Majke će tražiti ostavku Vlade i odgovornost Ustavnog suda

Ako država ne odustane od smanjenja doživotnih naknada za četvrtinu, majke iz Kolašina i Mojkovca tražiće ostavku Vlade, odgovornost Ustavnog suda, ali i “ šake  poslanika koji su izglasali izmjene Zakona i ugrozili egzistenciju 22.000 žena i njihovih porodica”.

Sa protesta u Kolašinu, kome je prisustvovalo oko 150 žena, poručeno je nadležnim da će imati scenario iz Rumunije, u kojoj danima protestuje više stotina hiljada ljudi.

“Istrajaćemo u borbi koju nijesmo tražile. Obustavite ovu bruku, jer majke će se boriti za svoju egzistenciju i svoje porodice. Ovo je diskriminacija svih nas, uključujući i žene koje nijesu mogle da se ostvare u toj ulozi, žena sa sela, onih koje imaju jedno ili dvoje djece, naših kćerki… Država nas je prevarila“, kazala je Darija Begović.

Ona je poručila sugrađankama da ne prihvataju preporuke koje dobijaju u kancelarijama Centra za socijalni rad i pozvala na jedinstven nastup svih nezadovoljnih korisnica naknade i članova njihovih porodica.

Ljiljana Drašković je kazala da korisnice naknade treba da uzmu rješenje, ulože prigovor i nakon toga pokrenu upravni postupak.

Ona je okupljenim ženama obećala besplatnu pravnu pomoć u okviru kancelarije koja odnedavno postoji za tu svrhu.

“Na mjesečnom nivou naša primanja su umanjena za prosječno po 80 eura po korinici. Na godišnjem nivou to je oko 1.000 eura. To znači da od 22.000 majki uzimaju 22 milona eura. Prema novim rješenjima koja ćemo dobiti, imamo mjesečna primanja, to znači da je moguće i da ga obustave, umanje ili ukinu“, pojasnila je Draškovićeva.

Kolašinke i Mojkovčanke će, pored učešća na protestu u Podgorici u četvrtak, četiri dana kasnije organizovati i protest pred kancelarijom Centra za socijalni rad u Kolašinu.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Sto bi ove zene da leze i primaju nadoknadu. Nema lepe moje, nego zavrnite rukave pa radite, necu ja da radim za vas. E, da… majka sam i radim… drzava ako hoce da poveca natalitet, to se radi djecijim dodatkom, ne penzijama.

  2. sve bih ja to ukinula. Ovo je samo motivacija svima onima koji ne placaju poreze i doprinose da nastave da ne placaju i jos ih podrze ove gospodje sto protestuju time sto ce malo nadoknade, a malo na crno da rade…

    • pa nisam luda da zdrava i radno sposobna idem u penziju. Zasto ljudi bjeze od posla? Vjerujte mi da cete se bolje osjecati dok radite. U penziji cu biti iskljucivo kad maltene ne budem mogla hodati, a sve do tada ne bježim od posla i radicu do kad god mogu. Vaspitana sam da se radom sve u zivotu stekne, a ne uzivam u novcu koji bi mi neko poklanjao… nego dobro, razlicita su misljenja ljudi… pozdravljam ljude koji imaju 30g radnog staza, treba da dobiju penziju, ali majke koje misle da zbog radjanja 2,3,4,5 djece dobiju isto penziju, to mi je suludo… za to sluzi djeciji dodatak do zavrsetka skolovanja djece i to je to…

    • Ali shvatate li da Sam radila 32god ostala bed posla htjela se vratit Ali said jakom vezom kao da cu u ministarstvo a ne na radno mjesto gdje Sam ostarala nego da vi neradite u vladu Sto tako pisete

    • Nije mi jasno odkuda nekom pravo da odredjuje dali je neko nesto zaradio ili ne,ima toliko razlicitih slucajeva i toliko zena koje su htjele raditi ali nisu mogle iz razlicitih razloga da sad ne nabrajam,mislite da je njima bilo uzivanje da samo sjede u kucu i nemaju svoj dinar nego zavise od drugoga,ovaj zakon mozda nije najbolji i ima nepravilnosti ali je on omogucio mnogim zenama koje nikad ne bi mogle da ostvare penziju da dobiju svoj dinar i Bogu hvala na tome.

  3. Da bas tako.Veca je ona zena koja radja djecu i odgaja ih i zasluzuje primanje jer odgaja svoje ujedno i potomstvo drzave.Jer nema naroda,djece,nema ni drzave.Ali ne one sa tzv.radnim mjestom misle da su one koje sjede kuci beskorisne.Moji su jos mali a posao sam napustila da budem uz njih.

Leave a Reply