Sladoled može i zimi

Navikli smo na to da je sladoled ljetnja poslastica, koja se nikako ne preporučuje tokom zime. Zbog toga roditelji gotovo obavezno brane mališanima da se njime zaslade, ali većina ljekara i nutricionista kaže da je ta zabrana neosnovana.

Stručnjaci tvrde da je potpuno bezbjedno u zimskim mjesecima konzumirati ovu hladnu poslasticu, jer sigurno neće dovesti do upale grla, kako se misli. Za tu boljku su krivi virusi i prehlade, a ne kugla sladoleda.

Ova poslastica čak ima terapeutsko djejstvo, što potvrđuje činjenica da se daje djeci i odraslima kao prva hrana posle operacije krajnika, jer skuplja krvne sudove i tako sprječava upale.

Ljekari koji preporučuju sladoled i u ovo doba, kažu da je on dobar izbor zbog temperaturnog slaganja vremena i namirnica, koje je samo zimi tako savršeno. Zbog toga djeca u Rusiji uživaju u hladnim kuglama tokom zime, dok ljeti piju topli čaj. A, tome u prilog ide i podatak da se u skandinavskim zemljama u prosjeku pojede najviše sladoleda godišnje po glavi stanovnika, a oni svakako ne mogu da se pohvale ni sunčanim danima ni visokim temperaturama. Zato stručnjaci preporučuju roditeljima da ne budu tako rigorozni u zabrani, nego da djetetu, ako poželi, s vremena na vreijme kupe sladoled.

Izvor: Novosti

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply