U petak podgorička Gimnazija slavi 110 godina rada

Foto: Vijesti

Gimnazija „Slobodan Škerović” u petak 17. februara, svečanim programom obilježava 110 godina postojanja.

Direktorica Zoja Bojanić-Lalović kazala je da su  proslavu ovog značajnog jubileja zamislili kroz realizaciju niza događaja, koji je započeo otvaranjem renovirane biblioteke.

Svečani program naslovljen Pjesma svih generacija, jer je posvećen ne samo trenutnim, već i bivšim gimnazijalcima obilježiće nova himna škole.

„Program će početi himnom koju je napisala Sanja Perić, a koju izvode bivši i sadašnji učenici Gimnazije“, rekla je Bojanić-Lalović.

Poklonite Gimnaziji knjigu za rođendan

Bojanić-Lalović, koja je direktorica  od početka ove školske godine, osjeća veliko zadovoljstvo, čast, ali i odgovornost što vodi školu, koju je  ministar prosvjete Damir Šehović ocijenio kao najprestižniju u gradu.

„Zbog uspjeha učenika ona zaista jeste prestižna, ali mi moramo da radimo na unapređenju kvaliteta. Ni u jednom trenutku ne smije da nas ponese misao da smo najbolji ili najprestižniji, i da se tu zaustavimo i stagniramo. Brojne aktivnosti su predviđene, ne samo kada je u pitanju rad učenika, već i kada je u pitanju stručno osposobljavanje nastavnika, odnosno njihovo napredovanje u struci“, istakla je Bojanić-Lalović.

Pored usavršavanja nastavnika, Bojanić-Lalović je naglasila da rade i na usavršavanju nastavnih sredstava. Aktivnosti na ovom polju su za rezultat imale osavremenjivanje nastave, kroz opremanje većeg broja učionica specijalizovanom opremom, među kojima su projektori, pametne table…

„U takvom prostoru računamo da će se učenici kroz drugačiji pristup nastavi dodatno stimulisati“, smatra ona.

Posebno su opremljene prostorije specijalističkih odjeljenja (sportsko, filološko, matematičko i dvojezično) koja su sa radom počela ove školske godine.

„Ova specijalistička odjeljenja su zaista opravdala svoje postojanje i u ovim odjeljenjima već prepoznajemo učenike koji se izdvajaju kako talentom, tako i ambicijama prema grupi predmeta koju ovi programi podrazumijevaju“, kazala je direktorica.

Internom evaluacijom, koja se prema njenim riječima redovno sprovodi, analizom nekoliko indikatora, ocijeniće da li je ovo najbolji koncept.

„Mišljenja smo da je ovo dobro organizovana priča i da naši učenici imaju mogućnost da izaberu. To je važno, mogućnost izbora“, naglasila je.

Na pitanje koji je koncept obrazovanja bolji, stari koncept smjerova, ili trenutni sistem obrazovanja u Gimanziji, Bojanić-Lalović ocjenjuje da se oni ne mogu upoređivati.

„Sve što je nekada bilo zastupljeno kroz smjerove, sada učenici ostvaruju u opštoj gimnaziji, ali dopunu vrše kroz izborne predmete“, rekla je.

Za kreiranje uspješne obrazovne institucije smatra da je posebno značajan osjećaj pripadnosti školi, ali i osluškivanje potreba učenika.

Tako neće biti primjenjivane represivne mjere protiv godišnjih štrajkova, a izraz „štrajk“ prema ocjeni direktorice ne odgovara ovoj pojavi.

„Radili smo sa našim učenicima na podizanju svijesti o tome da to nije način da govorimo o tradiciji ove škole. Da su prave tradicionalne vrijednosti nešto drugo. Da je to predstavljanje brojnih talenata, uspješni đaci“, rekla je ona, dodajući da nikada nije bilo nečega neprimjerenog u đačkim okupljanjima.

„To je za njih bio jedan dan kada su se okupili ispred škole sa zajedničkom misijom da predstave sebe, svoju mladost, da imaju nešto originalno“, mišljenje je Bojanić Lalović.

Nakon realizacije nekoliko projekata, među kojima su uređenje dvorišta, đačkih toaleta, renoviranje biblioteke, svečane sale, prostora za roditelje i onog za dnevni boravak učenika, uprava planira dodatno sređivanje ostalih prostorija.

Bojanić Lalović kazala je da se ne plaši rezultata kontrole koju je vršila Uprava za inspekcijske poslove, povodom navodnog formiranja VIP odjeljenja.

„Sigurna sam da je ovdje sve urađeno kako treba, u skladu sa pravilnikom o upisu i u skladu sa procedurama ove škole tokom školske 2016/2017. godine“, kazala je ona, dodajući da su u odjeljenjima različite socijalne strukture.

Novih informacija o istrazi koju vrši policija o pojavljivanju prostitutke u dvorištu Gimnazije „Slobodan Škerović“, Bojanić-Lalović nema.

Upravu policije su u oktobru prošle godine obavijestili o tome da je prostitutka bila u dvorištu Gimnazije, a sada je sve u rukama nadležnih organa.

Bezbjednost učenika u Gimnaziji ne dovodi se u pitanje.

„Imamo tehničko osoblje koje vodi računa o sigurnosti u dvorištu, kao i security koji prati u večernjim satima stanje oko škole“, istakla je Bojanić-Lalović.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply