Počeli sistematski pregledi u školama

Sistematski pregledi kod školske djece uveliko su počeli. Pedijatri na terenu rade detaljne pretrage, kojima se mogu otkriti brojne nepravilnosti u težini, visini, uhranjenosti.

Sistematski pregledi, prije svega, obuhvataju uzimanje lične, porodične i socijalne anamneze. U školskom uzrastu mjerenje težine, visine i nivoa uhranjenosti djece spada u početne pretrage, nakon čega slijedi pregled organa.

“Organi čula vida, sluha, percepcije, zatim pluća, srce, lokomotorni sistem, pri čemu pažnju obratimo na kičmu, pravilno držanje tijela i stopala”, istakla je za TVCG pedijatrica Paša Divanović.

Sistematskih pregledima kod djece se mogu otkriti brojne nepravilnosti ali ne i bolesti koje se, ne slučajno, nazivaju podmuklim.

Divanović objašnjava da ljekari mogu da otkriju poremećaje u kičmi, skoliozu, kifozu, lordozu, nepravilno držanje tijela… ali za sve drugo potrebno je dugotrano praćenje.

“Nažalost, simptomi podmuklih bolesti nekada nijesu vidljivi, jasni ili ih ne primjećujemo”, dodala je ona.

Školska djeca su zdrava i nazdraviji su dio populacije, pa rijetko posjećuju ljekare. Zato se sistematski pregledi rade u školama.

Školaska medicina je veoma razviena u nekim zemljama, poput Slovenija gdje postoje pedijatri koji se isključivo bave školskom djecom, imaju čekaonice u kojima profesori i nastavnici dovode razrede.

Divanović smatra da je je takav pregled mnogo bolji jer se ljekari mogu dovolno posvetiti djeci, a ona uz to imaju i privatost.

Pedijatri u Crnoj Gori ukazuju da je bolje da se kod nas sistematski pregledi ubuduće rade u ambulantama i da djecu pregledaju njihovi izabrani pedijatri.

“Zato se razmišlja o ideji da od septembra uravo izabrani pedijatri rade sistematske preglede u svojim ambulantama”, kazala je Divanović.

Pročitajte još: Sistematski pregledi djece

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply