Uskoro liječenje djece u još dva evropska referentna centra

Udruženje roditelja djece oboljele od karcinoma Fenix dogovorilo je sa Fondom za zdravstveno osiguranje i Ministarstvom zdravlja da uskoro bude omogućeno da se mali pacijenti, pored Beograda, kao prve lokacije na koju se šalju na liječenje van Crne Gore, upućuju i u još dva evropska referentna centra, u zavisnosti od vrste tumora od kojeg boluju i na osnovu odluke roditelja.

Predsjednica Fenixa Dijana Stojanović pojasnila je za Radio Jadran da ova praksa još nije zaživjela jer nisu određeni centri u koje će djecu slati, a spisak će utvrđivati posebna komisija u zavisnosti od vrsta tumora i broja oboljele djece.

“Djeca provode veći dio liječenja u Beogradu, u referentnim ustanovama. Tu se sprovodi dijagnostika i neko inicijalno liječenje. Jedan dio liječenja se sprovodi u Podgorici. Do sada je to bilo u vrlo skromnim uslovima, ali trenutno su u toku radovi koje je naše Udruženje organizovalo, skupilo novac da se kompletno adaptira i rekonstruiše postojeće odjeljenje hematoonkologije”, dodala je Stojanović.

U Crnoj Gori godišnje od 15 do 20 djece oboli od malignih oboljenja i ona se najčešće šalju na liječenje van države zbog nedostatka dijagnostičkih kapaciteta u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore.

Iz Ministarstva zdravlja su za Dan saopštili da je na odjeljenju hematologije u Institutu za bolesti djece KCCG tokom 2015. godine liječeno 40 djece koja su oboljela od malignih neoplazmi.

U Institutu za bolesti djece KCCG rade doktori specijalisti koji mogu da liječe i prate djecu oboljelu od određenih malignih neoplazmi, a djeca sa najkompleksnijim zdravstvenim problemima, kojoj se ne može pomoći u Crnoj Gori, upućuju se u zdravstvene centre regiona i šire.

“Ministarstvo ima poseban senzibilitet kada su u pitanju djeca, a naročito prema djeci oboljeloj od najtežih bolesti i njihovim porodicama. Djeci oboljeloj od malignih neoplazmi omogućeno je liječenje po savremenim evropskim protokolima”, kazali su iz tog ministarstva.

Najčešće maligno oboljenje kod djece je akutna leukemija, gdje je procenat izlječenja najveći, preko 70 odsto, a terapija traje 105 sedmica. Simptomi tog oboljenja su brzo zamaranje, bledilo, odbijanje hrane ili sisanja, pojavljivanje modrica, tačkica na koži i upalnih infekcija koje traju duže nego što je uobičajeno. Kada se govori o preventivi, posebno se ističe da trudnice treba da izbjegavaju infekcije, zračenje, pušenje i alkohol, pojasnili su iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR).

Comments

  1. Tekst je ok. Ali što se tiče liječenja u Podgorici, mislim da tu treba mnogo da se uradi. Nije sve u prostoru i opremi već i u nedostatku adekvatnog kadra i još mnogo toga … Znaju oni koji su prošli i prolaze kroz najteže dane u svojim životima o čemu pričam!

  2. Takođe tu ima još mnogo teških hematoloških bolesti osim kancera koji se liječe na sĺične načine hemoterapijama i transplatacijama matičnih ćelija koje niko nepominje. A njihovi roditelji nailaze na zatvorena vrata čak i kod pojedih organizacija …

Leave a Reply