo o trenutno aktuelnoj temi?
      Ili nesto trece?

    • Protestvovala nikad ne bih.. krivo mi jeste ali ja sa vise gledista sve ovo gledam…imam svoje misljenje i kad bih Vam odgovorila sad na ovo pisala bih u nedogled,a vjerujte nemam kad. O ovome jedino mozemo nedje uzivo uz caj ili kaficu,ko sta pije,jer ima precih stvari zbog kojih treba da se protestuje pa niko ne ustaje,a vezano je upravo za djecu majki… mozda je i bio protest za to,ne znam,ne pratim toliko vijesti,dnevnike i sl,nemam kad,a kad imam kad radim nesto za svoju dusu.. treba da ustaju i one i mi sto omladina nema gdje da radi prije svega,pa onda smanjanjenje i ostalo… da li su ustajale sto im djeca ne rade,kad vec smo majke onda prvo na tu djecu treba da mislimo…nego kazem Vam ovo bi u nedogled poslo ako bih krenula da odgovaram..

Leave a Reply